Donecke vėl aidi šūviai

Pagrobė lenkų kunigą

Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 28, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:42 AM

Donecko meras Aleksandras Lukjančenka rekomendavo milijoninio miesto gyventojams saugumo sumetimais likti namuose bei nestovėti prie langų ar balkonuose.

Ukrainos vyriausybė regione vykdo „antiteroristinę operaciją“ prieš prorusiškas jėgas, kure kontroliuoja didelę dalį miesto.

Separatistai tvirtina atsikovoję oro uostą. Tačiau nepriklausomi šaltiniai to nepatvirtina. Netoli oro uosto saugumo pajėgos sustabdė ginklų prikrautą autobusą, sakė karinis atstovas Vladislavas Selezniovas.

Karinio eksperto Dmitrijaus Tymčiuko duomenimis, tarp kovojančiųjų sukilėlių gretose yra ir užsieniečių. Pavyzdžiui, tarp nužudytų aukų buvo serbų bei rusų iš Šiaurės Kaukazo. Rusija ir separatistai savo ruožtu tvirtina, kad vyriausybinių pajėgų pusėje kovoja JAV samdiniai.

Pagrobė lenkų kunigą

Vienas katalikų kunigas iš Lenkijos buvo pagrobtas prorusiškų kovotojų Ukrainos neramiame rytiniame Donecko mieste, trečiadienį pranešė vyriausybė ir lenkų žiniasklaida.

„Mūsų konsulinė tarnyba jau nuo vakar ėmėsi veiksmų dėl Donecke separatistų pagrobto lenkų kunigo“, – Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sakė žurnalistams.

Jis atsisakė pateikti daugiau detalių apie šį incidentą, bet Lenkijos žiniasklaida nurodė, kad separatistų kovotojai antradienį pagrobė kunigą Pawelą Witeką.

Kaip pranešama, tas dvasininkas laikomas Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vietos padalinio pastate, užimtame Donecką kontroliuojančių sukilėlių.

Tuo tarpu pirmadienį Donecko apylinkėse buvo pagrobti keturi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojai.

Su stebėtojais ryšio neužmezgė

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) specialiojoje stebėjimo misijoje pranešė, kad ryšys su Donecko srityje dingusia stebėtojų grupe vis dar nėra užmegztas.

„Iki šiol kontaktas nenustatytas“, - trečiadienį pranešė vienas šaltinis misijoje ir pridūrė, jog kol kas nėra informacijos nei dėlto, kur dabar yra misijos nariai, nei kas su jais nutiko.

ESBO specialioji stebėjimo misija Ukrainoje su viena savo grupių, vykdžiusių įprastinį patruliavimą į rytus nuo Donecko ryšį prarado nuo pirmadienio vakaro.

Misijoje nurodė, kad dingusioje grupėje yra keturi nariai iš Estijos, Šveicarijos, Turkijos ir Danijos.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad su stebėtojų dingimu gali būti susiję prorusiški sukilėliai.

Gegužės pradžioje sukilę separatistai Ukrainos rytuose paleido septynis ESBO stebėtojus, kuriuos laikė įkaitais aštuonias paras.

ESBO, kurios veikloje dalyvauja 57 valstybės ir kuri stengiasi skatinti demokratiją bei užbėgti už akių konfliktams, kovo mėnesį vieningai nusprendė į Ukrainą pasiųsti civilius stebėtojus, kurie padėtų numalšinti krizę, nors kol kas tai daryti ne itin sekasi.

Misijoje dalyvauja 282 asmenys, tarp kurių yra 198 civiliai tarptautiniai stebėtojai iš 41 ESBO šalies, nurodoma Vienoje būstinę turinčios organizacijos tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.