Katastrofos aukų kūnus teroristai sukrovė į vagonus-šaldytuvus

Vėlų sekmadienio vakarą katastrofos vietoje rastų aukų skaičius pasiekė 251. Pranešama, kad separatistai grąžino ir kūnus, kuriuos buvo pagrobę. Šio jų poelgio priežastys lieka neaiškios. Srities gubernatoriaus duomenimis, traukinyje Toreze iš viso yra 219 kūnų ir 8 kūnų fragmentai. Traukinys su vagonais-šaldytuvais turėtų važiuoti į Charkovą.

Sekmadienio vakarą apie 50 aukų kūnų dar nebuvo rasta. Aptiktus kūnus ir jų fragmentus teroristai krovė į traukinį.<br>AP nuotr.
Sekmadienio vakarą apie 50 aukų kūnų dar nebuvo rasta. Aptiktus kūnus ir jų fragmentus teroristai krovė į traukinį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-07-20 09:46, atnaujinta 2018-02-11 20:47

Į Torezo geležinkelio stotį atvyko trys šaldomi vagonai, sakė ESBO atstovas Michaelas Bociurkiwas. Anot jo, kiek kūnų yra vagonuose, patikrinti nėra galimybių.

Vėlų sekmadienio vakarą katastrofos vietoje rastų aukų skaičius pasiekė 251. Pranešama, kad separatistai grąžino ir kūnus, kuriuos buvo pagrobę. Šio jų poelgio priežastys lieka neaiškios. Srities gubernatoriaus duomenimis, traukinyje Toreze iš viso yra 219 kūnų ir 8 kūnų fragmentai. Traukinys su vagonais-šaldytuvais turėtų važiuoti į Charkovą.

Pasak Ukrainos vicepremjero Volodymyro Grojsmano, valdžia mėgina derėtis su prorusiškais smogikais, kad užsienio piliečių kūnai būtų atiduoti. Iš viso per katastrofą žuvo 298 lėktuvu skridę žmonės.

Keturiolikos narių ESBO stebėtojų komanda laukia tarptautinių ekspertų ir negalėjo garantuoti, kur teroristai traukiniu gali išgabenti kūnus.

Vagonai liks Toreze, kol atvyks tarptautiniai ekspertai. Prieš tai Rusijos agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad traukinys per Ilovajską važiuos į Donecką. Tačiau separatistų lyderis Aleksandras Borodajus tai paneigė. „Mes neketiname niekur gabenti kūnų, kol neatvyks ekspertai. Tačiau vyriausybė vilkina šį atvykimą“, - sakė jis. 

Sukilėlių teigimu, aukų kūnai nuo lėktuvo sudužimo ketvirtadienį gulėjo karštyje ir turėjo būti išgabenti „higienos sumetimais“.

Juodosios dėžės Donecke

Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis sekmadienį nurodė, kad kažkokie prietaisai, „tikriausiai“ juodosios dėžės, buvo rastos tarp šalies rytuose sudužusio Malaizijos keleivinio lainerio nuolaužų ir atvežtos į Donecko miestą. 

„Kažkokie daiktai, tikriausiai juodosios dėžės, buvo rasti ir atgabenti į Donecką. Jie yra mūsų kontroliuojami“, – vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjeras“ Aleksandras Borodajus sakė per spaudos konferenciją. 

„Tarp mūsų nėra specialistų, kurie tiksliai žinotų, kaip atrodo juodosios dėžės, tačiau atgabenome į Donecką techninių daiktų, kurie gali būti lainerio juodosios dėžės“, – pridūrė jis. 

Kitas sukilėlių pareigūnas Sergejus Kavtaradzė sakė manantis, kad į jų rankas pateko dvi numanomos juodosios dėžės. 

A.Borodajus pridūrė, kad rasti daiktai bus perduoti „tarptautiniams ekspertams, jeigu jie atvyks“. 

Jis taip pat sakė, kad aukų palaikai, surinkti iš katastrofos vietos, bus laikomi geležinkelio vagonuose šaldytuvuose netoli tos teritorijos, „kol atvyks ekspertai“. 

A.Borodajus aiškino, kad sukilėliai surinko lavonus iš katastrofos vietos „iš pagarbos šeimoms“, taip pat dėl to, kad jų būklė „tampa nežmoniška tokiomis sąlygomis“, turėdamas omenyje vasaros kaitrą, spartinančią palaikų irimą. 

„Nebegalėjome laukti ilgiau dėl kaitros, taip pat todėl, kad toje zonoje esama daug šunų ir laukinių gyvūnų“, pridūrė jis. 

Nori paliaubų

Vienas Ukrainos prorusiškų separatistų lyderių sekmadienį pareiškė, kad kovotojai užtikrins tarptautinių stebėtojų saugumą Malaizijos lainerio sudužimo vietoje tuo atveju, jeigu Kijevas sutiks paskelbti paliaubas.

