Ar Ukrainos padangėje numuštas lėktuvas gali įžiebti karą?

Tokia pagyvenusi technika, kaip raketų kompleksas „Buk“, valdoma tik sovietinės armijos patirtį turinčio operatoriaus, galėjo tiesiog neatpažinti modernaus keleivinio lėktuvo.

Raketų kompleksas „Buk“.<br>RIA Novosti nuotr.
Raketų kompleksas „Buk“.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Jul 18, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:38 PM

„Tokioje ekstra atveju pritaikytoje sistemoje nėra aiškių atpažinimo ženklų. Rodomas tam tikros formos ženkliukas, bet mažiau patyręs sistemos operatorius gali tiesiog nesuprasti. XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio technika gali atskirti keleivinį lėktuvą nuo karinio, tačiau tokių lėktuvų kaip „Boeing 777“ atskirai sistemoje pažymėtų nėra“, – įsitikinęs politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis

Jo manymu, raketų kompleksui „Buk“ valdyti reikalingų patyrusių specialistų separatistai galėjo susirasti. 3 milijonus gyventojų turinčiuose Luhansko ir Donecko regionuose buvo aktyviai ieškoma žmonių, tarnavusių sovietų armijoje, gebančių valdyti tokią techniką.

Galėjo numušti ir Ukrainos pajėgos

Pasak politikos apžvalgininko, nereikėtų atmesti versijos, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvą galėjo numušti ir Ukrainos karinės pajėgos, kurios jau nemažai kartų pademonstravo savo nemokšiškumą.

„Ukrainos kariuomenė jau yra parodžiusi savo nemokėjimą kariauti. Užtenka prisiminti 2001 metus, kai ukrainiečių paleista raketa virš Juodosios jūros numušė keleivinį lėktuvą TU-154. Lėktuvas skrido per toli, bet jie įsigudrino kažkaip pataikyti“, – teigė pašnekovas.

Jis pabrėžia, kad Ukrainos pajėgos turėjo ir tokios pačios sistemos raketų kompleksą. „Dar liepos 4 dieną buvo nufotografuotas ukrainiečių vežamas „Buk“ raketų kompleksas, tad ir techniką ukrainiečiai turi“, – neatmesdamas Ukrainos pajėgų klaidos sakė A.Bačiulis.

Vašingtonas rengia rimtą atsaką

JAV specialiosios tarnybos jau aktyviai įsitraukė į tyrimą, kol kas neskubama daryti išvadų, nes jos gali būti labai rimtos.

„Amerikos žvalgyba jau įtraukta, aiškinamasi, kas šovė. Situacija labai rimta, nes toks atvejis, kai numušamas civilinis lėktuvas, yra priežastis karui. Užtenka prisiminti, kad ir į Pirmąjį pasaulinį karą amerikiečiai įsitraukė, kai buvo nuskandintas laivas „Luzitanija“, – teigė A.Bačiulis.

Apžvalgininkas išskyrė JAV viceprezidento Joe Bideno žodžius: „Privalau būti tikras, nes žinau, kokią reikšmę turi mano žodžiai.“ Jo manymu, JAV ruošiasi labai rimtam atsakui, todėl ši situacija turi būti ištirta ir įrodyta faktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.