Popiežius pakvietė Sh.Peresą ir M.Abbasą pasimelsti už taiką

Lankėsi Palestinoje

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 25, 2014, 10:38 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:29 PM

Iš Vakarų Kranto Betliejaus miesto į Ben Guriono oro uostą prie Tel Avivo jis atskrido sraigtasparniu. 

Pontifiką Izraelio žemėje pasitiko šalies prezidentas Shimonas Peresas.

Lankėsi Palestinoje

Popiežius Pranciškus sekmadienį ryte atvyko į Vakarų Kranto Betliejaus miestą, kur pradės dviejų dienų kelionę palestiniečių teritorijose ir Izraelyje.

Į miestą, kuris yra gerbiamas kaip Jėzaus Kristaus gimimo vieta, jis atskrido Jordanijos kariškių sraigtasparniu. Vėliau sekmadienio rytą jis Betliejuje turi aukoti mišias.

Po susitikimo su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu popiežius, kuris mėgsta bendrauti su miniomis, pervažiuos per Betliejų atviru automobiliu ir nuvažiuos į Prakartėlės aikštę, kur 11 val. vietos aukos mišias. Jose turi dalyvauti beveik 10 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu Jeruzalėje policija areštavo 26 žydų ekstremistus, protestavusius svarbioje šventoje vietoje ant Siono kalno, kur popiežius Paskutinės Vakarienės menėje mišias aukos pirmadienį.

Popiežiaus ketinimas apsilankyti Paskutinės Vakarienės menėje papiktino judėjų ultraortodoksus ir nacionalistus, nes žydai dalį to pastato gerbia kaip karaliaus Dovydo kapą ir dėl jo jau seniai vyksta turtinės derybos – Vatikanui viliantis, kad jam bus suteikta teisė naudotis ta vieta.

Izraelis yra sakęs, kad „neketinama perduoti Vatikanui valdymo ar nuosavybės teisių dėl Dovydo kapo ar Paskutinės Vakarienės menės“.

Reikalauja „drąsos taikai“

Popiežius Pranciškus per savo viešnagę Betliejuje sekmadienį reikalavo iš Izraelio ir palestiniečių „drąsos siekiant taikos“. Abi pusės turi padvigubinti savo pastangas, kad užbaigtų šį „nepakeliamą“ konfliktą ir pasiektų stabilią taiką, pareikė jis susitikime su palestiniečių prezidentu M.Abbasu. 

Pasak popiežiaus, konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių turi dramatiškų padarinių. Jis lemia „nesaugumą, teisių nebuvimą, izoliaciją, ištisų bendruomenių emigraciją ir vargą bei kančias“. 

Katalikų bažnyčios vadovas į Betliejų atvyko Jordanijos kariniu sraigtasparniu. Jis čia, be kita ko, aukos šv. Mišias ir melsis Jėzaus gimimo grotoje.

Sustojo prie Vakarų Kranto sienos 

Popiežius Pranciškus sekmadienį Betliejuje neplanuotai sustojo prie Vakarų Kranto sienos, atkreipdamas dėmesį į tą Izraelio pastatytą 8 m aukščio betono sieną su sargybos bokšteliu. 

77 metų pontifiką supo sunerimę palestiniečių saugumo pajėgų nariai, kai jis išlipo iš savo balto visureigio ir nuėjo prie grafičiais apipieštos sienos pasimelsti. Jis ten buvo kelias minutes, o paskui vėl įsėdo į savo automobilį. 

Popiežius yra atvykęs trijų dienų vizito Artimuosiuose Rytuose. Prie sienos jis sustojo atvykęs į Betliejų aukoti mišių 10-čiai tūkst. maldininkų Prakartėlės aikštėje.

Pakvietė į Vatikaną pasimelsti už taiką 

Popiežius Pranciškus sekmadienį pakvietė Izraelio prezidentą Shimoną Peresą ir palestiniečių prezidentą Mahmudą Abbasą į savo namus Vatikane „nuoširdžiai maldai“ už taiką. 

„Norėčiau pakviesti jus, prezidente Mahmudai Abbasai, drauge su prezidentu Shimonu Peresu prisidėti prie manęs nuoširdžioje maldoje Dievui dėl taikos dovanos“, – pasakė jis baigiantis mišioms po atviru dangumi Vakarų Krante esančio Betliejaus Prakartėlės aikštėje. 

„Siūlau savo namus Vatikane kaip vietą šiam maldos susitikimui, – sakė jis. – Kurti taiką sunku, bet gyventi be taikos yra nuolatinė kankynė. Šių žemių ir viso pasaulio vyrai ir moterys, visi jie, prašo mūsų pateikti Dievui jų karštas viltis dėl taikos“. 

Pranciškui baltu atviru visureigiu atvykus į aikštę aukoti mišių po atviru dangumi, prie Viešpaties gimimo bazilikos, jį pasveikino 10 tūkst. maldininkų, kurie mojavo vėliavomis ir giedojo giesmes. 

Anksčiau popiežius ragino nutraukti „vis nepriimtinesnį“ Izraelio ir palestiniečių konfliktą, o lyderius ragino pademonstruoti „drąsą“ ir pasiekti taiką, pagrįstą dviejų valstybių sprendimu. 

Praėjusį mėnesį JAV vadovautos taikos derybos tarp Izraelio ir palestiniečių derybininkų žlugo skambant piktiems abipusiams kaltinimams. Taip baigėsi devynis mėnesius trukęs bandymas rasti sprendimą, o horizonte nesimato jokios kitos politinės iniciatyvos.

Sutiko su popiežiaus siūlymu

Izraelio ir palestiniečių prezidentūros patvirtino, kad priėmė popiežiaus Pranciškaus kvietimą kitą mėnesį prezidentams drauge apsilankyti Vatikane ir pasimelsti už taiką. 

Palestiniečių prezidento M.Abbaso ir Izraelio prezidento Sh.Pereso biurai paskelbė, kad jie dalyvaus. 

90 metų Sh.Peresas, kuris šią vasarą atsistatydina, karštai rėmė Artimųjų Rytų taikos pastangas. Jo sprendimas gali nepatikti premjerui Benjaminui Netanyahu, kuris pyksta dėl kitų politikų pastangų šiuo klausimu, nes M.Abbasas taikosi su islamistų kovotojų grupuote „Hamas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.