Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Ukrainoje raketa numušė keleivinį lėktuvą, visi žmonės žuvo

Rusijos-Ukrainos pasienyje nukrito keleivinis „Boeing 777“ lėktuvas, kuriuo skrido beveik 300 žmonių. Pranešama, kad bendrovės „Malaysia Airlines“ orlaivis skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 17, 2014, 7:28 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:52 PM

Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad lėktuvu, kurio skrydžio numeris MH17, iš Europos į Aziją skrido 295 žmonės.

Ukrainos vidaus reikalų ministro padėjėjas teigia, kad žuvo daugiau kaip 300 žmonių, tarp jų 23 JAV piliečiai.

„Daugiau kaip 300 nekaltų žmonių buvo užmušta... žinoma, kad buvo nužudyti 23 JAV piliečiai“, - citavo Zorianą Škyriaką naujienų agentūra „Interfax“.

V.Putino užuojauta

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Malaizijos lainerio katastrofa rytinėje Ukrainoje yra „siaubinga tragedija“ ir kad JAV pareigūnai siekia išsiaiškinti, kiek amerikiečių skrido sudužusiu lėktuvu.

„Pasaulis stebi pranešimus apie numuštą keleivinį lėktuvą prie Rusijos ir Ukrainos sienos. Ir atrodo, jog tai gali būti siaubinga tragedija“, - sakė B.Obama.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė Malaizijos ministrui pirmininkui užuojautą dėl šios šalies lainerio, kuris, kaip manoma, buvo numuštas, katastrofos Ukrainoje.

„Rusijos prezidentas paprašė Malaizijos ministro pirmininko perduoti jo giliausią užuojautą ir palaikymą aukų šeimoms“, - citavo agentūra oficialų V.Putino tinklalapį.

Malaizijos lėktuvas, kuris ketvirtadienį, kaip manoma, buvo numuštas ir sudužo rytinėje Ukrainoje, be jokių problemų sklandžiai skrido, kol išnyko iš radarų, pranešė Ukrainos oro erdvės kontrolės valdyba.

„Skrydis vyko normaliai ... Įgula nieko nepranešė apie kokias nors problemas“, - per spaudos konferenciją sakė šios valdybos vadovo pareigas laikinai einantis Dmytro Babeičukas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka mano, kad Malaizijos lainerio katastrofos priežastis yra „teroristinis aktas“, pareiškė jo atstovas spaudai.

„Porošenka mano, kad lėktuvas buvo numuštas: tai ne incidentas, ne katastrofa, bet teroristinis aktas“, - nurodė Sviatoslavas Ceholka.

Taikinį separatistai palaikė Ukrainos kariniu orlaiviu?

Internete žaibiškai plinta nuotraukos, kuriose užfiksuotas prorusiškų separatistų vado Igorio Strelkovo (tikroji pavardė - Girkinas) įrašas socialiniame tinkle. Ukrainiečiai jau aptarinėja, kad Donecko srityje teroristų išpuoliams vadovaujantis I.Strelkovas per anksti ėmė girtis, kad numušė lėktuvą „An-26“ su Ukrainos kariais.

Patys separatistai šių savo lyderio įrašų socialiniame tinkle nekomentuoja, tačiau neigia numušę „Malaysia Airlines“ orlaivį.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ėmėsi burti tarptautinę ekspertų komisiją katastrofai ištirti. Amsterdamo Schipholio oro uostas nukreipia į šalį visus per Ukrainą besidriekiančius skrydžių maršrutus. Kol kas aiškinamasi, kokių tautybių asmenys skrido „Malaysia Airlines“ reisu MH17.

Donecko regiono valdžia praneša, kad lėktuvas nukrito netoli Hrabovės kaimo teritorijoje, kurią kontroliuoja separatistai.

Naujienų agentūros AP korespondentas Snežnovo rajone tikina matęs teroristų koloną, kurioje buvo oro taikinius naikinti galintis raketinis kompleksas „Buk“.

P.Porošenka pastebėjo, kad tai jau trečia su orlaiviu susijusi nelaimė per pastarąsias dienas - prieš tai atakomis iš Rusijos teritorijos buvo numušti Ukrainos karinių pajėgų lėktuvai „An-26“ ir „Su-25“. 

