Užfiksuota, kaip separatistai gabena sistemą „Buk“

NATO susirūpinusi dėl modernių sukilėlių ginklų

Daugiau nuotraukų (1)

CNN, BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-18 06:49, atnaujinta 2018-02-11 21:47

„Esame susirūpinę dėl didėjančio naudojamų sunkiųjų ginklų skaičiaus ... taip pat dėl vis pažangesnių sistemų, – sakė vienas NATO pareigūnas. – Matėme, kad Rusija toliau leidžia samdiniams ir sunkiesiems ginklams plūsti per savo sienas į Ukrainą.“ 

Paklaustas, ar JAV vadovaujamam kariniam aljansui žinomos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos, pareikalavusios beveik 300 žmonių gyvybių, aplinkybės, pareigūnas sakė negalintis komentuoti žvalgybos reikalų. 

Tačiau jis pažymėjo, kad to incidento metu virš Lenkijos ir Rumunijos teritorijų patruliavo du Aljanso vadovavimo ir tolimosios žvalgybos sistemos AWACS lėktuvai. 

„Jų skrydžių įrašai šiuo metu peržiūrimi“, tačiau dėl didelio atstumo nuo katastrofos vietos „nesitikime, kad mūsų lėktuvai užfiksavo tą incidentą“, – sakė NATO pareigūnas. 

Kijevas ir Maskva aptars paliaubų galimybę

Tarp Kijevo valdžios ir Ukrainos rytuose veikiančių sukilėlių artimiausiu metu įvyks vaizdo konferencija paliauboms sudaryti, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. 

„Yra pagrindo laukti, kad pačiu artimiausiu metu įvyks vaizdo konferencija, per kurią jau bus svarstomi paliaubų klausimai, tačiau dabar paliaubos yra triskart labiau būtinos, turint galvoje tyrimą, kuris turi apimti pakankamai didelę teritoriją“, - sakė S.Lavrovas interviu televizijai „Rossija 24“. 

„Labai tikiuosi, kad ši tragedija leis pamiršti politines ambicijas“, – pridūrė jis. 

Be to, Rusija penktadienį pareiškė galinti atsakyti į šaudymą iš Ukrainos teritorijos, smarkiai padidindama įtampą šioje krizėje kitą dieną po to, kai prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame regione sudužo Malaizijos keleivinis lėktuvas ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės. 

„Mes jau perspėjome, jog jeigu šaudymas tęsis, imsimės būtinų priemonių. Jeigu bus suprantama, kad tai padaryta sąmoningai, esu įsitikinęs, jog mums tokį ugnies tašką reikia nuslopinti per vieną kartą“, – Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė valstybinei televizijai „Rossija 24“. 

„Pagal mūsų vertinimus, kol kas (tokie incidentai) būdavo tų, kurie budi tuose objektuose, nelabai profesionalaus darbo rezultatas, arba tiesiog atsitiktinumas, kokių irgi pasitaiko kare“, – pridūrė jis. 

Ketvirtadienį Ukrainos rytuose, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais, sudužo, kaip manoma numuštas raketos, oro bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“. 

Per šią katastrofą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės. 

Rasti 181 žmogaus palaikai

Gelbėtojai, dirbantys Malaizijos keleivinio lainerio sudužimo vietoje rytų Ukrainoje, rado maždaug 181 aukos palaikus, penktadienį pranešė vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas. 

Anksčiau buvo pranešta, kad per šią katastrofą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės. 

URM atstovas Andrijus Sybyha sakė, kad palaikai veikiausiai bus išgabenti į šiaurės rytinį Charkovo miestą, kurį kontroliuoja centrinė vyriausybė. 

Ukraina vėl pabrėžė esanti nesusijusi su katastrofa

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) atstovas penktadienį dar kartą paneigė, kad Kijevo vyriausybinės pajėgos kaip nors susijusios su ankstesnę dieną įvykusiu Malaizijos keleivinio lėktuvo „Boeing 777“ sudužimu rytinėje Donecko srityje. 

„Tuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naikintuvų Ukrainos oro erdvėje nebuvo. Lėktuvas „Boing 777“ buvo už Ukrainos ginkluotųjų pajėgų antžeminių priešlėktuvinės gynybos priemonių pasiekiamumo ribų, – NSGT atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją. 

Jis pabrėžė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nevykdė jokių operacijų, siekiant numušti oro taikinius. 

„Atlikta Ukrainos teritorijoje esančių zenitinių raketų kompleksų ir zenitinių valdomų raketų inventorizacija – visos raketos rastos“, – pridūrė A.Lysenka. 

