Lenkiją pribloškė septynis naujagimius nužudžiusi motina

Policijos radinys per kratą vienoje nedidelio Strešovo kaimelio sodyboje, esančioje Vakarų Pamario vaivadijoje netoli Ščecino miesto, sukrėtė visą Lenkiją. Motina nužudė septynis naujagimius, rašo „Lietuvos rytas“.

Beatos K. nusikaltimai Lenkijoje atnaujino diskusijas dėl abortų įstatymų.
Beatos K. nusikaltimai Lenkijoje atnaujino diskusijas dėl abortų įstatymų.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

May 21, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:14 PM

Specialiai apmokytas kriminalinės policijos šuo 42 metų Beatos K. namo kieme ėmė rausti žemę ir joje netrukus buvo rasti šeši plastikiniai maišai.

Teismo ekspertai nustatė, kad keturiuose maišuose yra skirtingų naujagimių lavonėliai. Dėl kitų dviejų teko užsakyti papildomus tyrimus, mat šie maišai buvo užkasti anksčiau – jų turinį ištirti sudėtingiau.

Jei pasitvirtins įtarimai, kad visuose šešiuose maišuose yra naujagimių lavonėliai, Beata K. taps didžiausia vaikžude Lenkijos istorijoje.

Tai reikš, kad tris dukras auginanti Beata K. atėmė gyvybę septyniems kitiems savo vaikams. Dar vieno vaiko palaikus policininkai toje sodyboje iškasė prieš tris mėnesius.

Anksčiau trukdė žiemos įšalas

Sodyboje policininkai su šunimi pirmą kartą lankėsi šį vasarį, siekdami patikrinti anoniminį pranešimą, kad sode yra užkastas naujagimis. Spėjama, kad anoniminio pranešimo autorius yra Beatos K. vyro Jano K. brolis Stanislawas, nesutaręs su broliu ir nemėgęs jo žmonos.

Netikėtai policininkų užklupta Beata K. tada prisipažino, kad neseniai pagimdė mirusį kūdikį ir būdama šoko būsenos jį užkasė sode, nepranešusi apie gimdymą valstybinėms institucijoms.

Moteris nurodė vietą, kur užkasė vaiko lavonėlį, o kriminalistų šuo užšalusioje žemėje tąkart nesugebėjo užuosti kitose vietose užkastų kitų naujagimių.

Beata K. tada nebuvo areštuota, o tik įtraukta į policijos įskaitą. Byla dėl vaiko nužudymo jai taip ir nebuvo iškelta.

Vaikžudę išdavė kunigas?

Dienraščio „Fakt“ teigimu, apie kitus nužudytus vaikus policijai pranešė vietos kunigas, pas kurį sekmadienį Beata K. buvo nuėjusi ilgos išpažinties ir po to užsakė bevardes mišias.

Kaime įprasta, kad kunigas praneša, už kokį mirusį ar gyvą žmogų mišios buvo užsakytos, tačiau Beatos K. atveju kunigas buvo paslaptingas. Jis tik pareiškė, kad adresatai liks anonimiški.

Spėjama, kad sąžinės graužiama Beata K. prisipažino apie savo nusikaltimus kunigui, kuris privalo laikytis išpažinties neviešinimo taisyklės. Vis dėlto aukų skaičius greičiausiai taip sukrėtė dvasininką, kad jis anonimiškai kreipėsi į policiją.

Prokuratūra tokio spėjimo nepatvirtino, bet atsisakė paviešinti, iš kur teisėsaugininkai gavo informaciją apie ankstesnius Beatos K. nusikaltimus.

Artimieji ir kaimynai – akli

Beatos K. kaimynai ir kaimelio gyventojai tvirtino nieko nežinoję apie šios moters gimdymus. Ji esą visada mėgo nešioti plačius rūbus, kasdien važinėdavo dviračiu ir eidavo valyti gyvenvietės gatvių – nuspėti, kad ji laukiasi, buvo neįmanoma.

Lenkijos žiniasklaida vis dėlto mano, kad šiame nuošaliame kaime vadovaujamasi sena tradicija gerbti kaimynus ir nesikišti į jų problemas. Kad čia galioja „sąmokslas tylėti“, parodė ir neatsargus Beatos K. anytos interviu televizijai TVN 24.

Žurnalistams moteris pareiškė, jog žinojo apie marčios nėštumus ir tai, kad ji gimdo namuose, tačiau ji esą nesidomėjo, kodėl troboje nepadaugėjo mažylių. Beatos K. anyta tiesiog paaiškino, kad nemėgsta „kištis į kitų reikalus“.

Išmetė į šiukšliadėžę

Prokuratūra prie Beatos K. bylos ketina prijungti ir prieš 18 metų jai atšauktą kaltinimą siekus nužudyti savo pirmagimę Klaudiją.

Mažylė buvo išmesta į kaimelio pašonėje esančią šiukšliadėžę, bet per stebuklą liko gyva.

Mažylės verksmą išgirdo netoliese žaidusios mergaitės, ir jai laiku buvo suteikta pagalba.

Kadangi Beata K. pirmojo savo nėštumo neslėpė, policijai nekilo problemų nustatyti, kieno vaikas buvo rastas šiukšliadėžėje. Motinai atgailaujant ir teisinantis, kad ją buvo ištikęs šokas po gimdymo, prokuratūra mergaitę auginti atidavė Beatai K.

Vėliau šeimoje atsirado dar dvi dukros, o kaimynai Beatą K. ėmė vadinti rūpestinga mama.

Abortų draudimo pasekmės

Dabar galiausiai paaiškėjus tiesai, liberali partija „Tavo judėjimas“ (TJ) pareiškė, kad šis atvejis rodo, kokią didelę žalą visuomenei daro abortų draudimas.

Prieš du dešimtmečius Lenkijoje buvo priimtas vienas griežčiausių Europoje įstatymų, abortus leidžiantis daryti tik išprievartavimo aukoms ir vaisiaus išsigimimo atveju.

Per metus oficialiai dabar padaroma tik apie pusę tūkstančio abortų, nors, kaip teigia moterų teisių gynimo organizacijos, užsienyje ir slapta pačioje Lenkijoje juos kasmet pasidaro maždaug 100 tūkst. piliečių.

TJ lyderis Januszas Palikotas spėja, kad dėl abortų draudimų labai padaugėjo vaikžudystės atvejų, nes skurstančios moterys neįstengia susimokėti už brangią nelegalią procedūrą.

Prieš dvi savaites Lomžos teismas už penkių naujagimių nužudymą 25 metams kalėti nuteisė Hipolitovo kaimelio gyventoją Beatą Z., o pranešimai apie pavienių naujagimių žudymus žiniasklaidoje yra tapę kone kasdienybe.

Sociologai dėl vaikžudystės plitimo dabar kaltina ne tik abortų draudimą, bet ir lytinio švietimo stoką bei juokingą, tik simbolinę socialinę pagalbą daugiavaikėms šeimoms.

Antai Beatos K. penkių asmenų šeima gyveno labai vargingai – glaudėsi viename kambarėlyje uošvių name.

Moteris ir jos vyras buvo darbštūs, nepiktnaudžiavo alkoholiu, rūpinosi savo dukromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.