Nigerijos islamistai dėl pagrobtų mergaičių ėmė diktuoti sąlygas

Ar jos vis dar gyvos? Į šį klausimą, regis, jau atsakyta. Šimtus mergaičių moksleivių Nigerijos šiaurėje pagrobę islamistai parodė jas viešai. Už įkaičių paleidimą keliamos sąlygos, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AFP ir BBC informacija.

„Boko Haram“ lyderis A.Shekau rėžė 17 minučių kalbą, kurioje kalbėjo apie Vakarų sąmokslą, islamą ir pasiryžimą mirti.
„Boko Haram“ lyderis A.Shekau rėžė 17 minučių kalbą, kurioje kalbėjo apie Vakarų sąmokslą, islamą ir pasiryžimą mirti.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 7:56 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:40 AM

Afrikoje jau daugiau nei dešimtmetį veikianti islamistinė grupuotė „Boko Haram“ iki šių metų balandžio pasaulyje buvo beveik nežinoma.

Nigerijos šiaurėje įsikūrę islamistų kovotojai jau kurį laiką siekė dėmesio – nesyk gyrėsi ryšiais su tarptautiniu teroristų tinklu „Al Qaeda“, rengė išpuolius prieš Nigerijos saugumo pajėgas.

Bet viso pasaulio dėmesį islamistai prikaustė įžūliu ir siaubą keliančiu išpuoliu – balandžio 14 dieną šalies šiaurės rytuose, Borno valstijoje, esančiame Čiboko mieste buvo pagrobtos 276 mergaitės.

Kelios iš mokyklų pagrobtos 12–15 metų mergaitės sugebėjo pasprukti, tačiau didžioji dalis tebėra islamistų nelaisvėje. Tai patvirtino vakar pagrobėjų paskelbtas vaizdo įrašas.

Jame „Boko Haram“, kuris pažodžiui reiškia „draudžiu vakarietišką mokymą“, lyderis Abubakaras Shekau rėžė keistą 17 minučių kalbą, kurioje kalbėjo apie Vakarų sąmokslą, islamą ir pasiryžimą mirti.

Įkaitais mergaites teroristai paėmė neatsitiktinai – ši grupuotė pasisako prieš vakarietiškas vertybes, tarp jų ir mergaičių mokymą rašyti bei skaityti.

„Tyrą islamistinę valstybę“ neva sukurti norintys islamistai siekia įvesti šariato teisę, o pavyzdžiu laiko Afganistaną 1996–2001 m. valdžiusį Talibano judėjimą.

Būtent todėl radikalių ir pavojingų islamistų išpuolis atkreipė viso pasaulio dėmesį. Išlaisvinti pagrobtas mergaites ragino pasaulio garsenybės, tarp jų ir šalių lyderiai.

„Boko Haram“ iškėlė sąlygą – mainais už gyvas įkaites teroristai reikalauja paleisti Nigerijoje kalinamus savo grupuotės narius.

Tačiau Nigerija, regis, nesutinka vykdyti teroristų reikalavimų – į pagalbą Afrikos valstybei jau atvyko JAV ir britų žvalgybininkai bei specialiosios pajėgos.

Tad baiminamasi, kad įkaitų situacija gali baigtis ir tragedija, jei pagrobtas mergaites mėgins laisvinti jėga.

Spėjama, kad paskelbtasis vaizdo įrašas padės ekspertams nustatyti pagrobėjų ir jų įkaičių buvimo vietą.

Atokioje Nigerijos vietovėje veikiančių teroristų iki šiol nepavyko aptikti iš palydovų bei žvalgybos orlaivių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.