Ukrainoje mūšiai įsismarkavo - separatistams duotas atkirtis

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos karo

Prie Marinivkos vis dar vyksta aršūs mūšiai.<br>RIA Novosti nuotr.
Prie Marinivkos vis dar vyksta aršūs mūšiai.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 17, 2014, 2:26 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:04 PM

„Liepos 16 dieną apie 19 val. (vietos ir Lietuvos laiku) iš Rusijos Federacijos pusės … Rusijos karinių oro pajėgų karo lėktuvas smogė raketomis Ukrainos karinių oro pajėgų lėktuvui Su-25, kuris vykdė uždavinius virš Ukrainos teritorijos“, - tarybos atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.

Pasak jo, Ukrainos lėktuvo pilotas katapultavosi ir buvo evakuotas į saugią vietą.

Tuo tarpu naujienų agentūra „Interfax“ trečiadienį citavo rytų Ukrainoje veikiančius prorusiškus separatistus, kurie teigė, kad jų kovotojų paleistos raketos pataikė į du Ukrainos šturmo lėktuvus Su-25.

„Vienas iš lėktuvų buvo numuštas iš nešiojamojo raketinio komplekso netoli Horlivkos. Jis nuskrido skleisdamas tirštus dūmus Myrhorodo aerodromo link. Dėl antrojo (lėktuvo) padėtis tikslinama“, - sakė vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovai.

Ukrainos gynybos ministerija vėliau patvirtino, kad į vieną iš naikintuvų pataikė raketa, paleista iš nešiojamojo zenitinių raketų komplekso, pridūrusi, kad pilotas nukreipė lėktuvą į nurodytą rajoną ir sėkmingai atliko avarinį nusileidimą.

„Lėktuvo vadas nenukentėjo. Lėktuvas nežymiai apgadintas ir bus suremontuotas“, - nurodė ministerija.

 Naujausi Kijevo kaltinimai nuskambėjo po to, kai anksčiau buvo paskelbta, jog pirmadienį vieną Ukrainos karinį transporto lėktuvą numušė raketa, „veikiausiai“ paleista iš Rusijos teritorijos. 

Saugumo tarybos atstovas ketvirtadienį patvirtino, kad žuvo du iš aštuonių to lėktuvo įgulos narių. Dar keturi buvo išgelbėti, o kitus du sučiupo prorusiški sukilėliai. 

Įtampa palei menkai kontroliuojamą sieną, per kurią, anot Ukrainos vyriausybės, iš Rusijos į separatistų kontroliuojamas teritorijas plūsta kovotojai ir ginklai, yra itin padidėjusi, o Kijevas perspėja, kad Maskva ten sutelkė tūkstančius karių, galbūt ruošiantis potencialiai invazijai. 

JAV ir Europos Sąjunga trečiadienį sugriežtino sankcijas Maskvai, siekdamos įtikinti Kremlių spausti prorusiškus kovotojus baigti jau tris mėnesius vykstantį sukilimą, nusinešusį daugiau nei 600 žmonių gyvybių.

Ukrainos vyriausybės atstovai pranešė, kad netoli Marinivkos gyvenvietės Donecko regione sunaikinti trys rusiški separatistų tankai, du šarvuoti pėstininkų transporteriai ir trys automobiliai su „teroristais“, informuoja „Ukrinfrom“. 

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka pranešė, jog prie Marinivkos vis dar vyksta aršūs mūšiai. 

„Nuo vakar mūšiai prie Marinivkos tęsiasi. Ukrainos kariai atrėmė keturias stiprias priešo atakas. Kovotojai puolė penkiais tankais ir keletu šarvuočių. Mūsų kariuomenė sunaikino tris rusiškus tankus, du šarvuočius ir tris automobilius su teroristais“, - teigė A. Lysenka. 

Pareigūnas taip pat informavo, kad per pastarąsias 24 valandas separatistai surengė 27 atakas prieš Ukrainos karinių pajėgų kelio patikros postus ir įtvirtinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.