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad Malaizijos lainerio skrydžio maršrutas ir jo sudužimo zona patenka į dviejų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ilgojo nuotolio zenitinių raketų baterijų S-200 ir vidutinio nuotolio zenitinių raketų komplekso „Buk M1“ trijų baterijų aprėpiamą zoną. 

Ministerija pridūrė, kad Rusijos kariškiai liepos 17 dieną fiksavo komplekso „Buk M1“ radiolokatorių stoties RLS-9S18 „Kupol“ signalus, kurių šaltinis buvo netoli Stylos gyvenvietės už 30 kilometrų į pietus nuo Donecko. 

Užfiksavo radarų signalus

Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad užfiksavo Ukrainos vyriausybės pajėgų zenitinių raketų komplekso „Buk“ radarų signalus ketvirtadienį, kai virš rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, nurodė naujienų agentūra „RIA Novosti“. 

Ministerija pažymėjo, kad Rusijos kariškiai liepos 17 dieną fiksavo raketų komplekso „Buk M1“ radiolokatorių stoties RLS- 9S18 „Kupol“ signalus, kurių šaltinis buvo netoli Stylos gyvenvietės už 30 kilometrų į pietus nuo Donecko. 

Gynybos ministerija nurodė, kad „Buk“ sistema leidžia keistis informacija apie oro taikinius tarp vieno diviziono raketų baterijų, todėl raketos galėjo būti paleisto iš visų baterijų, dislokuotų prie Avdijivkos miesto (už 8 kilometrų į šiaurę nuo Donecko) arba Hruzko-Zorianskės kaime, esančiame už 25 kilometrų į rytus nuo Donecko. 

Sukilėliai turėtų stoti prieš Hagos tribunolą

Ukrainos premjeras penktadienį pareiškė, jog prorusiškų separatistų sukilėliai, kurie, kaip mano Kijevas, numušė keleivinį Malaizijos lėktuvą su 298 žmonėmis, turėtų stoti prieš tarptautinį tribunolą Hagoje. 

„Siaubinga vakar dienos tragedija paveikė mūsų gyvenimus. Rusai nuėjo per toli“, – sakė premjeras Arsenijus Jaceniukas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“. 

„Tai tarptautinis nusikaltimas, už kurį jie turėtų stoti prieš tarptautinį tribunolą Hagoje“, – pridūrė jis. 

Savo ruožtu Malaizijos transporto ministras Liowas Tiongas Lai penktadienį teigė, kad jei Malaizijos lėktuvas Ukrainoje buvo numuštas, tai būtų „pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“. 

„Jei tai bus patvirtinta, tai prieštaraus tarptautinei teisei ir bus pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“, – žurnalistams Kvala Lumpūre sakė ministras. 

Jis taip pat nurodė, kad Malaizija sveikina raginimą atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šios tragedijos. 

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), kuri stebi saugumo situaciją Rytų Ukrainoje, vėliau penktadienį rengia skubų susitikimą ir aptars tame regione įvykusią „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą. 

Sukilėliai nebuvo užgrobę Ukrainos raketų sistemų

Neteisėtų ginkluotų grupuočių kovotojai nebuvo užgrobę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų turimų priešlėktuvinės gynybos sistemų Donecko srityje, ketvirtadienį pareiškė generalinis prokuroras Vitalijus Jarema, kai šalies rytiniame regione sudužo, kaip įtariama, raketa numuštas bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinis laineris. 

„Po to, kai buvo numuštas keleivinis lėktuvas, kariškiai pranešė prezidentui, kad teroristai neturi mūsų raketų kompleksų „Buk“ ir S-300. Tokie ginklai nebuvo pagrobti“, – V.Jerema sakė internetiniam laikraščiui „Ukrainskaja pravda“ po Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdžio. 

Anksčiau Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad per šalies rytuose vykdomą „antiteroristinę operaciją“ vyriausybinių ginkluotųjų pajėgų zenitinių raketų kompleksai nebuvo naudojami, o aviakatastrofos momentu tame regione neskraidė jokie Ukrainos naikintuvai. 

„Ukrainos gynybos ministerija oficialiai praneša, kad Malaizijos lainerio sudužimo momentu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naikintuvų oro erdvėje nebuvo. 

Lėktuvas „Boing 777“ buvo už Ukrainos ginkluotųjų pajėgų antžeminių priešlėktuvinės gynybos priemonių pasiekiamumo ribų. Per antiterotoristinės operacijos laikotarpį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų zenitinių raketų kompleksai nebuvo naudojami; nebuvo nei vieno valdomųjų zenitinių raketų paleidimo“. 