„Skelbiame, kad užtikrinsime tarptautinių ekspertų saugumą incidento vietoje, kai tik Kijevas sudarys paliaubų susitarimą“, – sakoma vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjero pavaduotojo“ Andrejaus Purgino pranešime.

Jis paragino Kijevą „nedelsiant sudaryti tokį susitarimą“ su sukilėliais.

Jeigu paliaubos nebūtų paskelbtos, susidarytų įspūdis, kad Kijevo vyriausybę sudaro „pavojingi pamišėliai, kraujo trokštantys maniakai, pavojingi ne vien Donbaso gyventojams, bet pasaulio bendruomenei“, - perspėjo A.Purginas.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas tuo metu, kai tarptautinė bendruomenė spaudžia Rusiją panaudoti savo įtaką, kad Maskvos palaikomi sukilėliai leistų tyrėjams netrikdomai dirbti Malaizijos keleivinio lainerio katastrofos vietoje.

Teroristai ekspertams ilgiau padirbėti neleidžia

JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry šeštadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministrui, kad Vašingtonas „smarkiai susirūpinęs“ dėl Ukrainos prorusiškų separatistų keliamų kliūčių tarptautiniams tyrėjams dirbti Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos vietoje.

JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti pasaulio lyderiai reiškė pasipiktinimą ir reikalavo, kad Rusija visokeriopai bendradarbiautų, atliekant tyrimą, kuriam iškyla vis didesnių kliūčių, nes separatistai neįleidžia tyrėjų į teritoriją.

J.Kerry, kalbėdamasis su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu sakė, kad „Jungtinės Valstijos giliai susirūpinusios, jog jau antrą dieną iš eilės ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) stebėtojams bei tarptautiniams tyrėjams nebuvo užtikrinta tinkama prieiga į sudužimo vietą“, - nurodė Valstybės departamentas.

„Jungtinės Valstijos taip pat labai susirūpinusios dėl pranešimų, jog kai kurių aukų palaikai ir nuolaužos toje vietoje yra judinamos ir netinkamai gabenamos iš tos vietos“, - sakoma departamento pranešime.

J.Kerry atstovė Jen Psaki pažymėjo, jog Jungtinės Valstijos smerkia „nepriimtiną“ nesaugumą katastrofos vietoje, vadindama šią padėtį „akibrokštu visiems, kurie prarado mylimus žmones ir orumui, kurio nusipelnė aukos“.

Pasak jos, ESBO stebėtojams penktadienį katastrofos vietoje buvo leista dirbti tik 75 minutes, o šeštadienį - trumpiau negu tris valandas.

Bijo, kad Rusija paslėps įrodymus

ESBO atstovas Michaelas Bociurkiwas anksčiau sakė, kad šios Vienoje įsikūrusios organizacijos stebėtojų komanda „šiandien, jau antrą dieną iš eilės, negalėjo gauti atsakymų“ apie tyrimui itin svarbių lainerio juodųjų dėžių likimą.

Maskvos pranešime apie J.Kerry ir S.Lavrovo pokalbį nurodoma, kad buvo pareikalauta, jog „daiktiniai įrodymai, įskaitant juodąsias dėžes“, būtų nedelsiant perduoti tyrėjams.

Sukilėliai, užsitikrinę tvirtą diplomatinį Kremliaus palaikymą, atrodė mažai linkę bendradarbiauti su tyrimu, kurios išvados gali tapti pagrindu apkaltinti juos dėl lėktuvo „Boeing 777“ numušimo.

Kijevas nurodė, kad ginkluoti kovotojai po kelių valandų gali pradėti į sunkvežimius itin svarbius įrodymus ir skubiai išgabenti juos į Rusiją, visai ekspertų grupei dar neapžiūrėjus didelės teritorijos, kurioje yra išsibarsčiusios Malaizijos lainerio nuolaužos.

Leido apžiūrėti nelaimės vietą

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ekspertams šeštadienį buvo pirmą kartą leista ilgesnį laiką apžiūrėti Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo vietą Rytų Ukrainoje.

„Mes lėktuvo sudužimo vietoje buvome tris valandas ir galėjome judėti laisviau nei vakar“, - šeštadienio vakarą iš Donecko pasakojo organizacijos atstovė. Prieš tai ekspertai skundėsi, kad ginkluoti prorusiški separatistai trukdo tyrimui.

Tarptautinės ekspertų grupės misiją regione temdė mūšiai tarp Ukrainos kariuomenės ir sukilėlių. „Mes apylinkėse girdėjome sprogimus“, - pasakojo atstovė

Ukrainos vyriausybė apkaltino prorusiškus separatistus, kad jie katastrofos vietoje naikina įrodymus. Sukilėliai sunkvežimiais norėjo nuolaužas išvežti per Rusijos sieną, teigiama šeštadienį Kijeve išplatintame pranešime.

