Ukrainos vyriausybė: separatistai karštligiškai slepia įrodymus

Ukrainos vyriausybė apkaltino rytiniame šalies regione veikiančius prorusiškus sukilėlius, kad šie mėgina naikinti įrodymus Malaizijos keleivinio lainerio sudužimo vietoje ir išvežė iš ten 38 žmonių palaikus.

Separatistai bando slėpti įrodymus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Separatistai bando slėpti įrodymus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2014, 1:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:03 PM

„Ukrainos vyriausybė oficialiai skelbia: teroristai, palaikomi Rusijos, mėgina naikinti šio tarptautinio nusikaltimo įrodymus, – sakoma vyriausybės pranešime. – Kreipiamės į tarptautinę bendruomenę ir raginame įpareigoti Rusiją atšaukti savo teroristus bei suteikti galimybė Ukrainos ir tarptautiniams ekspertams atlikti visapusišką tragedijos aplinkybių tyrimą.“

„Kaip rodo vyriausybės duomenys, teroristai išvežė 38 kūnus į lavoninę (rytiniame) Donecko“ mieste, sakoma pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad tų palaikų skrodimą savavališkai ketina atlikti specialistai, kalbantys su „aiškiu rusišku akcentu“.

Taip pat sakoma, kad sukilėliai „ieško didelių gabaritų krovinių transporto, kad išvežtų lėktuvo nuolaužas į Rusijos teritoriją“.

Tuo tarpu sukilėlių vadovybė tokius pranešimus neigia.

"Kam mums jie (žuvusiųjų kūnai. - red.) galėtų būti reikalingi? Mes laukiame, kad juos apžiūrėtų ekspertai", - agentūrai "RIA Novosti" teigė vienas separatistų - vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos prokuratūros atstovas.

Rado 186 žuvusiųjų palaikus

Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai apžiūrėjo 18 kvadratinių kilometrų teritoriją Malaizijos lainerio sudužimo vietoje, kurios bendras plotas yra apie 25 kvadratiniai kilometrai, ir iki šiol surado 186 žuvusių žmonių palaikus, šeštadienį pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka. 

„Iki liepos 19-osios 7 val. (vietos ir Lietuvos laiku) rasti 186 kūnai. Teritorija, kurią reikia patikrinti – 25 kvadratiniai kilometrai. Patikrinta jau 18 kvadratinių kilometrų“, – jis sakė per spaudos konferenciją. 

Regioną kontroliuojantys prorusiškų separatistų „kovotojai įleido ten Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojus, tačiau neleido nieko paimti iš tos teritorijos. Kovotojai išveža viską, kas buvo rasta“, pridūrė A.Lysenka. 

Rusija kaltina Ukrainą

Rusija šeštadienį neigė pareiškimus apie jos numanomą ryšį su oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofa prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame rytų Ukrainos regione ir kėlė prielaidą, kad dėl tos tragedijos gali būti atsakinga Kijevo vyriausybė. 

Ketvirtadienį įvykusi keleivinio lainerio „Boeing 777“ katastrofa, per kurią žuvo visi 298 juo skridę žmonės, sukrėtė pasaulį ir išprovokavo įnirtingus tarpusavio kaltinimus tarp Maskvos ir Kijevo. 

Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas šeštadienį per nacionalinę televiziją uždavė dešimt „paprastų“ klausimų Ukrainos vyriausybei, kurie, anot jo, yra esminiai, siekiant išsiaiškinti, kas numušė Malaizijos lėktuvą. 

„Atsakymai į šiuos klausimus leistų mums visiems – ne vien Rusijoje, bet ir Vakarų valstybėse ir Rytuose, tai yra Azijoje – pamėginti rasti atsakymą į pagrindinė klausimą: kas įvyko padangėje virš Ukrainos ir ką reikia padaryti, kad tai nebepasikartotų“, – sakė A.Antonovas. 

Pasak jo, Kijevas turėtų paskelbti informaciją apie zenitinių raketų kompleksų „Buk“ numanomą naudojimą rytų Ukrainoje ir paaiškinti, kodėl jie buvo naudojami, jeigu separatistų pajėgos neturi aviacijos. 

Rusijos gynybos ministerija penktadienį teigė, kad Ukrainos „Buk“ kompleksų, pajėgių numušti 10 km aukštyje skridusį lainerį, radiolokatorių signalai buvo užfiksuoti Rusijos kariškių katastrofos dieną. 

A.Antonovas pridūrė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėtų leisti tarptautiniams ekspertams prieiti prie dokumentų, susijusių su šalies turimomis raketomis „oras–oras“ ir „žemė–oras“. 

Ministro pavaduotojas taip pat kėlė klausimą, kodėl Ukrainos oro dispečeriai leido keleiviniam lėktuvui nukrypti į šiaurę, virš konflikto zonos. 

Tiek Rusijos, tiek Ukrainos pajėgos turi įvairių modifikacijų „žemė–oras“ raketų kompleksų „Buk“, kurių ataka, kaip manoma, yra labiausiai tikėtina Malaizijos lėktuvo sudužimo priežastis. 

Ukraina dėl tragedijos kaltina Rusijos palaikomus separatistus, o Rusija teigia, kad Ukraina naudojosi „Buk“ kompleksu katastrofos dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.