Ukraina meta naujus kaltinimus Rusijai

„Teroristai daro viską, kad nuslėptų rusiškų raketų vaidmenį numušant tą oro lainerį“, – atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.

Separatistai slapsto įkalčius ir nurodinėja ekspertams.<br>Reuters nuotr.
Separatistai slapsto įkalčius ir nurodinėja ekspertams.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:58 PM

„Teroristai daro viską, kad nuslėptų rusiškų raketų vaidmenį numušant tą oro lainerį“, – atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas taip pat paskelbė, kad Rusija siunčia „sunkiąją“ ir kitokią ginkluotę prorusiškiems sukilėliams, kurie kaunasi su vyriausybės pajėgomis Ukrainos rytuose.

„Rusijos Federacija toliau aprūpina separatistus sunkiąja ginkluote ir kitokiais ginklais“, – teigė Andrijus Lysenka.

Ukrainos premjeras mano, kad tai profesionalų iš Rusijos darbas

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį paskelbtuose komentaruose sakė, kad dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos veikiausiai atsakinga Rusija, nes tą lainerį galėjo numušti tik profesionalūs kariškiai, o ne „girtos gorilos“. 

„Kad surastų taikinius ir paleistų tas raketas, reikalingas labai profesionalus personalas“, – premjeras sakė vienam Vokietijos laikraščiui, komentuodamas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numanomą numušimą virš rytų Ukrainos, pareikalavusį 298 žmonių gyvybių. 

„Tikėtina, kad tokie žmonės atvyko iš Rusijos“, – pridūrė A.Jaceniukas, kurio komentarai buvo cituojami vokiečių kalba. 

A.Jaceniukas kėlė prielaidą, jog mažai tikėtina, kad prorusiški separatistai būtų galėję savarankiškai paleisti raketą „žemė–oras“ iš sudėtingo modernaus zenitinių raketų komplekso, nes „žinome, kad tokių sistemų negali valdyti girtos gorilos“, rašo sekmadieninis laikraštis „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“. 

Premjeras taip pat sakė, kad Ukrainos pajėgos niekada nenaudojo tokių raketų per šį konfliktą ir kad „visos Ukrainos raketos „žemė–oras“ yra dislokuotos kitur. 

Esame pasiruošę viešai paskelbti visus įrodymus ir vietas“. 

A.Jaceniukas pabrėžė, kad konfliktas Ukrainoje yra ne pilietinis karas, o „Rusijos vadovaujama intervencija“. 

Pasak jo, ši kampanija yra „Rusijos vadovaujama, Rusijos remiama, Rusijos finansuojama ir Rusijos organizuojama“. 

„Dabar atėjo laikas sustabdyti Rusijos agresiją“, – pridūrė jis. 

Ukraina nustatė iš kur paleista raketa

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nustatė tikslią vietą, iš kurios ketvirtadienį buvo paleista raketa „žemė–oras“, numušusi oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinį lėktuvą „Boeing 777“, šeštadienį pareiškė šios agentūros kontržvalgybos departamento vadovas Vitalijus Naida. 

„Sistemos „Buk“ raketa buvo paleista iš miesto tipo gyvenvietės Snižnės (Donecko srityje) rajono, kontroliuojamo kovotojų, tačiau dėl tyrimo priežasčių neviešiname tikslios vietos, apie kurią turime praktiškai patikimus duomenis“, – V.Naida sakė per spaudos konferenciją. 

Pasak jo, raketą paleido Rusijos kariuomenės specialistai, o įsakymą panaudoti tą ginklą davė prorusiškų separatistų kovotojų grupės vadas Igoris Bezleris, žinomas slapyvardžiu „Bes“ („Velnias“). 

Prisidėjo Rusija

Ukraina paskelbė turinti rimtų įrodymų, kad Rusijos vaidmuo Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimo istorijoje buvo lemiamas. Ukrainos kontržvalgyba pareiškė, kad priešlėktuvinė gynybos sistema ir jos įgula atkeliavo iš Rusijos, praneša „Reuters“. 

