N.Modi bus prisaikdintas naujuoju Indijos premjeru

Narendra Modi

N.Modi pirmadienį bus prisaikdintas naujuoju Indijos premjeru.<br>AP nuotr.
N.Modi pirmadienį bus prisaikdintas naujuoju Indijos premjeru.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2014, 2:56 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:34 PM

Po dešimtmetį trukusio kairiosios pakraipos Kongreso partijos valdymo šis verslui palankus 63 metų hinduistų nacionalistas per ateinančius penkerius metus turi tvirtai pakreipti šalies kursą dešinėn.

Triuškinamos rinkimų pergalės jam įteiktą galingą mandatą gavęs BJP lyderis anksti pirmadienį nuvyko prie Indijos nepriklausomybės didvyrio Mahatmos Gandhi memorialo, o tada užsuko susitikti su vieninteliu savo partijos buvusiu premjeru Atalu Bihari Vajpayee, kuris jau yra 89 metų ir nebeišeina iš namų.

Prieš N.Modi prisaikdinimo ceremoniją, kuri prasidės 18 val. (15 val. 30 min. Lietuvos laiku), turi būti paskelbta naujo ministrų kabineto sudėtis. Vėlai sekmadienį paskelbtame pareiškime N.Modi užsiminė, kad vyriausybės postų skaičius bus smarkiai sumažintas.

Arbatos kiosko savininko sūnus N.Modi per rinkimus užsitikrino didžiausią per 30 metų daugumą, sutriuškindamas skandalų persekiojamą Kongresą. Kampanijos metu jis žadėjo atgaivinti gamybą ir investicijas, kad būtų sukurta milijonai darbo vietų.

Jo pažadas pertvarkyti sulėtėjusią ekonomiką ir asmeninė „iš vargšų į turtuolius“ istorija bei nekorumpuoto, veiksmingai dirbusio klestinčios Gudžarato valstijos vyriausiojo ministro reputacija patraukė rinkėjus.

Kritikai teigė, kad N.Modi teiks pirmenybę hinduistų daugumai – šalies 150 mln. musulmonų ir kitų religinių mažumų sąskaita. Tačiau šie perspėjimai jo kilimo nesustabdė.

Daug musulmonų labai įtariai vertina N.Modi, kurio reputaciją teršia 2002 metų riaušės Gudžarate, kai žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių, daugiausia – musulmonai. Jis neigė įtarimus, kad nestabdė to kraujo liejimo, o teismo tyrimas jį išteisino.

Jo kvietimas Pakistano premjerui Nawazui Sharifui buvo laikomas reikšminga alyvmedžio šakele šiai musulmoniškai Indijos kaimynei. Tai pirmas kartas nuo nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais, kai kurios nors iš šių dviejų valstybių lyderis dalyvauja kitos lyderio inauguracijoje.

N.Sharifas, kuris gyrė N.Modi „įspūdingą pergalę“, priėmė kvietimą, kuris buvo nusiųstas visiems Pietų Azijos regioninio bendradarbiavimo asociacijos (PARBA), kuriai priklauso ir Pakistanas, šalių lyderiams.

N.Sharifas atvyko pirmadienį priešpiet ir oro uoste šypsodamasis mojo televizijos kameroms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.