Kijevo gyventojai aktyvūs, bet vieningos nuomonės neturi

Alinantis karštis – ne kliūtis Kijevo gyventojams dalyvauti sekmadienį vykstančiuose prezidento rinkimuose. Jie apgulė rinkimų apylinkes vos tik šios atsidarė, nuo 8 val. ryto. Nemažai žmonių į rinkimus eina pasipuošę tautiniais drabužiais ir jų visiškai negąsdina tai, kad eilėse tenka stovėti po valandą ir daugiau.

Kijevas gyvena rinkimų nuotaikomis.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Kijevas gyvena rinkimų nuotaikomis.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, specialiai lrytas.lt, Kijevas

2014-05-25 16:18, atnaujinta 2018-02-13 13:18

Vyriausios rinkimų komisijos duomenimis, iki 11 valandos rinkimuose jau balsavo apie 18 procentų balsavimo teisę turinčių rinkėjų. Žinant, kad daugelyje Rytų Ukrainos miestų rinkimai nevyksta arba juos bando sužlugdyti ginkluoti separatistai (ukrainiečiai juos vadina tiesiog teroristais – Red.), gali būti, kad šie rinkimai bus rekordiniai pagal mažą juose dalyvavusių žmonių skaičių.

Stebėjosi P.Porošenkos populiarumu

Iki vidurdienio jokių didesnių incidentų neužfiksuota, tačiau žmonės piktinasi, kad, ne vienerius metus gyvenę toje pačioje vietoje, staiga paslaptingai dingo iš rinkėjų sąrašų.

Jiems balsuoti jau neleidžiama, nes pateikti prašymą pakeisti rinkimų apylinkę buvo galima tik iki pirmadienio.

Kijevo 583 rinkimų apylinkėje taip pat eilės nuo ankstaus ryto. Iki 12 val. čia buvo jau balsavę 405 rinkėjai iš 2006 esančių sąrašuose. Nedidelė balsavimo patalpa – pilna. „Nuo pat ryto taip, - teigia komisijos nariai. - Jei ir toliau taip, žiūrėk, ir visi du tūkstančiai ateis“.

Tačiau vieningos nuomonės, kuris iš septyniolikos kandidatų labiausiai tiktų valdyti šalį, žmonės neturi.

„Balsavau už Olgą Bogomolec“, - prisipažįsta tradiciniais kozakų rūbais apsirengęs Romanas Ciuliakas.

Vyras teigia, kad O.Bogomolec myli ir gerbia už tai, ką ji padarė Maidano žmonėms. Be to, paskui ją nesivelka blogas praeities šleifas, tai išsilavinusi moteris, nemažai važinėjusi po Europos šalis.

„Manau, ji gali pakeisti valdžios sistemą“, - sakė Romanas.

R.Ciuliakas nenori prezidento poste matyti nei Julijos Tymošenko, nei didžiausius reitingus dabar užimančio Petro Porošenkos.

P.Porošenkos populiarumas R.Ciuliaką stebina. „Jis buvo Maidane, ant scenos, bet visada stovėjo Arsenijaus Jaceniuko, Oleho Tiahnyboko ir Vitalijaus Klyčko pašonėje. Buvo pašonėje, o staiga tapo vienas geriausių, labiausiai vertinamų? Nereikia pamiršti, kad jis sukūrė Regionų partiją, kad jis suklestėjo, kai prezidentu buvo Viktoras Juščenka. Jis visoms valdžioms buvo geras ir jo verslas klestėjo, tai labai stebina“, - kalbėjo vyras.

Turtas - ne kliūtis

Anatolijus Kamarovas galvoja kitaip. Jis balsavo už P.Porošenką, nes, jo nuomone, tai geriausias prezidentas, kuris gali sutvarkyti šalį.

„Jis geras žmogus, protingas. Ar netrukdo tai, kad jis oligarchas? Jis jau turi pinigų, jam jų nereikia, o jei ateis ne oligarchas...“, - portalui lrytas.lt sakė A.Kamarovas.

Dar vienas P.Porošenkos pliusas - tai, kad jis padėjo Maidanui: „Jis mums ir Maidane padėjo, kaip galėjo. Tai mūsų žmogus“.

Pensininkai Vera ir Valentinas taip pat savo balsus atiduos P.Porošenkai.

Kodėl jam? „Aš jį žinau, kaip padorų žmogų, protingą, išsilavinusį, praėjusį gerą mokyklą. Jis materialiai apsirūpinęs, jis bus suinteresuotas dirbti tik tautai“, - atsakė Valentinas.

Ar netrukdo tai, kad jis turtingas? „Jis jau pakankamai visko turi, tegul tai leidžia tautos labui“, - galvoja Vera.

Maidanas balsuoja vangiai

Ar sekmadienį balsuos perversmą šalyje sukėlę Maidano žmonės, kol kas neaišku. Beveik visi gyvenantys dabar Nepriklausomybės aikštėje yra atvykėliai iš kitų Ukrainos miestų.

Nemažai jų pareiškė norą balsuoti Kijeve, užsiregistravo mieste esančiose rinkimų apylinkėse, bet, ar galės atiduoti savo balsus, nežino.

Žmonėms buvo pasakyta, kad atvažiuos autobusai, kurie juos nuveš į rinkimų apylinkes, tačiau kada jie atvyks - niekas nepranešė.

Kai kurie iš Maidane gyvenančių žmonių iš viso nesirengia balsuoti. „Kai bus antras turas, važiuosiu į Lvovą, kur esu registruota, ir tada balsuosiu, o kol kas aš matau tik cirką, septyniolika kandidatų, o rinktis nėra iš ko“, - sakė prie vienos palapinių kalbinta moteris.

Šalia jos sėdėjęs vyras yra tokios pačios nuomonės – pirmame rinkimų ture vistiek prezidentas nebus išrinktas, o kai liks tik du rimčiausi kandidatai, jis nuspręs, kuris labiausiai vertas jo pasitikėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.