Kijevas teigia turįs įrodymų, kad trys BUK-1 arba SA-11 raketinės priešlėktuvinės gynybos sistemos ir jų ekipažai įvažiavo iš Rusijos. 

„Turime tvirtų įrodymų, kad šis teroro aktas buvo surengtas su Rusijos Federacijos pagalba. Tikrai žinoma, kad šios sistemos ekipažo nariai yra Rusijos piliečiai“, - pareiškė kontržvalgybos vadovas Vitalijus Naida. 

V. Naida paprašė Rusijos atskleisti ekipažo narių vardus ir pavardes tam, kad Kijevas galėtų juos apklausti. Be to, jis teigė, kad trys priešlėktuvinės gynybos sistemos buvo išvežtos atgal į Rusiją. Tai patvirtina ir žurnalistams parodytos nuotraukos, užfiksavusios šią karinę ginkluotę skirtingose vietose. 

Separatistai nurodinėja

Ukrainos rytuose prorusiški separatistai galiausiai leido Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams aplankyti dalį teritorijos, kurioje sudužo Malaizijos lėktuvas, pranešė naujienų agentūrai „Reuters“ vienas liudininkų.

Pasak jo, stebėtojams leista eiti į nuolaužomis pabertą plotą, kuriame buvo ir vienas lėktuvo variklių.

Kiek anksčiau agentūros šaltinis sakė, kad ESBO stebėtojus pasitiko ginkluoti vyrai, išsidėstę palei katastrofos vietos perimetrą lauko pakraštyje.

Liudininkas sakė girdėjęs, kaip separatistų atstovas sako tarptautiniams stebėtojams, kad jie būsią informuoti apie separatistų atlikto tyrimo rezultatus vėliau.

Vietiniai Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai taip pat sakė girdėję, kaip ESBO atstovams sakoma, jog maišai su lavonais nunešti prie kelio, bet neminėta, kur tie lavonai nugabenti.

Teigia neradę juodųjų dėžių

Ukrainos prorusišku separatistų lyderis Aleksandras Borodajus šeštadienį pareiškė, kad Malaizijos jo kovotojų kontroliuojamame rytiniame regione sudužusio Malaizijos lainerio juodosios dėžės nebuvo rastos, paneigdamas anksčiau sukilėlių skelbtus pranešimus. 

„Juodosios dėžės nebuvo rastos, o mes neliečiame (katastrofos) vietos“, – teigė vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis. 

Tuo tarpu penktadienį vienas sukilėlių kovotojų vado Igorio Girkino padėjėjas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad aštuoni iš 12 lainerio skrydžio duomenų įrašymo prietaisų buvo rasti katastrofos vietoje, tačiau nepateikė daugiau detalių. Paprastai komerciniuose lėktuvuose būna skrydžio duomenų savirašis ir pilotų salono pokalbių įrašymo įrenginys, todėl tiksliai nežinoma, kokius prietaisus turėjo omenyje sukilėlių atstovas. 

A.Borodajus per spaudos konferenciją sakė, kad iki šiol nebuvo jokių diskusijų apie saugumo zonos nustatymą teritorijoje, kurioje išsibarsčiusios lainerio nuolaužos. 

Jis pridūrė, kad separatistai yra susirūpinę dėl humanitarinės padėties, nes 298 žmonių gyvybių pareikalavusios katastrofos aukų palaikai pradėjo irti vasaros kaitroje. 

„Nekaltų žmonių kūnai guli karštyje. Pasiliekame teisę, jeigu (katastrofos tyrimas) užsitęs ... pradėti kūnų išvežimo procesą. Prašome Rusijos Federacijos padėti išspręsti šią problemą ir atsiųsti savo ekspertų“, – pareiškė A.Borodajus. 

Jis sakė nežinantis, kodėl ekspertai dar neatvyko į katastrofos vietą. 

„Galbūt todėl, kad Ukraina arba Ukrainos valdžia nesuinteresuota objektyviu tyrimu“, – svarstė sukilėlių lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.