Tuo tarpu naujienų agentūra „Interfax“ citavo „kompetentingą šaltinį“, kuris trečiadienį sakė, jog liepos 15 dieną į Donecko rajoną buvo perkeltas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų zenitinių raketų kompleksų „Buk“ divizionas, remdamasis „objektyvios kontrolės rezultatais“. 

Pasak jo, šiuo metu šiaurės rytiniame Charkovo mieste perdislokavimui ruošiama kita „Buk“ baterija. 

„Interfax“ pašnekovas pažymėjo, kad didesniame negu 10 km aukštyje skraidantys lėktuvai gali būti numušti tik S-300 arba „Buk“ raketomis. 

Jis pridūrė, kad rytų Ukrainoje veikiantys sukilėliai tokių ginklų „neturi ir negali turėti“. 

Rusija neigia ukrainiečių versiją

Prie Donecko miesto dislokuoti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų „Buk-M1“ raketų sistemų batalionai, sakoma penktadienį paskelbtame Rusijos gynybos ministerijos pranešime, kuriuo remiasi „RIA Novosti“. 

„Anot Rusijos gynybos ministerijos, ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų oro erdvės gynybos sistemos, tokios kaip „Buk-M1“, dislokuotos netoli Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo vietos. Šios sistemos gali aptikti oro erdvės taikinius iki 160 kilometrų spinduliu ir numušti juos iš didesnio nei 30 kilometrų atstumo“, - sakoma pranešime. 

„Oficialūs Kijevo pareiškimai, kuriuose nurodoma, kad šios sistemos ar lėktuvai nešaudė į taikinius oro erdvėje, kelia abejonių. Neįmanoma padaryti išvadų tokiame ankstyvame etape, ypač, kai šiame regione vyksta mūšiai“, - rašome pranešime. 

Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad Malaizijos avialinijų bendrovės lėktuvą „Boeing 777“ numušė „žemė-oras“ tipo raketa „Buk“. 

Ukrainiečiai netrukus dar kartą paneigė, kad kariškiai šalies rytuose turi tokių raketų sistemų – visų pirma dėl to, kad priešlėktuvinė gynyba nereikalinga kovai su sukilėliais, kurie bent jau kol kas apsieina be aviacijos.

V.Putinas paragino atlikti objektyvų tyrimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kalbėdamasis su Nyderlandų premjeru Marku Rutte Marku Rutte, paragino atlikti „nuodugnų ir objektyvų“ tyrimą dėl Malaizijos lainerio katastrofos rytų Ukrainoje, penktadienį pranešė Kremlius. 

„Rusijos valstybės vadovas pažymėjo, kad įvykusi tragedija eilinį kartą patvirtina aštriausios krizės Ukrainoje sparčiausio taikaus sureguliavimo būtinybę, taip pat pabrėžė, kad reikia nuodugniai ir objektyviai ištirti visas aviakatastrofos aplinkybes“, – sakoma Kremliaus pranešime. 

„V.Putinas paprašė perduoti užuojautos ir palaikymo žodžius žuvusiųjų giminėms ir artimiesiems, taip pat visai (Nyderlandų) Karalystės liaudžiai“, – pridūrė Kremlius. 

Iš 298 tos katastrofos aukų 154 buvo Nyderlandų piliečiai. 

Aptiko antrąją juodąją dėžę

Gelbėtojai penktadienį aptiko antrąjį Malaizijos oro linijų lėktuvo, kuris sudužo Ukrainos rytuose, savirašį prietaisą, iš įvykio vietos pranešė „Reuters“ fotoreporteris. 

Regioną kontroliuojantys prorusiški separatistai ketvirtadienį po katastrofos taip pat pranešė suradę vieną orlaivio juodąją dėžę.

Įsileis ESBO stebėtojus

Ukrainos prorusiški separatistai sutiko užtikrinti pagalbą tyrimui dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos šalies rytuose ir užtikrins saugią prieigą tarptautiniams ekspertams, kurie bus pasiųsti į nelaimės vietą, penktadienį pranešė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO). 

Šios saugumo ir žmogaus teisių institucijos tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad Kontaktinė grupė, sudaryta iš Ukrainos, Rusijos ir ESBO aukšto rango pareigūnų, surengė vaizdo konferenciją su separatistais, kurie pažadėjo bendradarbiauti su Ukrainos pareigūnais, atliekant tą tyrimą. 