„Noriu pabrėžti, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nevykdė jokių veiksmų prieš taikinius ore“, - kalbėjo P.Porošenka. Ukrainos valdžia pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

Remdamasis informacija iš šaltinių Gynybos ministerijoje Ukrainos žurnalistas Jurijus Butusovas iškėlė versiją, kad teroristai galėjo supainioti „Boeing 777“ su Ukrainos karinių pajėgų transportiniu lėktuvu „Il-76“, kuris skrido greta „Malaysia Airlines“ maršruto. „Il-76“ gabeno krovinius su separatistais kovojantiems Ukrainos kariams.

Taip pat yra duomenų, kad įsakymą numušti lėktuvą davė separatistų vadas Igoris Strelkovas, kuris galėjo palaikyti keleivinį lėktuvą ukrainiečių karių orlaiviu „An-26“.

Tačiau Donecke susitelkę prorusiški smogikai neigia, kad yra atsakingi už katastrofą. Separatistų atstovas Andrejus Purginas užsienio žurnalistams paaiškino, kad lėktuvą greičiausiai numušė Ukrainos vyriausybės pajėgos. Tačiau jokių įrodymų A.Purginas pateikti negalėjo.

Informacija - prieštaringa

Ukrainos vidaus reikalų ministras teigia, kad Malaizijos bendrovės lėktuvas buvo numuštas, kai skrido virš Šachtiorsko miesto Ukrainos Rytuose, Donecko srityje. Lėktuvu skrido 280 keleivių ir 15 įgulos narių. Visi jie žuvo.

Ministras Antonas Gerašenka savo paskyroje „Facebook“ praneša, kad lėktuvas skrido 10 kilometrų aukštyje. Ministro duomenimis, lėktuvą numušė raketa, paleista iš rusiškos sistemos „Buk“.

Ši raketinė sistema gali sunaikinti taikinį ore, esantį iki 22 kilometrų aukštyje.

BBC kalbinti ekspertai teigia, kad numušti 10 kilometrų aukštyje skrendantį lėktuvą nėra paprasta. Tam reikia radaru valdomos raketos žemė-oras. Kita ekspertų įvardinta galimybė - keleivinis lėktuvas galėjo tapti raketomis oras-oras ginkluoto naikintuvo taikiniu.

Pažymima, kad JAV karinė žvalgyba turi galimybę patikrinti palydovines nuotraukas, kurios suteikia galimybę atsekti ultraviotelinius pėdsakus, jeigu buvo iššauta tolimo nuotolio raketa žemė-oras. 

Įtarimai visų pirma krenta ant Rusijos remiamų separatistų, kurie aktyviai veikia Ukrainos Rytuose, o ginkluotę jiems tiekia Rusija.

Tačiau šaltiniai Rusijoje naujienų agentūrai „Reuters“ perdavė informaciją, kad lėktuvas buvo įskridęs į Rusijos oro erdvę, ten įveikė apie 50 kilometrų, o po to ėmė kristi. Lėktuvo nuolaužos buvo rastos Ukrainos teritorijoje, regione, kur vyksta intensyvūs prorusiškų kovotojų ir Ukrainos pajėgų mūšiai.

Vietovėje, kur sudužo keleivinis Malaizijos lėktuvas, matyti smilkstančios nuolaužos ir dešimtys lavonų.

Vienas gelbėjimo tarnybos darbuotojas sakė, kad kol kas katastrofos vietoje netoli Hrabovės kaimo rasta mažiausiai 100 lavonų ir kad lėktuvo nuolaužos išsimėčiusios maždaug 15 km skersmens plote.

Ant sparnų nuolaužų matyti mėlyni ir raudoni dažai – Malaizijos oro linijų lėktuvo spalvos.

 „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) apsišaukėlių vadovybė neigia, kad jie prisidėjo prie atakos.

DLR premjeras Aleksandras Borodajus šią nelaimę vadina Ukrainos kariškių provokacija.

„Mes patvirtiname, kad keleivinis lėktuvas nukrito netoli Donecko. DLR atstovai išvažiavo į katastrofos vietą“, – sakė A.Borodajus, kuris pridūrė, kad šis incidentas „ne kas kita, o Ukrainos kariškių provokacija“.

