Mariupolyje žuvo 20 teroristų, patyčios iš negyvo Ukrainos kario

Ukrainos valdžia baiminosi, kad gegužės 9-ąją, minint Pergalės dieną, šalyje gali padaugėti prorusiškų jėgų organizuotų provokacijų. Panašu, kad nuogąstavimai buvo pagrįsti. Kijeve padegtas televizijos bokštas, Mariupolyje įvyko susišaudymas, prie Luhansko nužudyta trijų asmenų šeima.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 9, 2014, 12:41 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:32 AM

Gegužės 9 d. apie 10 val. 30 min. Mariupolio miesto centre įvyko susišaudymas. Šūviai aidi prie miesto milicijos skyriaus ir Nacionalinės gvardijos karinio dalinio.

Milicija įvykio kol kas nekomentuoja. Liudininkai kalba, kad kažkokie asmenys bandė užimti milicijos pastatą ir karinį dalinį.

Miesto medikai patvirtino, kad centre šaudoma automatais. Iki šiol ligoninėse paguldyti 4 žmonės su šautinėmis žaizdomis.

Prie Luhansko separatistai sušaudė 3 asmenų šeimą, kuri bandė pervažiuoti per patikros postą automobiliais "Toyota". Viename automobilyje rastas vyro lavonas, kitame - moters ir sunkiai sužeista 10 metų mergaitė. Ji paguldyta į ligoninę.

Manoma, kad automobiliai nesustojo prie patikros posto, todėl buvo apšaudyti iš automatų.

19 val. 14 min. Donecke daugiau negu šimtas ginkluotų teroristų apsupo sanatoriją. „Kamaz“ sunkvežimiais atvykę vyrai su savimi turi granatsvaidžių, automatų. Tuo metu sanatorijos teritorijoje yra 120 vidaus reikalų ministerijos pareigūnų. Po kelias minutes trukusio susišaudymo Ukrainos pareigūnai sudėjo ginklus, sulipo į autobusus ir išvažiavo.

17 val. 53 min. Odesos milicijos viršininkas Andrejus Netrebskis buvo sulaikytas tiriant gegužės 2-osios tragedijos aplinkybes. Aukštas teisėsaugos pareigūnas buvo nuvežtas apklausai į Kijevą.

Lygiai prieš savaitę Odesoje kilo masiniai prorusiškų separatistų ir Ukrainos vienybės šalininkų susirėmimai. Oficialiais duomenimis, per neramumus ir Profsąjungų rūmų gaisrą žuvo 46 asmenys, o sužalojimus patyrė keli šimtai žmonių. Iš karto po to pasipylė kaltinimai milicijai, kuri pasyviai stebėjo susirėmimus ir neužkirto kelio tragedijai.

17 val. 05 min. Charkove nutarta gegužės 11 dieną nerengti referendumo federalizavimo klausimu, pareiškė judėjimo „Jugovostok“ („Pietryčiai“) koordinacinės tarybos narys Jurijus Apuchtinas. 

„Mes realiai esame pasiruošę rengti referendumą gegužės 11 dieną. Mes nesuderinome klausimų, kurie bus bendri Charkovui, Luhanskui ir Doneckui; deja, nesutapo (formuluotės). Todėl priėmėme sprendimą 11 dieną referendumo nerengti“, – sakė J.Apuchtinas žurnalistams penktadienį. 

Anksčiau tas pats J.Apuchtinas kalbėjo, kad ketinama referendumą Charkove rengti tą pačią dieną kaip ir Donecke bei Luhanske. Anot jo, ketinta referendumui pateikti klausimus dėl Ukrainos federalizavimo, Pietryčių autonomijos steigimo ir rusų kalbos valstybinio statuso. Referendumą ketinta atlikti apklausos būdu „miesto gatvėse ir aikštėse“. 

