Archeologas teigia suradęs dingusį „Malaysia Airlines“ lėktuvą

Jungtinės Karalystės jūrų archeologas 56-erių Timas Atkersas teigia suradęs kovo 8-ąją dingusį tarptautinės skrydžių bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvą už maždaug 4800 kilometrų nuo ten, kur vykdomos oficialios orlaivio paieškos, rašo „Daily Mail".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2014, 8:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:17 AM

Iki šiol tarptautinės gelbėjimo tarnybos nesėkmingai ieškojo dingusio lėktuvo Indijos vandenyne. Paieškoms buvo pasitelkti palydovai, laivai, lėktuvai bei sudėtingi povandeniniai įrenginiai, kurie gali nuodugniai tyrinėti vandenyno dugną.

„Manau, kad visos nuolaužos, kurias dabar randa tarptautinės gelbėjimo tarnybos, ieškodamos nukritusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo Indijos vandenyne, yra užsilikusios po 2004-aisiais įvykusio Indijos vandenyno cunamio. 2011-aisiais Sendajaus cunamis šalia Japonijos buvo panašus, o po jo likusios nuolaužos taip pat keliauja po Ramųjį vandenyną blaškomos srovių“, - sakė archeologas.

T. Atkersas teigia, kad lėktuvas nukrito Pietų Kinijos jūroje, o ne Indijos vandenyne, kur tarptautinės gelbėjimo tarnybos apieškojo didesnį nei 4 mln. kvadratinių kilometrų plotą. Jo tyrinėtose NASA palydovų nuotraukose matomi lėktuvo sparnai bei uodega.

„Man labai keista, kad tarptautinės gelbėjimo tarnybos Pietų Kinijos jūros apskritai neapieškojo. Neseniai duoti Pietų Kinijos jūroje naftos gręžinyje dirbančio žmogaus paliudymai ir NASA palydovų nuotraukos aiškiai parodo, kad Pietų Kinijos jūroje yra neištirtų nuolaužų.“

Archeologas T.Akersas nėra pirmas, manantis, kad surado dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužas.

Balandžio 29-ąją uždaroji akcinė bendrovė „GeoResonance“ išplatino spaudos pranešimą, kuriame teigiama, kad bendrovės gaminami jutikliai Bengalijos įlankoje rado nuolaužų. Jos atsirado tarp kovo 5-osios ir 10-osios dienų.

Tarptautinė gelbėtojų komanda į šį pranešimą nereagavo.

„Boeing B777-200“ lėktuvas skrido iš Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro į Kinijos sostinę Pekiną, orlaivis su 227 keleiviais ir 12 įgulos narių Pekine turėjo nusileisti šeštadienį 6 val. 30 min vietos laiku (šeštadienį apie 0 val. 30 min. Lietuvos laiku), tačiau dispečeriai kontaktą su orlaiviu prarado jam skrendant Vietnamo oro erdvėje. 

Iki šiol „Malaysia Airlines“ lėktuvų avarijos būdavo retos. Lėktuvas „Boeing 777" yra laikomas vienu saugiausių lėktuvų.

Parengė Saulius Jakučionis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.