Kijevas skundėsi, kad separatistai neleido Ukrainos pareigūnams patekti į katastrofos, per kurią žuvo visi 298 tuo lėktuvu skridę žmonės, vietą. Vėliau žiniasklaida citavo separatistų pranešimą, kad jie rado vieną iš lainerio juodųjų dėžių. 

„Separatistai skubos tvarka uždarys katastrofos vietą ir leis vietos pareigūnams pradėti pasiruošimus palaikų išgabenimui“, – nurodė ESBO. 

Pranešime sakoma, kad sukilėliai įsipareigojo užtikrinti saugią prieigą ir suteikė saugumo garantijas nacionalinei tyrimų komisijai, kurioje taip pat dirbs tarptautiniai tyrėjai, savo kontroliuojamoje teritorijoje. 

Lėktuvą numušė raketa „žemė-oras“

Malaizijos oro laineris buvo numuštas virš Ukrainos teritorijos raketa „žemė-oras“, tačiau neaišku, kas paleido tą ginklą, pranešė JAV pareigūnai.

Žvalgybos analitikai tikrina duomenis, siekdami nustatyti, ar ta raketa buvo paleista Ukrainoje veikiančių prorusiškų separatistų, Rusijos pajėgų kitapus sienos, ar Ukrainos vyriausybinių pajėgų, naujienų agentūrai AFP sakė du JAV pareigūnai, pageidavę neviešinti jų vardų.

„Atliekame išsamią analizę“, – sakė vienas pareigūnų.

Tačiau mažai abejotina, kad tam lėktuvui smogė raketa „žemė-oras“.

„Tuo mes tvirtai įsitikinę“, – sakė pareigūnas.

Numuštas iš Snežnojės?

Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai užfiksavo, iš kur buvo paleista raketa, numušusi civilinį lėktuvą, skelbia unian.net. Teigiama, kad lėktuvas buvo numuštas iš Snežnojės miesto, o nukrito prie Torezo. Vienas kariškis esą matė, kaip buvo paleista raketa „žemė-oras“. Tačiau tai nėra patvirtinta oficialiai.

Išsamiai apie nelaimę skaitykite čia.

Malaizijos oro bendrovės duomenimis, sudužusiame lėktuve buvo 154 Nyderlandų piliečiai, 27 australai, 23 žmonės iš Malaizijos, 11 – iš Indonezijos, 6 Didžiosios Britanijos piliečiai, po 4 belgus ir vokiečius, vienas asmuo iš Kanados ir trys iš Filipinų. Dar 47 žmonių tapatybės kol kas nenustatytos. Tarp žuvusiųjų – apie 80 vaikų, nes daugybė šeimų į Malaizijos sostinę keliavo atostogauti.   Po šios nelaimės separatistai sutiko paskelbti laikinas paliaubas, kol bus ištirta katastrofa. Jie jau paskelbė, kad perduos lėktuvo juodąsias dėžes Rusijai.

Vyko į konferenciją

Apie 100 žuvusiųjų per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą Ukrainoje buvo delegatai, vykę į Australijoje prasidėsiančią pasaulinę kovos su AIDS konferenciją, penktadienį buvo paskelbta nepatvirtintuose pranešimuose.

Dienraščiai „The Australian“ ir „Sydney Morning Herald“ nurodė, kad daugiau nei trečdalis iš beveik 300 tame lėktuve buvusių žmonių buvo AIDS tyrėjai, sveikatos apsaugos darbuotojai ir aktyvistai, vykę į Melburną.

„Sydney Morning Herald“ pridūrė, kad Sidnėjuje surengto konferencijos parengiamojo susitikimo dalyviams buvo pranešta, kad apie 100 jų kolegų buvo lėktuve, kuris sudužo – įskaitant buvusį Tarptautinės AIDS draugijos prezidentą Joepą Lange'ą.

„The Australian“ pranešė, kad 20-osios tarptautinės AIDS konferencijos, turinčios sekmadienį prasidėti Melburne, delegatai bus informuoti, jog 108 jų kolegos ir jų šeimų nariai žuvo sudužus reiso MH17 lėktuvui.

Tarptautinė AIDS draugija patvirtino, kad žuvo „tam tikras skaičius mūsų kolegų ir draugų“, tačiau nepateikė tikslesnių duomenų.

Apsikeitė kaltinimais

JAV viceprezidentas Joe Bidenas per vieną renginį Detroite, pareiškė, kad Jungtinėse Valstijose pagamintas lėktuvas „Boeing 777“ buvo sąmoningai „susprogdintas padangėje“.