16 val. 16 min. Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad Mariupolyje nukauta apie 20 teroristų, 4 paimti į nelaisvę. Iš Ukrainos pajėgų pusės - vienas žuvęs, 5 sužeisti, bet skaičiai dar tikslinami.

„Apie 60 teroristų, ginkluotų automatais, grupė atakavo miesto milicijos skyrių. Bandyta užimti pastatą, nepateikus jokių preliminarių reikalavimų. Pastate įvyko mūšis. Jis išvirto į pilno masto karinį susirėmimą, kai atvyko pastiprinimas iš vidaus pajėgų ir Nacionalinės gvardijos padalinio „Omega“. Per mūšį, kuriame dalyvavo Nacionalinės gvardijos, vidaus pajėgų, VRM specialiojo padalinio „Azov“ kariai, didelė teroristų grupuotės dalis buvo sunaikinta“, - pranešė A.Avakovas.

Pasak jo, didelė dalis užpuolikų, metę ginklus, pasislėpė miesto gyvenamuosiuose kvartaluose.

16 val. 10 min. Teroristai Mariupolyje tyčiojasi iš žuvusių Ukrainos kariškių. Žuvusiam Dniepropetrovsko brigados vadui buvo nupjautos ausys ir išdurtos akys. Apie tai "Facebook" pranešė deputatas, kandidata sį prezidentus Olehas Liaško, šiuo metu esantis Mariupolyje.

"Snaiperiai nužudė mūsų Dniepropetrovsko brigados vadą Serhejų Demidenką. Sunkiai sužeistas Nacionalinės gvardijos dalinio vadas Serhejus Slavinskis. Mariupolio milicijos vado Valerijaus Androščiuko nepavyksta rasti, jis atsišaudė iki paskutinio", - rašo deputatas.

"Pasak liudininkų, teroristai tyčiojosi iš žuvusio Demidenkos kūno, jam - jau mirusiam - nupjovė ausis ir išdūrė akis. Išgamos!" - pridūrė jis, taip pat pranešė, kad milicijos patalpos visiškai sudegė.

16 val. 06 min. Vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderiai žada, kad po referendumo separatistai sudės ginklus. "Iš karto po referendumo mes nutrauksime kovinius veiksmus ir visą darbą perkelsime į politinę plotmę", - gegužės 9-osios mitinge žadėjo vienas iš separatistų lyderių Aleksandras Chriakovas.

15 val. 51 min. Per antiteroristinę operaciją Mariupolyje žuvo trys žmonės, praneša Donecko apskrities administracijos sveikatos apsaugos departamentas. Dar 25 žmonės sužeisti ir pristatyti į gydymo įstaigas. Kuriai - teroristų ar Ukrainos pajėgų - pusei priklauso sužeistieji ir žuvusieji, sveikatos apsaugos departamentas šiuo metu duomenų neturi.

Anksčiau buvo pranešta apie aštuonis nukautus teroristus - kol kas šios informacijos niekas oficialiai nepatvirtino. Yra žinoma apie vieną žuvusį Ukrainos aktyvistą, kuris buvo nušautas, kai ėjo derėtis su separatistais, užėmusiais milicijos pastatą.

15 val. 45 min. Prorusiški separatistai Ukrainos rytuose penktadienį savo vadu išsirinko žmogų, kuris, kaip įtaria Kijevo vyriausybė, yra Rusijos saugumo tarnybų pulkininkas. 

Igoris Strelkovas, šiuo metu vadovaujantis sukilėliams Slovjanso mieste, „pasiūlytas vadovauti visoms savigynos pajėgoms Donbaso regione“, pareiškė Donecko „liaudies gubernatoriumi“ pasiskelbęs Pavelas Gubarevas. 

P.Gubarevas tai pareiškė kreipdamasis į didžiulę minią žmonių prorusiško sukilimo židiniu tapusiame Slovjanske, šiam 110 tūkst. gyventojų turinčiam miestui švenčiant sovietų pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines. 

