V.Putinas reikalauja Ukrainos atitraukti kariuomenę iš Rytų

Rusijos prezidentas

Rusija stengiasi suskaldyti Ukrainą.<br>AP nuotr.
Rusija stengiasi suskaldyti Ukrainą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

May 1, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:27 AM

„Vladimiras Putinas pabrėžė, jog dabar svarbiausia – išvesti ginkluotus dalinius iš (Ukrainos) pietrytinių sričių, nutraukti smurtą ir nedelsiant pradėti platų nacionalinį dialogą įgyvendinant konstitucinės reformos procesą, į kurį būtų įtraukti visi regionai ir politinės jėgos“, – pažymėjo Kremlius.

Pranešime taip pat nurodoma, kad per pokalbį, kuris įvyko A.Merkel iniciatyva, kanclerė paprašė V.Putino padėti išlaisvinti Europos karinius stebėtojus, kuriuos Rytų Ukrainoje įkaitais laiko prorusiški kovotojai.

„Angela Merkel paprašė padėti išvaduoti Ukrainos pietryčiuose sulaikytus karinius stebėtojus iš kelių Europos valstybių, tarp jų Vokietijos“, – sakoma Kremliaus pranešime.

„Abi šalys pažymėjo ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) tarpininkavimo potencialo maksimalaus išnaudojimo Ukrainoje svarbą“, - priduriama jame.

Lyderiai susitarė artimiausiu metu dar kartą pasikalbėti telefonu.

Taip pat pranešama, kad prorusiški separatistai, kontroliuojantys Ukrainos rytinį Slovjansko miestą, pradėjo derybas su Kijevo vyriausybės pareigūnais dėl įkaitais laikomų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų paleidimo mainais į suimtų protestuotojų išlaisvinimą, pranešė sukilėlių lyderis.

„Tie ESBO atstovai lieka Slovjanske. Mes jiems užtikrinome patogias sąlygas. Elgiamės su jais kaip su draugais. Žinoma, jie nori grįžti namo, ir mes jau dalyvaujame atitinkamose derybose su Kijevo valdžia. Tikimės, kad galėsime iškeisti juos į mūsų aktyvistus, laikomus Kijevo“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Slovjansko „liaudies meru“ pasiskelbęs Viačeslavas Ponomoriovas.

Pasak jo, prorusiški separatistai taip pat laiko Slovjanske tris Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) specialiųjų pajėgų dalinio „Alfa“ narius.

„Jie jaučiasi normaliai. Mes taip pat mėginsime juos iškeisti“, – sakė V.Ponomoriovas.

„Liaudies meras“ pridūrė, kad padėtis Slovjanske šiuo metu rami.

„Praeitą naktį ruošėmės atremti šturmą, bet dėl kažkokių priežasčių jis neįvyko. Dabar viskas ramu. Žmonės ruošiasi dalyvauti Gegužės 1-osios demonstracijose“, – aiškino jis.

Balandžio 25 dieną nežinomi asmenys Slovjansko prieigose sustabdė autobusą, vežusį ESBO stebėtojus, ir palydėjo jį į miestą.

Tarp aštuonių pagrobtų ESBO grupės narių buvo keturi ekspertai iš Vokietijos ir po vieną iš Švedijos, Lenkijos, Danijos bei Čekijos. Tos grupės narys švedas, sergantis cukralige, vėliau buvo paleistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.