V.Janukovyčius pakomentavo Ukrainos prezidento rinkimus

Nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius po sekmadienį Ukrainoje vykusių prezidento rinkimų nusprendė pareikšti ir savo nuomonę. Jis pareiškė, kad gerbia ukrainiečių pasirinkimą, bet abejoja dėl jų teisėtumo, rašo zn.ua.

Rusijoje prieglobstį radęs V.Janukovyčius toliau kartoja, kad per kruvinuosius įvykius Kijeve savi šaudė į savus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje prieglobstį radęs V.Janukovyčius toliau kartoja, kad per kruvinuosius įvykius Kijeve savi šaudė į savus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2014, 2:21 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:34 PM

Anot Rusijoje besislapstančio V.Janukovyčiaus, Ukrainos rinkimus būtų galima vadinti teisėtais tik tuo atveju, jeigu rinkimuose būtų dalyvavę šalies pietrytinėje dalyje gyvenantys gyventojai.

„Įvyko neeiliniai Ukrainos prezidento rinkimai. Nepriklausomai nuo to, kokiame regione, kokia dalis gyventojų atėjo balsuoti ir ką Jūs pasirinkote, aš tą pasirinkimą, priimtą pačiu sunkiausiu mūsų tėvynei metu, gerbiu“, – rašoma V.Janukovyčiaus pranešime, kurį išplatino Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Itar-Tass“.

„Bet noriu pažymėti, jog tam, kad tie rinkimai būtų teisėti ir kad būtų teisėtas pats prezidentas, būtinas mūsų šalies pietryčių dalyvavimas. Daugelis šių regionų rinkėjų buvo įžeisti ir pažeminti nelegitiminės „valdžios“, kuri atėjo po karinio perversmo“, – dėstė nuverstas šalies lyderis.

Anot jo, „šiandien vis daugiau žmonių visame pasaulyje turi galimybę sužinoti teisingą informaciją ir su siaubu stebi, kaip vienas žvėriškas nusikaltimas keičia kitą“.

„Tai ir nekalti sudeginti bei nužudyti žmonės Odesoje, susišaudymai Mariupolyje, Slovjanske, Kramatorske. Savo tautą naikina granatsvaidžiais, minosvaidžiais, artilerija, šarvuočiais, tankais, koviniais sraigtasparniais – tai beprotybė ir už tai nebaudžiama“, – pabrėžė V.Janukovyčius.

Žlugusio politiko žodžiais: „Europos politikai pasibaisėję stebi, ką pridirbo, ir stengiasi nepastebėti nusikaltimų, infantiliškai laukdami laimingos pabaigos.“

„Aš užjaučiu kiekvieną motiną ir tėvą, kurie prarado savo artimuosius. Išgirsti ir pripažinti artimo žmogaus mirtį – tai didžiulė tragedija“, – krokodilo ašaras liejo V.Janukovyčius.

Jis pridūrė, kad visada stengėsi konfliktus spręsti tik taikiai, stengėsi neleisti žeminti nei vienos, nei kitos Ukrainos dalies, o juo labiau lieti kraują.

„2014-ųjų vasario 18–20 dienomis milicininkai nešaudė į mitinguotojus, – teisinosi V.Janukovyčius. – O štai milicijos darbuotojų žiniomis, šaudė Maidano snaiperiai. Milicininkai didvyriškai stojo prieš ugnį be ginklų. Tuomet nei jie, nei mes dar nesupratome, ką jie daro šalies labui. Jie savo gyvenimą paaukojo, kad užkirstų kelią kitų mirčiai ir tam karui, kurį pradėjo „naujoji valdžia“. Kartu su milicininkais jie iššaudė ir savus Maidano aktyvistus.“

Savo pranešime V.Janukovyčius taip pat sufleravo naujajam Ukrainos prezidentui, ką pirmiausia reikėtų padaryti.

„Svarbiausiai nedelsiant nutraukti kruviną karą prieš savo tautą. Išvesti karius iš Donbaso ir Ukrainos pietryčių. Nedelsiant nutraukti pasipriešinimą ir leisti mūsų tautai gyventi taikoje, leisti motinoms matyti savo vaikus, o vaikams – savo tėvus. Reikia ryžtingų veiksmų, kad mūsų žemėje būtų atkurta taika ir tvarka“, – pabrėžė V.Janukovyčius.

Antiteroristinė operacija vyks kitaip?

Kaip rašo zn.ua, prezidento rinkimų lyderis Petro Porošenka pirmadienį sakė, kad antiteroristinė operacija Rytų Ukrainoje bus tęsiama, bet jis norėtų keisti jos formatą.

Jo nuomone, operacija turėtų būti efektyvesnė ir atliekama greičiau, o joje dalyvaujantys pareigūnai turi būti geriau ginkluoti.

„Antiteroristinė operacija negali trukti 2–3 mėnesius ir netruks. Ji turi trukti ir truks valandas“, – pareiškė P.Porošenka.

Milijardierius taip pat pareiškė, kad tikisi kuo greičiau susitikti su Rusijos vadovybe. „Rusija yra mūsų didžiausia kaimynė. Mes turime nutraukti karą, turime grąžinti taiką visai Ukrainai. Be Rusijos to padaryti neįmanoma“, – sakė jis.

Pirmadienį P.Porošenką su pergale rinkimuose pasveikino perrinkta Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji su būsimuoju Ukrainos lyderius kalbėjo telefonu. 

Šalies vadovė ir išrinktasis prezidentas P.Porošenka pasveikino vienas kitą su pergale Lietuvoje ir Ukrainoje sekmadienį įvykusiuose prezidento rinkimuose.

Prezidentė pasveikino Ukrainos žmones dalyvavus demokratiniuose ir atviruose rinkimuose, palinkėjo išrinktajam prezidentui sėkmės einant šias atsakingas pareigas, atkuriant taiką ir stabilizuojant padėtį Ukrainoje.

P.Porošenka padėkojo prezidentei už nuoseklią Lietuvos paramą Ukrainai. Jo teigimu, principinga Lietuvos pozicija ir Vilniaus Rytų partnerystės viršūnių susitikime prasidėjęs procesas sudarė demokratinių rinkimų galimybes Ukrainoje.

Šalies vadovė ketina dalyvauti birželio pradžioje vyksiančioje P.Porošenkos inauguracijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.