Yra bėdų? Haityje viskas bus išspręsta burtais

„Vudu burtai yra didelė valstybės socialinė problema.“ Taip pagaliau ryžosi atvirai prabilti ir pirmasis Haičio Romos katalikų bažnyčios kardinolas Chibly Langlois, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Guardian“ informacija.

Iš Vakarų Afrikos kildinama vudu būrimo tradicija yra persmelkusi visą Haičio istoriją. Vudu ritualai Haityje, nepaisant Katalikų bažnyčios pastangų, vis dar plačiai praktikuojami. Daugelis jų kelia šiurpą.<br>AP/„Reuters“ nuotr.
Iš Vakarų Afrikos kildinama vudu būrimo tradicija yra persmelkusi visą Haičio istoriją. Vudu ritualai Haityje, nepaisant Katalikų bažnyčios pastangų, vis dar plačiai praktikuojami. Daugelis jų kelia šiurpą.<br>AP/„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:48 PM

Dauguma šios Karibų jūros salos gyventojų vis dar tiki, kad magija gali padėti spręsti politines bėdas ir nulemti valstybės likimą.

Tačiau vasario mėnesį popiežiaus Pranciškaus kardinolu Haityje paskirtas Ch.Langlois mano, kad didžioji 10 milijonų haitiečių dalis skurdą bando įveikti dėdami savo viltis į tradicinę magiją ir burtus, bet ne bandydami realiai keisti gyvenimą: „Išsilavinęs žmogus, turintis galimybę užsidirbti pinigų, niekada neis pas vudu burtininką – jis rinksis daktarą.

Toks žmogus neis ir ieškoti teisingumo pas antgamtines jėgas tariamai valdančius kerėtojus.

Bet skurdas žmonėms nepateikia didesnių galimybių.“

80 procentų Haičio gyventojų vadina save Romos katalikais, tačiau slapčia dauguma jų vis dar praktikuoja tradicinės magijos metodus. Ch.Langlois teigimu, žmonės gėdijasi kreiptis į vudu burtininkus, todėl ritualai atliekami naktimis, atokiose vietose.

Iš Vakarų Afrikos kildinama vudu būrimo tradicija persmelkusi Haičio istoriją. Tam tikrus katalikybės simbolius ir ritualus perėmusios apeigos, manoma, paskatino netgi pirmąjį vergų sukilimą prieš prancūzų kolonistus 1791 metais. 1934-aisiais vudu praktika buvo uždrausta.

Ilgą laiką uždrausta vudu religija atgavo lygiateisį statusą 2003-iaisiais.

Katalikų kunigams stengiantis sunaikinti senąją tradiciją ir jos simbolius vudu išliko skurdžiai gyvenančių haitiečių tapatybės dalis. Apeigose dažniausiai prašoma pinigų, sėkmingos ateities, šeimos pratęsimo.

Kardinolo Ch.Langlois nuomone, abi religijos negali egzistuoti šalia. „Kultūriniai elementai gali išlikti, bet religijų maišymasis neįmanomas. Katalikai privalo būti katalikais, o vudu išpažinėjai likti prie vudu“, – teigė Ch.Langlois, pabrėždamas tokio religijų susidūrimo keliamą chaosą.

„Jei norite kalbėti apie Haičio problemas, tai pirmiausia pradėkite nuo sunkios vergijos istorijos, kurią atnešė būtent katalikybė“, – atsikirsdamas kardinolui kalbėjo antropologas, muzikantas ir vudu burtininkės sūnus Richard’as Morse’as.

Pasak jo, kitos religijos atstovo kritika vudu yra neteisinga: „Vudu tradicija atsirado čia, Haityje, o katalikybė buvo atnešta mums kaip svetima religija.

Mes ją gerbiame ir pripažįstame, bet taip pat mes gerbiame ir tiesą bei savo šaknis.“

55 metų Ch.Langlois – jauniausias iš 19 naujai popiežiaus Pranciškaus paskirtų kardinolų. Jo skyrimas ir pastangos pritraukti daugiau tikinčiųjų Haityje atspindi Vatikano norą atsisukti į skurdžiausiai gyvenančius bažnyčios narius.

„Kaip sakė popiežius Pranciškus, geriau turėti tokią Bažnyčią, kuri nebijo susitepti rankų, negu tokią, kuri yra uždara pati savyje. Privalau padėti valstybei, kuri turi daug socialinių problemų, ir rizikuoju užsitraukti nemalonę“, – teigė Ch.Langlois.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.