Tarp katastrofos Ukrainoje aukų - Malaizijos premjero giminaitė

Malaizijos gynybos ministras Hishammuddinas Husseinas šeštadienį pranešė, kad jo ir premjero Najibo Razako bendra giminaitė žuvo ketvirtadienį per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose.

Malaizijos premjeras gedi žuvusios giminaitės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Malaizijos premjeras gedi žuvusios giminaitės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:03 PM

„Mano senelė buvo tame lėktuve. Manau, mes visi priblokšti, tačiau ką galiu padaryti? Pyktis nieko neatitaisys“, – sakė Hishammuddinas Husseinas, kuris yra Najibo Razako antros eilės pusbrolis.

Per Malaizijos lainerio katastrofą žuvusi 83 metų Siti Amirah buvo Hishammuddino Husseino ir Najibo Razako netikra senelė. Ši ir Indonezijos kilusi moteris buvo ištekėjusi už abiejų vyriausybės narių senelio, kuris mirė 1990 metais.

Siti Amirah planavo skristi iš Amsterdamo į Jogjakartos miestą Indonezijoje per Kvala Lumpūra.

Apie Siti Amirah žūtį penktadienį pranešė Malaizijos dienraštis „Star“.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas „Boeing 777“ sudužo Ukrainos rytuose, prorusiškų separatistų kontroliuojamoje teritorijoje, visi 298 jame buvę žmonės žuvo. Kaip įtariama, laineris buvo numuštas raketa „žemė–oras“.

Malaizijos susisiekimo ministras Liow Tiong Lai šeštadienį pasakė tikįs, kad Rusija stengiasi užtikrinti saugų priėjimą prie numušto MH17 reiso lėktuvo ir kreipėsi į pasaulį padėti, kad kūnai būtų greitai paimti iš katastrofos vietos. 

Liow Tiong Lai, kuris vėliau šią dieną atskris į Ukrainą, dar sakė manąs, kad lėktuvas buvo numuštas. 

„Jie stengiasi kuo geriau padėti Malaizijai užtikrinti, kad saugiai patektume į vietą“, – sakė jis žurnalistams. 

Liovęsis kaltinti Rusiją dėl ketvirtadienį įvykusios „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo 298 žmonės, JAV prezidentas Barackas Obama  vis tik kaltino Maskvą, kad ši nesugebėjo sustabdyti smurto, dėl kurio susidarė galimybė numušti lėktuvą. 

JAV iš karto pareiškė, kad Malaizijos lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė-oras“, paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos. 

Liow Tiong Lai gynė pasirinktą „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo maršrutą. Lėktuvas „skrido vietinių dispečerių nurodytame ir saugiu laikomame aukštyje ir nebuvo nuklydęs į oro erdvę, kurioje ribojami skrydžiai“, tvirtino jis. 

Ministras taip pat nuogąstavo, kad katastrofos vietoje nėra užtikrintas reikiamas saugumas ir kad įrodymai ten gali neišlikti. 

„Privalome užtikrinti, kad teisingumas nugalėtų“, – pareiškė ministras. 

„Malaysia Airlines“ operacijų direktorius Izhamas Ismailas sakė, kad visos oro linijos pačios atlieka savą grėsmės analizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.