O.Turčynovas: „Referendumas gali vesti į katastrofą“

Mariupolyje atmosfera tebėra įtempta, nors šeštadienį didelių susirėmimų nebuvo užfiksuota. Po aukų pareikalavusių mūšių naktį į šeštadienį sudegė Mariupolio rotušė, skelbia unian.net. Gaisras kilo viršutiniame rotušės aukšte. Liga.net informuoja, kad Mariupolio centre aidėjo šūviai. Teigiama, kad virš miesto tarybos pastato kilo dūmai - degė separatistų padegtas ukrainiečių karinis automobilis. Tuo tarpu mieste žmonės liūdi - paskelbtas gedulas.

Ukrainos laikinasis prezidentas O.Turčynovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos laikinasis prezidentas O.Turčynovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 10, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:49 AM

Ukrainos nacionalinė gvardija, vykdžiusi specialiąsias operacijas prieš federalizacijos šalininkus šalies pietryčiuose, paskelbė išvedanti savo pajėgas iš Mariupolio. Po to separatistai ėmė kelti chaosą Mariupolyje: ėmė plėšti juvelyrikos ir kitas parduotuves. Be to, separatistai bandė apiplėšti karinį dalinį, vogė ginklus ir dėjo juos į dėžes.

Bijo katastrofos

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas perspėjo prorusiško sukilimo krečiamų rytinių regionų gyventojus, kad jie gali nuvesti šalį į katastrofą, jeigu sekmadienį nubalsuos už atsiskyrimą nuo Kijevo per separatistų organizuojamą referendumą.

O.Turčynovas, kuris planuojamą balsavimą rusakalbėse Donecko ir Luhansko srityse laiko neteisėtu, ragino gyventojus pritarti deryboms prie apskritojo stalo dėl didesnės autonomijos. Tačiau jis perspėjo, kad į tokį dialogą negali būti įtraukti „teroristai“ turėdamas omenyje prorusiškus kovotojus, užiminėjančius administracijos ir teisėsaugos institucijų pastatus.

Paskubomis organizuojamas referendumas, kuriame nėra aiškiai užtikrinamas balsalapių ir rinkėjų sąrašų autentiškumas, gali sukelti skaudžių pasekmių Ukrainai ir santykiams tarp Maskvos bei Vakarų šalių. Didėja grėsmė, kad izoliuoti susirėmimai peraugs į pilietinį karą.

Atsiskyrimas nuo Ukrainos „tiems regionams būtų žingsnis į bedugnę“, O.Turčynovas rašo savo tinklalapyje.

„Ir šiandien tie, kas pasisako už vadinamąją nepriklausomybę, nesupranta, kad tai (reikš) visišką griūtį ekonomikai, bet kokiems socialiniame klausimams ir apskritai daugumos tų regionų gyventojų gyvenimui, – pabrėžė jis. – Tai – susinaikinimas; tai – euforija, galinti sukelti labai sudėtingų pasekmių.“

Išvedė pajėgas iš Mariupolio

Šeštadienį Ukrainos nacionalinė gvardija, vykdžiusi specialiąsias operacijas prieš federalizacijos šalininkus šalies pietryčiuose, paskelbė išvedanti savo pajėgas iš Mariupolio. Taip pat pranešama apie penktadienio susirėmimų metu žuvusį ir keturis sužeistus kareivius.

Donecko regiono administracija, remdamasi gautais duomenimis iš Mariupolio medicinos tarnybų, kiek anksčiau pranešė, kad operacijos metu žuvo septyni žmonės, dar 39 buvo išvežti į ligoninę. Tikras žuvusiųjų skaičius iki šiol išlieka mįsle. Anksčiau buvo pranešama apie dešimtis nužudytų žmonių. 

Šeštadienį Nacionalinė gvardija praneša, kad penktadienio susirėmimų prie milicijos valdybos administracinio pastato žuvo vienas kareivis, o dar keturi gavo šautines žaizdas.

„Gegužės 10 dieną 8 val. ryto (vietos laiku) Mariupolio mieste situacija ir toliau išlieka įtempta. Šiuo metu Ukrainos nacionalinės gvardijos pajėgos iš įvykių epicentro išvestos“, – teigiama oficialiame pranešime. Kur perkelti daliniai, pranešime nenurodoma.

Mariupolyje šeštadienis paskelbtas gedulo diena. Tokią informaciją pateikia miesto taryba.

„Dėl tragiškų 2014 metų gegužės 9-osios įvykių, kurių metu žuvo žmonės, Mariupolio mieste gegužės 10 d. skelbiama gedulo diena, – nurodoma oficialiame pranešime. – Miesto taryba reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems“.

Paleisti Raudonojo Kryžiaus nariai Donecke paleisti Raudonojo Kryžiaus bendradarbiai, kurie penktadienį buvo paimti įkaitais.

„Apie 2 val. nakties juos paleido. Vieną stipriai sumušė, jis – ligoninėje“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Raudonojo Kryžiaus Ukrainoje atstovė Irina Cariuk.

Anksčiau naujienų agentūra AFP pranešė, kad Ukrainos rytuose Donecko mieste sulaikyti keli Raudonojo Kryžiaus nariai, įtariami šnipinėjimu.

„Jie buvo areštuoti vakar. Mes įtariame, kad jie buvo įsitraukę į šnipinėjimą“, – sakė Kirilas Rudenka, vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos atstovo spaudai pavaduotojas.

Kruvinas penktadienis

Penktadienį Mariupolyje vėl prasivežė smurto banga. Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad apie 60 ginkluotų teroristų penktadienį puolė Mariupolio miesto milicijos skyrių; per susirėmimą su vyriausybės kariais 20 teroristų sunaikinta, keturi paimti į nelaisvę; dauguma puolusiųjų, metę savo ginklus, išsilakstė ir pasislėpė gyvenamuosiuose kvartaluose.

„Mūsų nuostoliai – vienas nukautas, penki sužeisti, tikrinami ginkluotųjų pajėgų nuostoliai“, – sakė A.Avakovas.

Vėlų penktadienio vakarą buvo nužudytas Mariupolio kelių policijos vadas Viktoras Sayenko.

Mariupolio vadinamosios savigynos štabe patvirtino, kad Ukrainos pajėgos šturmavo miesto milicijos skyrių, kuriame esą užsibarikadavo Kijevo įsakymams nepaklusę milicininkai.

Donecko srities milicija, savo ruožtu, nurodė, kad Ukrainos pajėgos stengėsi atkovoti Mariupolio milicijos skyrių, kurį buvo užėmę vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos atstovai.

Vietinė žiniasklaida pranešė, kad minimas milicijos pastatas degė. „Per gaisrą skyriuje buvo milicijos pareigūnai. Teisėsaugininkai, tarp kurių buvo ir moterų, skubiai evakavosi; daugeliui teko šokti pro langus“.

Anot medikų, per antiteroristinę operaciją Mariupolyje žuvo trys žmonės, dar 25 sužeisti ir pristatyti į gydymo įstaigas; tai pranešė Donecko srities administracijos sveikatos apsaugos skyrius, pridurdamas, kad duomenų apie bendrą žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių medikai neturi.

Ukrainos žinių portalas 0629.ua, remdamasis Aukščiausiosios Rados deputatu Olehu Liaška, paskelbė, kad Mariupolio milicijos skyrius visiškai sudegė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.