Neramiame Kosovo mieste įsiplieskė neramumai dėl tilto barikados

Kosove tebėra apie 5 tūkst. NATO taikdarių.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 23, 2014, 10:24 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:27 PM

Šeši policininkai ir du fotografai buvo nesunkiai sužeisti, kai maždaug 1 000 etninių albanų protestuotojų apmėtė policijos kordoną akmenimis, nurodoma policijos paskelbtame pareiškime.

Taip pat nukentėjo mažiausiai dešimt protestuotojų, o keli asmenys buvo sulaikyti ir apklausti.

Riaušių policija, kuriai talkino NATO vadovaujamų KFOR pajėgų taikdariai, prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir blokavo tiltą, kad sutrukdytų demonstrantams patekti į šiaurinę miesto dalį, kur gyvena serbai.

Vėliau protestuotojai padegė du Kosovo policijos automobilius ir dvi transporto priemones, priklausančias Europos Sąjungos teisės viršenybės misijai Kosove (EULEX).

Tokiu būdu protestuotojai reiškė nepasitenkinimą dėl prieš trejus metus iškilusios barikados, kurią ant tilto per Ibaro upę įrengė serbai. Ši upė Mitrovicos miestą dalija į šiaurinę, serbišką dalį ir pietinę albanų dalį.

Iki praėjusios savaitės šią barikadą sudarė bjauri betono blokų ir žvyro krūva - ši daugiau simbolinę reikšmę turinti užtvara iškilo Kosovo šiaurėje gyvenantiems etniniams serbams atsisakant pripažinti 2008-aisiais paskelbtą Kosovo nepriklausomybę.

Trečiadienį ši krūva buvo pašalinta, tačiau jau po kelių valandų jos vietoje buvo išrikiuoti vazonai su kėniais, o tiltas užpiltas žemių sluoksniu. Vietos serbų bendruomenės meras pareiškė, kad čia bus kuriamas „taikos parkas“.

Kosovo vyriausybės vadovas Hashimas Thaci pasmerkė šį žingsnį, pavadinęs jį „pavojingu ir neteisėtu žaidimu“.

„Judėjimo laisvė yra esminė laisvė, ir niekas negali jos pažeidinėti. Dėl šios priežasties aš raginu vietos serbų bendruomenės lyderius elgtis protingai ir pašalinti šią užtvarą“, - sakoma premjero paskelbtame pareiškime.

Kosovas nuo Serbijos vienašališkai atsiskyrė 2008-aisiais, praėjus beveik dešimtmečiui po NATO bombardavimų kampanijos, kuria siekta sustabdyti Slobodano Miloševičiaus režimo susidorojimą su nepriklausomybės siekiančiais albanais.

Serbija nepripažįsta Kosovo suverenumo, tačiau dėl integracijos į ES vis dėlto ėmėsi žingsnių gerinti santykius su Priština ir netgi ragino vietos serbus integruotis į visuomenę.

Kosove tebėra apie 5 tūkst. NATO taikdarių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?