Oficialu: Ukrainos prezidentu tapo P.Porošenka

Ukrainos šokolado magnatas Petras Porošenka oficialiai tapo šalies vadovu. Prorusiškų maištininkų kamuojama Ukraina savo prezidentą išsirinko jau per pirmąjį turą. Tai pirmadienio vakarą patvirtino Centrinė rinkimų komisija.

Ukrainos šokolado magnatas Petras Porošenka oficialiai tapo šalies vadovu.<br>AP nuotr.
Ukrainos šokolado magnatas Petras Porošenka oficialiai tapo šalies vadovu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-26 21:08, atnaujinta 2018-02-13 12:13

Apdorojus 90,01 proc. balsavimo protokolų už frakcijoms nepriklausantį liaudies deputatą P.Porošenką balsavo 54,22 proc. rinkėjų, o už visos Ukrainos susivienijimo „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderę Juliją Tymošenko – 13 proc. rinkėjų.

Už Radikaliosios partijos lyderį Olehą Liašką balsavo 8,43 proc. rinkėjų,partijos „Pilietinė pozicija“ Anatolijų Hrycenką – 5,42 proc., Serhijų Tihypką – 5,27 proc. rinkėjų. Šie Ukrainos prezidento rinkimų rezultatai paskelbti pirmadienį CRK būstinės ekrane. Pasak CRK pirmininko Michailo Ochendovskio, surengti antrąjį rinkimų ratą nėra jokios būtinybės. Nors dar negauti visi pranešimai iš apylinkių, bet tendencija yra tokia, kad rinkimų tęsti nebereikės. „Gegužės 25 dieną išrinktas naujas Ukrainos prezidentas, kuriuo, užbaigus visas atitinkamas juridines procedūras, taps Petro Porošenka“, – pareiškė jis.  

Prezidento tikslas - taika ir Vakarai Ukrainos milijardierius P.Porošenka sekmadienį sakė, kad jo, kaip prezidento, pirmoji misija bus užbaigti karą ir atnešti taiką šaliai. Jis taip pat teigė, kad jo pirmoji kelionė bus į šalies rytus, kur kunkuliuoja kruvinas promaskvietiškų maištininkų smurtas. P.Porošenka žadėjo glaudesnius ekonominius ir politinius ryšius su Vakarais nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino, bet taip pat turės bandyti gerinti santykius su šia didžiule Ukrainos kaimyne šiaurėje, kuri tiekia šaliai didžiausią dalį jai reikalingų gamtinių dujų ir yra svarbi rinka jos eksportui. Ukrainiečiai masiškai balsavo sostinėje Kijeve ir šalies vakaruose, bet kruvinas prorusiškas sukilimas sužlugdė balsavimą didelėse separatistinės Rytų Ukrainos teritorijose. „Pirma, ką turime padaryti, tai atnešti taiką visiems Ukrainos piliečiams“, – Kijeve sakė P.Porošenka, atidavęs savo balsą prezidento rinkimuose. „Žmonės su ginklais turi pasitraukti iš miestų ir kaimų gatvių“, – sakė šis provakarietiškas magnatas ir politikos veteranas. „Netrukus užbaigsime šį karą. Netrukus išgyvendinsime korupciją. Netrukus pradėsime integraciją į Europą ir įkursime demokratiją“, – žadėjo jis.

Žada paremti Ukrainos prezidentą Kandidatai į Ukrainos prezidentus J.Tymošenko ir D.Jarošas žada paremti išrinktąjį valstybės vadovą. Tai praneša „RIA Novosti“. „Mes padarysime visa, kad padėtume visoms valdžios šakoms kurti stiprią Ukrainą, kad pagaliau būtų surengtas referendumas dėl Ukrainos narystės NATO”, - pareiškė sekmadienį J.Tymošenko. „Dešiniojo sektoriaus“ lyderis Dmytro Jarošas pažymėjo, kad jo partija padės naujajam prezidentui sureguliuoti krizę rytiniuose regionuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.