Separatistai esą nori „nuslėpti savo sąsajas su nelaime“. Be to, kovingosios grupuotės iš lėktuvo sudužimo vietos į Donecko miestą atgabeno 38 aukų palaikus.

Olandija - pašiurpusi

Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte paragino Maskvą imtis skubių veiksmų, kad būtų išaiškintos Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo priežastys. Jis sakė šia tema „labai intensyviai kalbėjęs“ su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, praneša agentūra AFP.

„Aš jam pasakiau, kad jis turi parodyti pasauliui, jog nori padėti“, - sakė premjeras apie šeštadienį vykusį pokalbį. Iš 298 Malaizijos oro linijų lėktuvu skrudusių žmonių apie 190 buvo olandai.

M.Rutte, be to, teigė buvęs „šokiruotas“ vaizdų, kaip „begėdžiai“ prorusiški separatistai vaikščioja po lėktuvo sudužimo vietą ir laiko rankose aukų daiktus.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas susitikime su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka taip pat buvo „šokiruotas“ ir „pasipiktinęs“ tuo, kaip elgiamasi su žuvusiųjų palaikais.

Prorusiški separatistai pripažino, kad išvežė dalį kūnų.

„Kelios dešimtys lavonų, gulėjusių vidury Grabovo vietovės, dalyvaujant ESBO stebėtojams buvo nuvežti į Donecką“, - šeštadienį sakė sukilėlių atstovas S.Kavtaradzė. Jų palikti esą nebuvo galima dėl higieninių priežasčių. Kūnai Donecke bus perduoti tarptautiniams ekspertams. Prieš tai separatistai neigė išgabenę aukų palaikus.

Nustatė, iš kur raketa buvo paleista

Šeštadienį Ukrainos saugumo tarnyba (UST) paskelbė, kad nustatė tikslią vietą, iš kurios ketvirtadienį buvo paleista raketa „žemė–oras“, numušusi oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinį lėktuvą „Boeing 777“ .

„Pirminiai tyrimo rezultatai liudija, kad sistemos „Buk“ raketa buvo paleista iš miesto tipo gyvenvietės Snižnės (Donecko srityje) rajono, kontroliuojamo teroristų. Praktiškai mes žinome tikslią paleidimo vietą, tačiau jos neatskleidžiame dėl tyrimo priežasčių. Dabar mes imamės žygių, kad patektume tiesiai į paleidimo vietą ir gautume įrodymų, bet ten dabar kovos veiksmai“, – sakė UST kontržvalgybos departamento vadovas Vitalijus Naida.

Pasak jo, raketą paleido Rusijos kariuomenės specialistai, priklausę teroristo „Minior“ (Minuotojo) grupei, o teroro atakai tiesiogiai vadovavo Igoris Bezleris, žinomas slapyvardžiu „Bes“ („Velnias“).

„Rusija privalo pateikti mums asmenų, įvykdžiusių raketos paleidimą, vardus. Mes reikalaujame suteikti mums galimybę apklausti šio ekipažo narius, rusų kariškius, kurio atliko raketos paleidimą“, – pabrėžė V.Naida.

Jis tvirtino, kad raketai paleisti reikėjo ne mažiau kaip trijų žmonių.

„Mes žinome, kad su šia sistema atvyko trys Rusijos kariškiai“, – sakė jis ir pridūrė kad penktadienio rytą ši sistema paliko Ukrainos teritoriją per Luhansko sritį Rusijos gyvenvietės Verchneje Orechovo link.

Pasak jo, užfiksuota, kaip sieną kirto du vilkikai, viename jų buvo pakrauta sistema „Buk“ su keturiomis raketomis, o kitame – su trimis raketomis, „tai yra, viena raketa panaudota“.

„Mes tiksliai žinome, kad šios sistemos ekipažo nariai buvo Rusijos piliečiai“, – tęsė jis.

„Mes tiksliai žinome kad Rusija mėgina paslėpti savo dalyvavimo teroro akte Ukrainos danguje įrodymus“, – sakė V.Naida.

Anot jo, dabar tarptautinė bendruomenė turi pareikalauti iš Rusijos, kad atsakytų į klausimą, kaip Rusija prisidės prieš teroro akto tyrimo.

V.Naida pabrėžė, kad UST mainosi savo įrodymų baze su visomis suinteresuotomis šalimis, pavyzdžiui, glaudžiai bendradarbiauja su FTB (JAV Federaliniu tyrimų biuru).

Pasak jo, specialiosios tarnybos neabejoja, kad kovotojai žinojo, jog paleido raketą į lėktuvą, kuris skrido daugiau kaip 10 tūkst. metrų aukštyje.

UST atstovas sakė, kad iš karto po lainerio sudužimo kovotojai mėgino paslėpti žuvusiųjų kūnus, mėgino pakrauti juos į sunkvežimius ir išvežti.

„Tačiau pamatę, kad jų daug, atsisakė tokio ketinimo“, – pažymėjo V.Naida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.