Pagrobtas Nigerijos mergaites palaiko žvaigždė M.Yousafzai

Pakistanietė paauglė Malala Yousafzai, kuri buvo pašauta į galvą talibų ekstremistų, pareiškė, kad laiko savo seserimis daugiau nei 200 mergaičių iš Nigerijos. Jas pagrobė islamistai, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis CNN.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:55 AM

Interviu CNN Malala, kuri pernai buvo vadinama realia pretendente gauti Nobelio taikos premiją, sakė, kad „Boko Haram“ kovotojai, kurie pagrobė mergaites, nesupranta islamo ir nestudijavo Korano.

„Jie iš tiesų netinkamai naudoja islamo pavadinimą, nes pamiršo, kad žodis „islamas“ reiškia taiką, – aiškino jaunoji pakistanietė. – Kai išgirdau apie Nigerijoje pagrobtas mergaites, labai nuliūdau ir pamaniau, kad mano seserys yra kalėjime ir aš turėčiau kalbėti jų vardu.“

Malala 2012 metais savo gimtajame regione Pakistano šiaurės vakaruose buvo pašauta Talibano smogikų, kurie keršijo už jos pastangas kovojant dėl mergaičių teisės lankyti mokyklą.

Pakistanietės gyvybę išgelbėjo gydytojai Jungtinėje Karalystėje, kur ji dabar ir gyvena.

Praėjusiais metais Malalai buvo skirta prestižinė Europos Sąjungos Sacharovo premija už minties laisvę, mergina buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

Ji tvirtina, kad „Boko Haram“ veiksmai yra pasibaisėtini.

„Kaip galima įkalinti savo seseris ir taip blogai su jomis elgtis? – klausė Malala, turėdama galvoje grupuotės grasinimus parduoti pagrobtas mergaites kaip verges. – Jie dar nestudijavo islamo, jie nestudijavo Korano, todėl jiems derėtų eiti ir pasimokyti islamo tiesų.“

Tiesa, neatmetama, jog pagrobtos mergaitės jau gali būti išvežtos iš Nigerijos ir parduotos kaip vergės kaimyniniame Kamerūne ar Čade.

Nigerija dėl vangios reakcijos į grobimus, kurių buvo pasitaikę ir anksčiau, sulaukė griežtos kritikos, ypač iš aktyvistų ir įkaitėmis paimtų mergaičių tėvų. Jie teigia, jog kariškių vykdoma paieškos operacija niekam tikusi.

Tiesa, pastarosiomis dienomis prie pastangų surasti mokyklinio amžiaus mergaites prisidėjo didžiosios pasaulio valstybės.

Į Nigeriją vyksta specialistų komandos iš JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos, o Kinija pažadėjo suteikti „bet kokios naudingos informacijos, gautos iš palydovų bei šalies žvalgybos tarnybų“.

Tad aršiai dėl beviltiškų nesėkmių kovojant su „Boko Haram“ kritikuojamas Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas vakar galėjo prabilti ryžtingiau ir pareikšti apie persilaužimą kovoje su islamistais.

„Manau, šių mergaičių pagrobimas bus teroro pabaigos Nigerijoje pradžia“, – teigė G.Jonathanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.