Aukų kūnai - išjungtuose šaldytuvuose, teroristai vagia daiktus

Gelbėtojai Rytų Ukrainoje pirmadienio vidudienį buvo radę 272 žuvusius „Malaysia Airlines“ keleivius. Lėktuve iš viso skrido 298 žmonės.

Nuo žuvusiojo piršto maunamas žiedas.
Nuo žuvusiojo piršto maunamas žiedas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2014, 9:41 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:27 PM

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad žuvusiųjų kūnai ir jų dalys ir toliau laikomi vagonuose-šaldytuvuose Rytų Ukrainos Torezo mieste. Tiesa, jie išjungti.

Traukinio inžinierius sakė naujienų agentūrai AP, kad šaldymas traukinyje visą naktį buvo išjungtas. Aušinimo sistema buvo įjungta tik ankstų pirmadienio rytą. AP žurnalistas sakė, kad pirmadienį yrančių kūnų kvapas buvo kur kas aštresnis nei sekmadienį.

Likusių kūnų ieškoma dar 120 kv. kilometrų plote. Gelbėtojai piktinasi, kad jiems ir toliau trukdo ginkluoti prorusiški teroristai, kurie kontroliuoja šią teritoriją.

Aukų paieškoms pasitelkta apie 800 žmonių.

Perspėja netrukdyti

Nyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė, kad bus svarstomos „visos politinės, ekonominės ir finansinės priemonės“, jeigu tyrėjams nebus užtikrinta prieiga Rytų Ukrainos vietovėje, kurioje sudužo Malaizijos keleivinis lėktuvas ir žuvo 298 jame buvę žmonės.

M.Rutte pirmadienį sakė parlamentui, kad jo vyriausybės prioritetas – pargabenti ir atpažinti aukų palaikus. Tuo lėktuvu skrido 193 Olandijos piliečiai.

„Aišku, kad Rusija privalo panaudoti savo įtaką (Ukrainos prorusiškiems) separatistams, siekiant pagerinti padėtį (katastrofos) vietoje, – pažymėjo jis. – Jeigu per ateinančias dienas prieiga prie katastrofos vietos išliks netinkama, tuomet bus svarstomos visos politinės, ekonominės ir finansinės priemonės prieš tuos, kurie yra už tai tiesiogiai arba netiesiogiai atsakingi.“

Atvyko olandai, laukiama ekspertų iš Malaizijos

Olandų tyrėjai pirmadienį apžiūrėjo palaikus, surinktus iš Malaizijos lainerio sudužimo vietos rytų Ukrainoje, sukrautus į vagonus šaldytuvus traukinyje, stovinčiame prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame mieste, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Kiekvienas iš vagonų, kuriame buvo sukrauti žuvusiųjų kūnai ir jų dalys, buvo atidaryti ir apžiūrėti dviejų vyrų, dėvinčių kaukes ir prie galvos tvirtinamus žibintus.

Iš vagonų sklido smarkus dvokas – nors buvo tikinama, kad tų vagonų šaldymo įrenginiai veikia, beveik jokie ženklai nerodė, kad į juodus maišus sukrauti palaikai yra vėsinami. Pirmadienį į Rytų Ukrainą taip pat turėtų atvykti grupė Malaizijos pareigūnų.

Vienas šaltinis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) sakė, kad olandų ekspertai vyks į Torezo miestą apžiūrėti vagonuose šaldytuvuose laikomų palaikų.

Teroristai apvogė keleivius

Unian.net praneša, kad kūnai ir žmonių daiktai yra išsimėtę dideliame plote. Kai kur randamos tik pavienės kūnų dalys.

Tarptautinė bendruomenė savaitgalį pasipiktino tuo, kad prorusiški separatistai bandė pagrobti dalį žuvusiųjų ir išvežti juos nežinoma kryptimi. Be tarptautinių ekspertų žinios iš įvykio vietos išvežtos lėktuvo juodosios dėžės, nuolaužos.

Pranešama, kad teroristai apvogė dalį keleivių, pasisavino jų pinigus, kredito korteles.

Tai sukėlė Olandijos ir Australijos, kurių piliečių lėktuve žuvo daugiausia, įniršį. Teroristų rėmimu apkaltintas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienio vakarą pažadėjo, kad padės atgauti iš Ukrainos rytuose veikiančių sukilėlių ten sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų palaikus, ir lainerio juodąsias dėžės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.