Vokietijos finansų ministras apkaltino JAV kvailumu

Vokietijos finansų ministras

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble ketvirtadienį apkaltino Jungtines Valstijas „kvailumu“ dėl savo sąjungininkės Europoje šnipinėjimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble ketvirtadienį apkaltino Jungtines Valstijas „kvailumu“ dėl savo sąjungininkės Europoje šnipinėjimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-07-10 14:46, atnaujinta 2018-02-12 02:17

Neįprastai atviras W.Schaeuble komentaras pasigirdo po to, kai Vokietijos pareigūnai trečiadienį pranešė tiriantys jau antrą per mažiau nei savaitę bylą dėl galimo JAV šnipinėjimo Vokietijoje.

W.Schaeuble pripažino, kad transatlantinis bendradarbiavimas žvalgybos srityje užkirto kelią terorizmo pavojams, bet sakė, jog tai nereiškia, kad „amerikiečiai gali verbuoti trečiarūšius žmones“ Vokietijoje kaip savo slaptus šaltinius.

„Tai tiesiog taip kvaila, o nuo tokio didelio kvailumo tiesiog norisi verkti“, – sakė W.Schaeuble, kuris yra artimas kanclerės Angelos Merkel sąjungininkas ir kurį citavo visuomeninis transliuotojas „Phoenix“.

„Štai kodėl kanclerei „nelinksma“, – pridūrė jis, pavartodamas anglišką frazę, kuria apibūdinama A.Merkel reakcija į paskutines naujienas.

Vokietijos policija trečiadienį atliko kratą vyro, kuris, pasak šalies žiniasklaidos, yra vokiečių kariškis, kaltinamas perdavęs paslaptis amerikiečiams, namuose ir biure Berlyno rajone.

Vos prieš kelias dienas – penktadienį – buvo pranešta, kad buvo areštuotas Vokietijos žvalgybos BND 31 metų agentas, kuris, kaip įtariama, pardavė CŽV daugiau kaip 200 dokumentų.

Tarp jų esą buvo dokumentų apie Vokietijos parlamento komisiją, tiriančią JAV Nacionalinio saugumo agentūros vykdytą masinį sekimą, tarp kurio taikinių buvo ir A.Merkel mobilusis telefonas.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel amerikiečiams pareiškė, kad pasitikėjimas tarp sąjungininkių yra labai svarbus dalykas; taip ji kalbėjo nerimstant įtarimams, kad JAV šnipinėja jos šalį. 

„Manau, kad šiais laikais, dažnai itin sudėtingais, labai daug kas priklauso nuo pasitikėjimo tarp sąjungininkių“, – sakė A.Merkel, turėdama omenyje tokias krizes kaip konfliktas Sirijoje ir terorizmo grėsmė. 

„Daugiau pasitikėjimo gali reikšti daugiau saugumo“, – pabrėžė ji.

Vokietija išsiuntė iš šalies JAV žvalgybos stoties Berlyne viršininką dėl šnipinėjimo įtarimų, pranešė vyriausybė apie itin neįprastą tarp NATO sąjungininkių sprendimą. 

„JAV žvalgybos tarnybų atstovui Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadoje pasakyta palikti Vokietiją“, – sakoma vyriausybės atstovo Steffeno Seiberto (Štefeno Zeiberto) pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.