43 metų I.Strelkovas Ukrainos slaptajai tarnybai yra žinomas kaip Rusijos GRU pulkininkas Igoris Girkinas, gyvenantis Maskvoje. 

Jis buvo susietas su septynių ESBO stebėtojų pagrobimu ir laikymu. 

Kijevas paskelbė įrašus, kuriuos vadina susektais jo pokalbiais su V.Putino specialiuoju pasiuntiniu Vladimiru Lukinu apie tuos ESBO karininkus. 

Kaip nurodo Ukrainos slaptosios tarnybos, I.Strelkovas vasario mėnesį buvo nuvykęs į Simferopolį Kryme, kuris visai netrukus po to buvo Maskvos aneksuotas. 

Interviu vienam Rusijos bulvariniam laikraščiui jis sakė, kad „nenori sustoti Donecke“. 

„Mes norime išvaduoti Ukrainą nuo fašistų“, – sakė jis. I.Strelkovas pavadino Ukrainą žlugusia valstybe ir pareiškė, kad tarptautinė bendrija nepradės „dėl jos Trečiojo pasaulinio karo“. 

15 val. 35 min. Mariupolyje vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovai užgrobė šarvuotį, priklausantį antiteroristinę operaciją vykdančioms Ukrainos pajėgoms.

15 val. 10 min. Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė su Rusijos piliečius, kurie, Rusijos specialiųjų tarnybų įsakymu, turėjo dalyvauti ekstremistinio pobūdžio renginiuose. Jie sulaikyti bandydami neteisėtai pereiti sieną.

14 val. 55 min. Informacija apie žuvusiųjų skaičių Mariupolyje - prieštaringa. Milicija oficialiai kol kas nieko nekomentuoja. Remdamasi gydytojų informacija, vietos žiniasklaida praneša, kad  Mariupolio uostamiestyje du žmonės žuvo, o dar aštuoni buvo sužeisti per penktadienį įsiplieskusį susirėmimą tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų kovotojų. 

„Keturi dideli tankai atvažiavo į vietovę „Ahrobaza“ pakeliui į Mariupolį 12 val. 50 min. (vietos ir Lietuvos laiku). Pasak gydytojų, žuvo du žmonės, o dar aštuoni buvo sužeisti“, – nurodė naujienų portalas 0629.ua. 

14 val. 45 min. Donecko apskrities Konstantinivkos mieste teroristai nužudė dvasininką. Pasak leidinio „Ostrov“ redaktoriaus Serhejaus Harmašo, dvasininkas buvo nušautas, kai norėjo su jais pasikalbėti patikros poste.

„Konstantinivkoje patikros poste nušautas stačiatikių dvasininkas. Gyveno šalia, atėjo jų paprotinti. Nesusitarė...“ - parašė O.Harmašas.

14 val. 35 min. Mariupolyje dega ne tik miesto administracijos, bet ir milicijos pastatas, vyksta intensyvus susišaudymas. „Teroristai šaudo, mūsiškiai atsako. Vietos separatistai, vadovaujami komunisto Deineso, padeda teroristams, planuoja blokuoti mūsų karius“, - „Facebook“ rašo deputatas Olehas Liaško.

14 val. 15 min. Mykolajivo srities Snihirevkos mieste sudegintame automobilye "Niva" rasti dviejų vyrų lavonai. Žuvusieji - 46 ir 37 metų vietos gyventojai.

14 val. 11 min. Mykolajive sulaikyti 9 asmenys su pavojingais daiktais. Pareigūnai iš jų atėmė laužtuvą, virtuvinį kirvuką, armatūrą, lazdų, kastetą, buvo rasta ir petarda. Miesto centre vyksta renginiai gegužės 9-osios proga.

