Indijos ministrų laukia iššūkiai

Indijos naujasis premjeras

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 27, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:45 AM

Apie paskyrimą į šiuos postus buvo paskelbta oficialiame vyriausybės pranešime – kitą rytą po to, kai hinduistų nacionalistų partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) lyderis N.Modi ir jo naujoji ministrų komanda buvo prisaikdinta per iškilmingą ceremoniją Delyje.

Ankstesnės sudėties parlamente 61 metų N.Jaitley buvo jo aukštųjų rūmų pirmininkas. Jis susikūrė įtaigaus oratoriaus reputaciją ir buvo vienas iš pagrindinių kairiosios pakraipos vyriausybės, vadovaujamos Kongreso partijos, kritikų.

Šis ilgametis N.Modi sąjungininkas tapo blogų žinių šaltiniu BJP gegužės 16-ąją, kai buvo paskelbti rinkimų rezultatai: jis pralaimėjo saugia laikytoje šiaurės vakarinėje Pandžabo valstijoje.

N.Jaitley, buvęs įtakingos Indijos kriketo tarybos viceprezidentas, save laiko „liberaliu politikos aktyvistu, besivadovaujančiu įstatymais, etika ir humanizmu“.

Antradienį N.Jaitley sakė žinantis, kad ministrų portfelius perima „sunkiu metu“, kai ekonomikos augimas nesiekia 5 proc., o vartojimo infliacija artėja apie dviženklių skaičių.

Tuo tarpu 62 metų S.Swaraj, kuri yra įtakingiausia BJP moteris, yra pagarsėjusi kaip meistriška ir sąmojinga hindi kalbos oratorė. Ankstesnės sudėties parlamente ji buvo žemųjų rūmų opozicijos lyderė.

Ši politikė 1977-aisiais, kai baigė darbą nepaprastoji Indiros Gandhi vyriausybė, tapo jauniausia Indijos ministrų kabineto nare. Nuo to laiko jai teko eiti informacijos, transliavimo ir telekomunikacijų ministrų pareigas.

S.Swaraj buvo viena iš nedaugelio BJP lyderių, pernai rugsėjį nepritarusių N.Modi iškėlimui partijos kandidatu į premjero postą. Manyta, kad N.Modi taip pat nebus linkęs suteikti jai atsakingo posto.

Naujajai diplomatijos vadovei teks rūpintis permainingais santykiais su Kinija, taisyti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, pašlijusius po to, kai praeitų metų gruodį vienas Indijos diplomatas buvo suimtas Niujorke, taip pat rūpintis opia politika Pakistano atžvilgiu.

Rajnathas Singhas, kuris yra BJP pirmininkas, buvo paskirtas vadovauti Vidaus reikalų ministerijai, tuo tarpu Maneka Gandhi, kuri yra opozicijos lyderės Sonios Gandhi svainė, tapo naująja moterų reikalų ir vaikų ugdymo ministre.

Be N.Modi, naująją vyriausybę sudarys 23 ministrai – penkiais mažiau negu ankstesniame kabinete, kuriam vadovavo Manmohanas Singhas.

BJP tapo pirmąja partija per pastaruosius 30 metų, užsitikrinusia daugumą parlamente, kuris buvo suformuotas, kai gegužės 16-ąją buvo paskelbti rinkimų maratono rezultatai.

Ši pergalė reiškia, kad N.Modi neprivalės ieškoti naujų sąjungininkų ir dalyti jiems postų ministrų kabinete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.