Amerikiečiai nusitaikė į robotus žudikus

Nors robotai žudikai kol kas egzistuoja tik mokslinės fantastikos filmuose, kaip „Terminatorius“, JAV jau visai rimtai svarstoma juos uždrausti.

Jungtinių Tautų ekspertų manymu, grėsmę žmonėms gali kelti be žmogaus sprendimus priimantys robotai.<br>„Reuters” nuotr.
Jungtinių Tautų ekspertų manymu, grėsmę žmonėms gali kelti be žmogaus sprendimus priimantys robotai.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-17 10:40, atnaujinta 2018-02-13 20:26

Technologiniu požiūriu sukurti tokį robotą visiškai realu. Grėsmė tokia rimta, kad Jungtinės Tautos (JT) netgi surengė susitikimą dėl „mirtinų autonominių ginklų“, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Konferencijoje, vykusioje šią savaitę, buvo diskutuojama ir apie technologines galimybes, ir apie teisinius iššūkius, kuriuos gali sukelti mirtinų autonominių ginklų atsiradimas, ir apie etines bei socialines jų naudojimo pasekmes.

Atskirai dėmesio skirta autonominių ginklų sistemų įdiegimo ir galimo jų poveikio naudojant karinėse operacijose klausimams.

Baiminamasi, kad robotai gali sukelti priešininkams nereikalingas ir nepateisinamas kančias, taip pat kelti pavojų civiliams.

JT biuro Ženevoje vadovas Michaelis Mølleris pabrėžė, kad svarbu imtis prevencinių veiksmų ir užtikrinti, kad galutinis sprendimas nutraukti gyvybę išliktų kontroliuojamas žmogaus.

Ženevoje gegužės 13–16 dienomis vykusios konferencijos išvados bus pateiktos 2014 m. lapkritį vyksiančiam suvažiavimui, kuris turėtų imtis tolesnių žingsnių, uždraudžiant robotus žudikus.

Žmogaus teisių stebėtojai tvirtina, kad robotai žudikai „pažeidžia pagrindines žmogaus teises, net jeigu naudojami kare ar teisėsaugoje“.

Tokie autonominiai ginklai jokiu būdu neturėtų tapti „policininkais“.

2013 m. lapkritį JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas iškėlė klausimą, ar mirtį nešančios autonominės sistemos suderinamos su tarptautine humanitarine ir žmogaus teisių teise.

„Nors autonominės ginklų sistemos kol kas neįdiegtos ir jų naudojimo mastas karinėse technologijose tebėra neaiškus, būtina nedelsiant pradėti diskusijas, o ne tada, kai technologijos jau bus sukurtos ir išplėtotos“, – pabrėžė JT generalinis sekretorius.

Autonominėmis ginklų sistemomis laikomos tokios, kurios pačios pasirenka ir puola taikinį be žmogaus įsikišimo.

Penktadienį pateiktose konferencijos išvadose teigiama, kad autonominės ginklų sistemos kelia grėsmę taikai ir saugumui pasaulyje.

Netgi ir nemirtinais smurtinės jėgos panaudojimo atvejais robotų pasitelkimas nebūtų priimtinas, nes tai pažeistų žmogiškąjį orumą ir keltų grėsmę demokratijai ir žmogaus teisėms.

Strateginiu, teisiniu ir etiniu požiūriu, ekspertų manymu, geriausia derinti žmogaus ir kompiuterio jėgas, pagrindinių sprendimų priėmimą visuomet paliekant kontroliuoti žmogui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.