14 val. 05 min. Mariupolyje tęsiasi susirėmimai tarp prorusiškų teroristų ir Ukrainos kariškių. Pranešama, kad Ukrainos pajėgos atrėmė ataką prieš milicijos pastatą, kurį buvo bandoma užimti. Užpuolikai šaudė automatais "Kalašnikov". Į pagalbą milicininkams atskubėjo specialiojo bataliono "Azov" kariai, taip pat prisidėjo vietinis saugumo dalinys. Nukauti 8 teroristai.

Taip pat pranešama, kad Lenino prospekte rimtai sužeisti 2 vyrai - vienas į galvą, kitas į pilvą. Prie kavinės "Arbat" - didelis kraujo klanas. Neaišku, ar sužeistieji išgyveno.

13 val. 45 min. Ukrainos pajėgų susirėmimas su prorusiškais separatistais pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje prie milicijos būstinės ir vietos administracijos pastato penktadienį pareikalavo aštuonių žmonių gyvybių, o dar keli žmonės buvo sužeisti, pranešė naujienų agentūra „Interfax“. 

Agentūra nurodė, kad milicijos pareigūnai mėgino susigrąžinti sukilėlių užimtą Vidaus reikalų ministerijos pastatą ir buvo apšaudyti prorusiškų kovotojų. 

Vietos milicija rytinėje Donecko srityje, kuris yra prorusiško sukilimo prieš provakarietišką Kijevo vyriausybę centras, pareiškė negalinti komentuoti to incidento. 

Mariupolio žurnalistė Tetjana Ignačenko sakė, kad įnirtingos kautynės vyko prie milicijos būstinės, užimtos prorusiškų sukilėlių. Pasak jos vienas kovotojas žuvo, o dar šeši buvo sužeisti. 

Tuo tarpu Ukrainos naujienų portalas „Insider“ paskelbė, kad žuvo aštuoni sukilėliai. 

Į maždaug pusę milijono gyventojų turintį miestą, kuris yra svarbus pramonės ir laivybos centras, Ukrainos pajėgos iškvietė kelias šarvuotąsias mašinas. 

13 val. 37 min. Donecke ginkluoti asmenys su kaukėmis užpuolė pataisos darbų kolonijos budėtojų dalį. Užpuolikai atvažiavo 4 automobiliais ir įsiveržė į patalpą, kur yra budėtojų dalis. Jų grobis - pistoletas "Makarov" ir trys automatai "Kalašnikov" be šovinių. Iš kolonijos darbuotojų niekas nenukentėjo. Įvykio vietoje dirba tyrėjai.

13 val. 33 min. Pranešama, kad gaisras prie Kijevo televizijos centro užgesintas. Gesinant dalyvavo 10 ugniagesių komandų.

13 val. 30 min. Mariupolyje dega miesto tarybos pastato pirmasis aukštas. Miesto centra sužtvertas. Socialiniuose tinkluose pranešama, kad į Mariupolį iš oro uosto pusės įvažiavo šarvuota technika su Ukrainos vėliavomis.

Degė Kijevo televizijos bokštas

Ankstų penktadienio rytą 4 val. 37 min. užsidegė kabeliai tuneliuose tarp Kijevo televizijos bokšto ir Ukrainos televizijos ir radijo kompanijos patalpų. Pirmasis nacionalinis televizijos kanalas ir „Euronews“ kanalas tęsė transliacijas pasitelkus rezervinę sistemą.

Ukrainos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotoja Viktorija Siumar pranešė, kad gaisras televizijos bokšte yra klasikinė diversija, rašo liga.net.

„Dar vakar teisėsaugos organai sustiprino televizijos bokšto ir kitų svarbių Kijevo infrastruktūros objektų apsaugą. Į paties bokšto teritoriją diversantams nepavyko patekti. Todėl, preliminariais duomenimis, jie padegė kabelius šulinyje, prie kurių galima prieiti iš gatvės, į vidų įmetus padegamojo mišinio. Apie tokius šulinius žino tiktai profesionalai... Klaisikinė diversija“, - aiškino V.Siumar.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.