„Lėktuvą numušė ukrainiečiai. Mes paprasčiausiai neturime tokių priešlėktuvinės gynybos priemonių, mūsų nešiojamųjų zenitinių raketų kompleksų šaudymo nuotolis yra 3-4 tūkst. metrų, o „boingai“ skraido daug didesniame aukštyje“, – pareiškė DLR premjero specialusis atstovas, jos Saugumo tarybos narys Sergejus Kavtaradzė.

Dar vienas smūgis bendrovei „Malaysia Airlines“

Bendrovė „Malaysia Airlines“ savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė: „Praradome ryšį su skrydžiu MH17 iš Amsterdamo. Paskutinė jo maršruto vieta buvo virš Ukrainos“.

Tai – dar vienas smūgis skrydžių bendrovei „Malaysia Airlines“. Šios bendrovės „Boeing 777“ lėktuvas su 239 keleiviais paslaptingomis aplinkybėmis dingo kovo 8 dieną, skrisdamas iš Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro į Kinijos sostinę Pekiną.

Tame lėktuve, kuris skrido reisu MH370, buvo 239 keleiviai ir įgulos nariai. Dabar manoma, kad lėktuvas nukrypo nuo numatyto maršruto ir nukrito atokiame Indijos vandenyno rajone.

Jokių to lėktuvo pėdsakų nerasta iki šiol.

Malaizijos premjeras Najibas Razakas paskelbė, kad tuoj pat pradeda tyrimą dėl pranešimų, jog Ukrainoje sudužo Malaizijos oro linijų lėktuvas.

„Esu sukrėstas pranešimų apie „Malaysia Airlines“ lėktuvo sudužimą. Mes nedelsdami pradedame tyrimą“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Gynybos ministras Hishamuddinas Husseinas „Twitter“ parašė, jog nėra patvirtinimo, kad lėktuvas buvo numuštas. Jis sakė nurodęs šalies kariškiams patikrinti ir gauti patvirtinimą.

Pakoregavo lėktuvų maršrutus

Po Malaizijos lėktuvo katastrofos didžiausia Vokietijos oro transporto bendrovė „Deutsche Lufthansa AG“ ketvirtadienį paskelbė nukreipianti savo lėktuvus atokiau nuo rytų Ukrainos oro erdvės

„Bendrovė „Lufthansa“ nusprendė vengti rytų Ukrainos oro erdvės iš tolo ir nedelsiant“, – sakė šios bendrovės atstovė spaudai.

Bendrovė aptarnaus Kijevo ir Odesos oro uostus, pridūrė ji.

Rusijos oro linija „Transaero“, savo ruožtu, pareiškė nuo ketvirtadienio vengsianti Ukrainos oro erdvės po keleivinio lėktuvo sudužimo Ukrainos rytuose.

„Bendrovė „Transaero“ nusprendė visus skrydžius nuo šio momento nukreipti per trečiąsias šalis, aplenkiant Ukrainos oro erdvę“, – sakoma šios bendrovės pranešime, kuriame dar pažymima, kad jos lėktuvai jau šalinasi rytinių Ukrainos teritorijų.

B.Obama pasikalbėjo su V.Putinu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV prezidentas Barackas Obama kalbėjosi apie Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimą Rytų Ukrainoje, ketvirtadienį paskelbė Kremlius.

„Rusijos lyderis informavo JAV prezidentą apie skrydžių kontrolierių pranešimą, kuris atėjo prieš pat jų pokalbį telefonu, kad Ukrainoje sudužo Malaizijos lėktuvas“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

O Nyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė ketvirtadienį, kad jį „labai sukrėtė“ Malaizijos lėktuvo katastrofa rytinėje Ukrainoje.

„Esu labai sukrėstas šių dramatiškų naujienų“, – sako jis išplatintame pareiškime apie lainerio MH17, kuris skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, sudužimą. Olandų premjeras dar pažymėjo kalbėjęs su Ukrainos prezidentu.

Kelionių operatoriai minėjo žiniasklaidai, kad minėtu lėktuvu skristi bilietus buvo užsisakę dešimtys olandų.

„Daug kas lieka neaišku apie faktus, aplinkybes, keleivius“, – sakė M.Rutte apie skrydį maršrutu, kuriuo skraido ir olandų nacionalinės oro bendrovės KLM lėktuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.