NATO naikintuvai šalia Latvijos perėmė rusų sraigtasparnį

Baltijos oro erdvę saugantys

Daugiau nuotraukų (1)

LETA, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 15, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:28 PM

Naikintuvai į orą buvo pakelti, kai neatpažintą orlaivį pastebėjo oro erdvę stebintys radarų operatoriai. Paaiškėjo, kad Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje skrido „Ka-27sraigtasparnis, Rusijos karinėse oro pajėgose daugiausiai naudojamas kovai su povandeniniais laivais.

Latvijos ginkluotųjų pajėgų pranešime pažymima, jog išskirtinė ekonominė zona nepatenka į šalies teritorinius vandenis, todėl virš jos vykdomi karinių orlaivių skrydžiai nepažeidžia galiojančių susitarimų, tačiau rusų sraigtasparnio pilotai nesilaikė procedūrų ir neatsakė į radaro operatoriaus reikalavimą identifikuotis.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas ketvirtadienį pareiškė, kad norėtų didesnio NATO aljanso įsitraukimo į Rytų Europos šalių saugumo reikalus, skelbia „Reuters“.

„Jei NATO nebus pasirengusi įsitraukimui Europos Sąjungos (ES) pasienio šalyse, Aljanso deklaruojamas solidarumas tebus deklaratyvus pareiškimas“, - ketvirtadienį Slovakijos sostinėje vykusioje saugumo konferencijoje kalbėjo Lenkijos ministras pirmininkas.

„NATO buvimas, kalbant apie infrastruktūrą ir specifinius dalinius, turėtų išaugti Baltijos šalyse, Lenkijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje - visur, kur tik turime sienų su nestabiliu regionu“, - toliau dėstė D. Tuskas.

Aukščiausia Aljanso karinė vadovybė neatmetė galimybės Rytų Europoje dislokuoti nuolatinius karinius dalinius, tuo tarpu šiuo metu NATO savo įsipareigojimus savo rytinėms narėms demonstruoja bendrais kariniais mokymais ir sustiprinta Baltijos šalių oro erdvės apsaugos misija.

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas  ketvirtadienį sakė, kad gynybos išlaidų apkarpymai Aljansui priklausančiose Europos valstybėse, ypač NATO narėse iš Vidurio ir Rytų Europos, yra netvarūs, nes Rusija didina savo karinį biudžetą.

„Per pastaruosius penkerius metus Rusijos išlaidos gynybai kasmet faktiškai augo daugiau nei 10 proc.“, - sakė NATO vadovas per saugumo konferenciją Slovakijos sostinėje.

„Kelios NATO narės Europoje, priešingai, per tą patį laikotarpį apkarpė savo išlaidas gynybai daugiau nei 20 proc.“, - sakė jis.

„Apkarpymai ypač dideli čia, Vidurio ir Rytų Europoje. Tai netvaru. Dabar metas liautis karpyti ir pradėti judėti priešinga kryptimi“, - pabrėžė A.F.Rasmussenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.