Ukrainos kaimiečiai papasakojo įspūdžius iš katastrofos vietos

Kūnai sudraskyti į gabalus

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-18 13:28, atnaujinta 2018-02-11 21:34

„Vargšai žmonės, – sakė pritrenkta vietos gyventoja Natalija, stovėdama priešais savo namus netoli katastrofos epicentro. – Galvojat, kad jie ką nors suprato apie šį karą Ukrainoje? Net mes jo nesuprantame“.

Netoliese esančiame lauke guli „Boeing-777“ uodegos stabilizatorius, išdažytas „Malaysia Airlines“ spalvomis, o aplink matosi bagažo ir asmeniniai 298 lėktuvu skridusių žmonių daiktai.

Kūnai sudraskyti į gabalus

Kaimo keliuko viduryje gulinti nutraukta pėda liudija apie nelaimės nuožmumą. Nėra jokių ženklų, kad kas nors iš lėktuvo būtų likęs gyvas.

„Neįsivaizduoju, kaip žmogus būtų galėjęs tai išgyventi“, – sakė separatistų kovotojas Olegas. Jis papasakojo, kad padėjo paimti 13-os žmonių palaikus, ir pridūrė: „Jie buvo dalimis“.

Liudininkai pasakojo, kad girdėjo garsų sprogimą ir kad lėktuvas tikriausiai subyrėjo ore, o jo nuolaužos paskui krito ant žemės. Už maždaug 9 km esančio kaimo gyventojai pranešė radę lėktuvo liekanų.

Kai kurios nuolaužos vis dar rusena, visur tvyro stiprus žibalo kvapas.

„Buvau ką tik nuėjusi pamiegoti, maždaug 16 val. (ir Lietuvos laiku), kai išgirdau didžiulį trenksmą, – sakė 64 metų Katia. – Tai buvo tarsi žemės drebėjimas“.

Jos 43 metų žentas Aleksandras rodo nudeginimų žymes ant jo ūkį juosiančios tvoros, kurias paliko iš dangaus kritusios degančios šukės.

Netoliese guli lėktuvo važiuoklė ir didelis fuzeliažo gabalas.

„Vynuogienojai taip pat sudegė. Mums labai, labai pasisekė, (kad nebuvome sužeisti)“, – sakė jis.

Iki šiol kovos, kurios krečia Rytų Ukrainą, nebuvo paveikusios jų ramios sodybos, bet kelias pastarąsias dienas mūšių aidas pasiekdavo kaimyninį rajoną, esantį arčiau Rusijos sienos, o dangumi kartais prašvilpdavo ukrainiečių naikintuvai.

Grasina tarptautiniu tribunolu

Savo ruožtu Malaizijos transporto ministras Liowas Tiongas Lai penktadienį sakė, kad jei Malaizijos lėktuvas Ukrainoje buvo numuštas, tai būtų „pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“.

„Jei tai bus patvirtinta, tai prieštaraus tarptautinei teisei ir bus pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“, – žurnalistams Kvala Lumpūre sakė ministras.

Jis taip pat nurodė, kad Malaizija sveikina raginimą atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šios tragedijos.

Ukrainos premjeras penktadienį sakė, jog prorusiškų separatistų sukilėliai, kurie, kaip mano Kijevas, numušė keleivinį Malaizijos lėktuvą su 298 žmonėmis, turėtų stoti prieš tarptautinį tribunolą Hagoje.

„Siaubinga vakar dienos tragedija paveikė mūsų gyvenimus. Rusai nuėjo per toli“, – sakė premjeras Arsenijus Jaceniukas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Tai tarptautinis nusikaltimas, už kurį jie turėtų stoti prieš tarptautinį tribunolą Hagoje“, – pridūrė jis.

Dauguma keleivių - olandai

„Malaysia Airlines“ keleiviniu lėktuvu „Boeing 777-200“, kuris ketvirtadienį buvo numuštas konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje, skrido 298 žmonės iš mažiausiai 10 šalių. Toliau pateikiami žmonių iš atskirų valstybių skaičiai.

Nyderlandai: 173.

Malaizija: 44 (tarp jų – 15 įgulos narių ir du vaikai).

Australija: 27.

Indonezija: 12 (tarp jų – vienas vaikas).

Jungtinė Karalystė: 9.

Vokietija: 4.

Belgija: 4.

Filipinai: 3.

Kanada: 1.

Naujoji Zelandija: 1.

Žmonių su dar nepatvirtinta pilietybe: 20.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.