Ukraina pasirengusi deryboms, bet Maskva nevykdo susitarimo

Ukraina gali žlugti

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, „Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

May 13, 2014, 5:33 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:01 AM

„Mes pasirengę bet kurioms šio formato – Ukraina, ES, JAV, Rusijos Federacija – deryboms, pasirengę tęsti šį dialogą, jeigu juo bus numatyti realūs veiksmai padėčiai deeskaluoti“, – sakė antradienį per spaudos konferenciją Ukrainos URM Informacinės politikos departamento direktorius Jevhenas Perebyjnisas.

„Kalbėti apie kažkokius kitus susitikimus tokiu formatu kaip Ženevoje – reikia apsispręsti dėl to, ar mes vykdome tuos Ženevos susitarimus, kurie yra pasirašyti anksčiau“, – pabrėžė jis.

„Kol kas šis procesas atrodo gana vienašališkas: Ukraina vykdo šį dokumentą, o Rusijos Federacija kol kas nežengė nė vieno žingsnio šiam dokumentui vykdyti, ji neatitraukė savo kariuomenės, neparagino teroristų sudėti ginklus“, – nurodė J.Perebyjinsas.

Ukraina gali žlugti

Ukraina gali žlugti arba virsti iki skausmo susiskaldžiusia valstybe, jeigu Europos Sąjunga efektyviai nepalaikys jos artėjančių prezidento rinkimų. Tai antradienį pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas. 

„Per kelias ateinančias dienas ar savaites bus sprendžiamas Ukrainos valstybės likimas“, – Donaldas Tuskas sakė žurnalistams Varšuvoje pridurdamas, jog ES privalo „susitelkti ties tokia pagalba, kuri leistų Ukrainai surengti gegužės 25 dienos rinkimus“. 

„Šiandien aš mobilizuočiau visą Europos Sąjungą ir NATO dėl realios grėsmės ar pavojaus, kad Ukrainos valstybė gali žlugti arba bent jau būti labai skausmingai padalinta“, – sakė jis. 

D.Tuskas taip pat iškėlė klausimą dėl Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ pateikto ultimatumo Ukrainai, pagal kurį ji iki birželio 2 dienos turi padengti 1,2 mlrd. eurų skolą už gamtines dujas, arba Maskva nutrauks gamtinių dujų tiekimą. 

„Esama įvairių paskaičiavimų dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos kaštų. Šiandien sunku pasakyti, kas kam skolingas“, – kalbėjo premjeras. 

„Ar Ukraina skolinga „Gazprom“ ir Rusijai? O gal Rusija, pagal tarptautinę teisę, faktiškai yra skolinga Ukrainai, nes ji užėmė jos teritoriją su visa infrastruktūra ir Krymą supančiais dujų telkiniais?“, – klausinėjo D.Tuskas. 

Rytinėje Ukrainoje pastarosiomis savaitėmis nerimsta smurtas, vyriausybės pajėgoms vykdant operaciją prieš gerai ginkluotus prorusiškus separatistus, kurie yra užėmę kelis miestus ir miestelius nuo vasario, kai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos lyderis Viktoras Janukovyčius. 

Ragina Maskvą nesinaudoti gamtinių dujų tiekimu kaip ginklu 

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas antradienį paragino Maskvą nesinaudoti gamtinių dujų tiekimu kaip naujo pobūdžio ginklu prieš Ukrainą. 

„Mes esame pasirengę laikytis rinka pagrįsto požiūrio, o Rusijai reikėtų liautis naudojus gamtines dujas kaip kitą arba naujo tipo rusišką ginklą“, – sakė A.Jaceniukas per spaudos konferenciją kartu su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso. 

Rusijos bendrovė „Gazprom“ pareikalavo, kad Ukraina iš anksto už birželį tieksimas dujas sumokėtų 1,66 mlrd. dolerių, taip pat pažymėjo, kad Ukraina turi sukaupusi dujų tik pusę to kiekio, kurio reikėtų norint sutikti žiemą be rūpesčių. 

Kviečia Vengrijos pasiuntinį pasiaiškinti

Ukrainos URM antradienį išreiškė susirūpinimą dėl Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano vieno pasisakymo ir kviečia Vengrijos pasiuntinį pokalbiui. 

„Vengrijos vyriausybės vadovo pasisakymus apie autonomijos ir dvigubos pilietybės vengrams suteikimą, kas prieštarauja galiojantiems Ukrainos įstatymams, susirūpinę vertiname kaip nepadedančius deeskaluoti krizę ir stabilizuoti padėtį mūsų valstybėje“, – pareiškė URM informacinės politikos departamento vadovas Jevhenas Perebyjnisas. 

Kaip anksčiau pranešė radijas „Svoboda“, V.Orbanas kalbėjo apie būtinybę vengrams, gyvenantiems kaimyninėse šalyse, tarp jų ir Ukrainoje, suteikti autonomiją ir dvigubą pilietybę. 

„Karpatų regione gyvenantys vengrai turi teisę į dvigubą pilietybę, teisę į nacionalinę bendruomenę ir į autonomiją... Ukrainoje gyvenantys 200 tūkstančių vengrų pagal tautybę šiam klausimui suteikia ypatingą reikšmę. Vengrų bendruomenei ten turi būti suteikta dviguba pilietybė, visos nacionalinės bendruomenės teisės, taip pat jai turi būti suteikta savivaldos galimybė. Tokie yra mūsų konkretūs lūkesčiai iš naujosios Ukrainos, kuri dabar atsiranda“, – sakė V.Orbanas kalbėdamas parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.