Rusijos propaganda: ukrainiečiai taikėsi į V. Putino lėktuvą

Nepraėjo nė para po lėktuvo katastrofos Ukrainoje, o rusiškos propagandos mašina suburzgė visu pajėgumu. „Malaysia Airlines“ orlaivio nuolaužos dar rūko, kai Rusijoje ėmė plisti sąmokslo teorija, esą lėktuvą numušė ne prorusiški separatistai, o ukrainiečiai, iš tiesų taikęsi į Rusijos prezidento Vladimiro Putino lainerį ir prašovę pro šalį, rašo „New York Magazine“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-18 11:49, atnaujinta 2018-02-11 21:38

Jau nieko nuostabaus, kad tokias neįtikėtinas teorijas skleidžia ne paraščių, o oficiali, valstybinė žiniasklaida, kuri uoliai laikosi Kremliaus nurodymų.

Ir šiuo atveju pirmoji apie Ukrainos kariškių „nuopelnus“ pranešė naujienų agentūra „Interfax“. Ji citavo anoniminį šaltinį iš federalinės agentūros „Rosaviation“, kuris teigė, kad V.Putino lėktuvo ir „Malaysia Airlines“ orlaivio maršrutai susikirto ties Varšuva.

Esą iš toliau abi orlaiviai atrodo esantys panašaus dydžio ir panašių spalvų – baltos, mėlynos ir raudonos. Valstybinė propagandinė televizija RT iškart pateikė ir tviskantį grafinį palyginimą.

Kaip skelbia rusų kalba leidžiamas žurnalas „Forbes“, „Interfax“ pateikta informacija buvo prieinama tik mokamų naujienų agentūros pranešimų prenumeratoriams.

Bet ši naujiena, kaip ir kiekviena įtaigi sąmokslo teorija, greitai paplito internete ir socialiniuose tinkluose. Kai kurių Rusijos televizijų žinių vedėjai, ekrane šmėžuojant sudužusio lėktuvo nuolaužoms, atkakliai kartojo, kad V.Putino orlaivis buvo šalia.

Nors „Forbes“ pranešė, kad „Rosavation“ vadovas Aleksandras Neradka prezidento skrydžio maršruto neatskleidžia, kitos žiniasklaidos priemonės tuoj pat užsidegė noru skelbti šią sąmokslo teoriją.

Žinoma, Rusijoje kažkodėl niekam nerūpi, kad ši versija – absoliuti nesąmonė.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.