„Tas lėktuvas buvo veikiausiai... ir sakau veikiausiai, nes dar neturime visų detalių... numuštas. Tai ne nelaimingas atsitikimas. Susprogdintas padangėje“, – pažymėjo J.Bidenas.

Tuojau po to, kai nukrito tas lėktuvas, Ukrainos lyderiai apkaltino prorusiškus separatistus numušus lainerį per „teroristinę“ ataką.

Greitai buvo sutelktas dėmesys į prielaidą, kad tas lėktuvas buvo numuštas per klaidą, galbūt prorusiškų pajėgų, palaikiusių keleivinį lainerį Ukrainos armijos transporto lėktuvu.

Kaip pranešama, lėktuvas skrido daugiau negu 10 kilometrų aukštyje ir buvo pasiekiamas Rusijos gamybos priešlėktuvinių raketų kompleksams „Buk“, kurių savo arsenaluose turi tiek Ukrainos, tiek Rusijos pajėgos.

Raketas valdyti sudėtinga

Plačiai naudojami tipo „žemė-oras“ raketų kompleksai „Buk“ yra mobiliosios sistemos, sumontuotos ant ratinių arba vikšrinių mašinų, pritaikytos numušti lėktuvus, sparnuotąsias raketas, sraigtasparnius ir kitokius taikinius.

Prieš prasidedant konfliktui Ukrainoje, Kijevo vyriausybės pajėgos turėjo 6–8 tokių raketų baterijas, sako karybos analitikai.

Tačiau tas raketas sudėtinga valdyti, kitaip negu nešluojamuosius zenitinių raketų kompleksus.

Kad galėtų jas panaudoti, promaskvietiški separatistai Rytų Ukrainoje turėjo būti arba gerai apmokyti, arba naudotis  kitų specialistų pagalba, sakė gynybos analitinio centro „IHS Jane's“ vyresnysis analitikas Edwardas Huntas.

„Jų paprastai nematyti sukilėlių arba separatistų pajėgose dėl tos pačios priežasties, kad jiems valdyti reikia daug žmonių, kurie turi būti labai gerai apmokyti, taip pat reikalingos atsarginės dalys“, – aiškino E.Huntas.

Kompleksus „Buk“ turi valdyti keli žmonės, įskaitant radiolokatoriaus operatorių, koordinuojantį raketų paleidimo įrenginius iš atskiros mašinos.

Rengia skubų susitikimą

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį rengia skubų susitikimą Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofai aptarti Ukrainos rytuose.

Susitikimas prasidės 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, pranešė šį mėnesį 15-os narių Saugumo Tarybai pirmininkaujančios Ruandos atstovas Eugene’as Richard’as Gasana.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino atlikti „nuodugnų, skaidrų ir tarptautinį“ MH17 reisu skridusio Malaizijos lėktuvo katastrofos prorusiškų separatistų kontroliuojamuose Ukrainos rytuose tyrimą.

Nukreipiami skrydžiai

Apžvalgininkų teigimu, jei paaiškėtų, kad keleivinį lėktuvą numušė ir šimtus žmonių pražudė būtent prorusiški sukilėliai, tarptautinės bendruomenės reakcija būtų griežta ir negailestinga. Manoma, kad Malaizija greičiausiai kreiptųsi į Jungtines Tautas.

Neatmetama, kad orlaiviui, jį palaikiusios Ukrainos kariniu lėktuvu, galėjo smogti ir pačios Rusijos pajėgos.

Tokiu atveju raketa galėjo būti paleista net ne iš Ukrainos, o iš Rusijos teritorijos.

Panašiai jau buvo nutikę 1983-iaisiais, kai virš Sovietų Sąjungos erdvės buvo numuštas „Korean Airlines“ orlaivis ir žuvo visi 269 juo skridę žmonės. Sovietai tuomet iš pradžių aiškino, kad kariškiai smogė į šnipinėjantį lėktuvą.

„Jei keleivinį lėktuvą iš tiesų numušė rusiška raketa ar pati Rusija, Europa įžengia į naują, nepažįstamą laikotarpį. Metas stabdyti atostogas“, – „Twitter“ grėsmingai paskelbė įtakingas Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų narys Johnas Mannas.

Vis dėlto kol kas konkretesnių išvadų daryti neįmanoma. Nebent avialinijoms – didžiausios pasaulio skrydžių bendrovės vakar viena po kitos ėmė skelbti nuo šiol neskrisiančios virš Ukrainos teritorijos, nes akivaizdu, kad ir itin aukštai skrendantys lėktuvai gali būti numušti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.