Ar tragedija pabudins nerangius Vakarus?

Dieną po oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo 298 žmonės, kol kas vis dar daugiau klausimų negu atsakymų. Tačiau aišku viena: beveik 300 žmonių žūtis lems dar didesnį spaudimą Vašingtonui ir ES lyderiams pagaliau atkreipti deramą dėmesį į konfliktą Ukrainoje ir pasipriešinti Vladimiro Putino savivalei, skelbia „Politico“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino tuojau pat nutraukti ugnį Ukrainoje, kad būtų galima atlikti katastrofos tyrimą.<br>AOP nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino tuojau pat nutraukti ugnį Ukrainoje, kad būtų galima atlikti katastrofos tyrimą.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

Jul 18, 2014, 1:42 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:34 PM

JAV prezidentas Barackas Obama kelios valandos prieš lėktuvo sudužimą jau paskelbė apie naujas, griežtesnes, Amerikos sankcijas Rusijos pareigūnams ir žinomoms kompanijoms. Bet ketvirtadienio tragedija rodo, kad suvaržymų gali būti naujų ir itin skaudžių.

„Atsižvelgdamas į tolesnes Rusijos provokacijas Ukrainoje, pritariau naujam sankcijų didžiausioms Rusijos kompanijoms ir finansinėms institucijoms paketui. Rusija turi sustabdyti ginkluotės ir kovotojų srautą per sieną į Ukrainą“, – pareiškė B.Obama.

Bet jei Rusija ar prorusiški separatistai Ukrainoje yra atsakingi už „Malaysia Airlines“ orlaivio sudužimą, agresyvesnės JAV ir ES sankcijos Maskvai yra neišvengiamos.

Ypač daug dėmesio bus kreipiama į Europos šalių lyderius ir į tai, kaip jie reaguos į galimą atoveiksmį – pavyzdžiui, Rusijos kerštą nutraukiant dujų tiekimą tokioms šalims kaip Vokietija.

„Manau, kad Vakarai turi pasakyti: „Nusimauname pirštines“, – „Politico“ teigė buvęs JAV Valstybės departamento pareigūnas Davidas Krameris. – Manyčiau ir tikėčiausi, kad JAV ir Europa gerokai išplės sankcijas. Toks žingsnis būtinas."

„Tikėtina, kad sukilėliai lėktuvą numušė naudodami rusišką techniką. Vien tokių modernių ginklų tiekimas turėtų priversti amerikiečius ir europiečius imti taikyti Rusijai skaudžias ekonomines ir politines sankcijas. Ant Rusijos pyksta visi“, – teigė buvusi Arizonos senatoriaus Johno McCaino patarėja užsienio politikos klausimais Kori Schake.

Ketvirtadienio katastrofa pagyvino ir vasaros nuotaikomis dirbantį JAV Kongresą. Daugelis jo narių ragino Baltuosius rūmus elgtis  su Rusija kiečiau.

„V.Putinas turi išeiti iš Pietryčių Ukrainos, nes ten jis sėja tikrą chaosą, – teigė Atstovų rūmų narys, demokratas Peteris Welchas. – Jei raketa, kuria buvo numuštas orlaivis, buvo Rusijos ar rusiška, labai griežtos sankcijos Rusijai būtų visiškai pateisinamos.“

Aišku, negalima teigti, kad B.Obamos administracija ignoravo chaosą Rytų Ukrainoje – Baltieji rūmai trečiadienį paskelbė apie naujas sankcijas Rusijai. K.Schake teigimu, prezidento komanda dabar greičiausiai džiūgauja, kad apie naujus suvaržymus buvo pranešta dar iki katastrofos.

„Dabar atrodo, kad amerikiečiai nors kartą aplenkė naujienas iš fronto“, – teigė ekspertė.

Tiesa, griežtesnių sankcijų Maskvai šalininkai pripažįsta, kad jos neskelbiamos labiau dėl verslo ryšių su Rusija turinčių europiečių, o ne dėl B.Obamos kaltės. „Pagrindiniai stabdžiai – Europoje. Šios ekonomiką galimi atsakomieji Rusijos smūgiai paveiktų kur kas labiau“, – tvirtino K.Schake.

Daugelis iš 298 sudužusiu lėktuvu skridusių žmonių buvo europiečiai, tad net buvusi JAV valstybės sekretorė ir galima kandidatė į Amerikos prezidentus 2016 metų rinkimuose Hillary Clinton pareiškė mananti, kad ir Senasis žemynas pagaliau parodys raumenis.

Vis dėlto B.Obama jau sulaukė kritikos, kai apie katastrofą Ukrainoje ketvirtadienį pirmąkart užsiminė vos keliais sakiniais renginio Delavero valstijoje pradžioje. Nerišliai priminęs auditorijai, kad įvyko tragedija, po keliolikos sekundžių JAV prezidentas jau prašė paploti vienam savo kolegų ir aiškino apie būtinybę kurti darbo vietas.

Savotišką pavyzdį penktadienį B.Obamai parodė Australijos, kurios piliečių numuštame lėktuve buvo 28, premjeras Tony Abbottas.

„Rusija praras bet kokią tarptautinę reputaciją, jei blokuos nešališką tarptautinį katastrofos tyrimą. Jie neigia atsakomybę, o tai, atvirai kalbant, nerimta. „Boeing-777“ buvo numuštas Rusijos remiamų sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje raketa, kurią, atrodo, paleido Rusijos remiami sukilėliai.

Tai – ne atsitiktinumas, o nusikaltimas. Pabrėžiu: tai – ne atsitiktinumas, o nusikaltimas. Nusikaltėliai turi atsakyti už tai, ką jie padarė“, – užsidegęs aiškino T.Abbottas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.