Maskva sukurpė versiją apie Ukrainos naikintuvą

Tikina, kad teroristams raketų nedavė

Rusijos atstovai braižė schemas ir parodė paveikslėlių.<br>AP nuotr.
Rusijos atstovai braižė schemas ir parodė paveikslėlių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 21, 2014, 9:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:59 PM

Apsiginklavę skaidrėmis, brėžimais ir paveikslais, du aukšto rango Rusijos generalinio štabo pareigūnai specialioje spaudos konferencijoje pateikė savo versiją apie lėktuvo katastrofą.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paneigė Rusijos tvirtinimus esą netoli praėjusią savaitę numušto Malaizijos lėktuvo buvęs Ukrainos karo lėktuvas, tvirtindamas, kad katastrofos laikotarpiu visi Ukrainos lėktuvai nebuvo pakilę į orą.

Atsakydamas į Rusijos gynybos ministerijos anksčiau skelbtą pranešimą, kad katastrofos metu nuo Malaizijos lėktuvo nutolęs apie 3 ar 5 kilometrus skrido Ukrainos karo lėktuvas P.Porošenka pasakė CNN televizijai: „Mano reakcija – tai netiesa“.

Jis pažymėjo, kad Ukraina yra atvira jos lėktuvų tyrimui ir kad Rusija turi pateikti faktus, kuriais grindžiamas toks pranešimas.

P.Porošenka pasakė, kad minimo incidento metu oro erdvę virš Ukrainos rytų stebėjo įvairios stebėsenos sistemos.

„Visi žinome, kad tuo laikotarpiu, kai įvyko tragedija, visi Ukrainos lėktuvai buvo ant žemės (toje srityje)“, – sakė jis interviu CNN televizijai.

Tikina, kad teroristams raketų nedavė

Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas generolas leitenantas Andrejus Kartopolovas pirmadienį aiškino, kad Malaizijos lėktuvas nukrypo nuo planuoto maršruto į šiaurę ir kad netoliese buvo pastebėtas ukrainiečių naikintuvas SU-25, kaip įprasta, ginkluotas dviem raketomis „oras- oras“.

Pasak jo, Malaizijos lėktuvas nukrypo nuo kurso apie 14 kilometrų. Tuo metu ukrainiečių lėktuvas sparčiai kilo aukštyn ir nuo Malaizijos „Boeing“ buvo už 3-5 kilometrų.

„Kokiu tikslu karo lėktuvas skrido palei civilinių lėktuvų maršrutą praktiškai tuo pačiu metu ir tame pačiame aukštyje kaip keleivinis laineris? – klausę A.Kartopolovas. – Mes norėtume gauti atsakymą į šį klausimą“.

Jis dar nurodė, kad tuo metu buvęs pastebėtas neįprastas radarų stoties, naudojamos raketoms valdyti, aktyvumas tą dieną, kai įvyko minėtoji tragedija.

„Nuo liepos 17 (ketvirtadienio) Ukrainos radarų stoties veikimas sustiprėjo iki maksimumo“, – sakė A.Kartopolovas.

Jis dar tvirtino, kad Rusija netiekė separatistams „Buk“ tipo raketinių sistemų.

Kišo nagus prie skrydžių duomenų įrašymo įrangos?

Ukrainos premjero pavaduotojas Volodymyras Groismanas pirmadienį užsiminė, kad prorusiški sukilėliai kišo nagus prie numušto keleivinio Malaizijos lėktuvo „juodųjų dėžių“, kurios buvo paimtos iš katastrofos vietos Rytų Ukrainoje.

Spaudos konferencijoje V.Hroismanas sakė, kad sukilėliai atiduos skrydžio duomenų registratorius tarptautiniams aviacijos pareigūnams, bet pridūrė: „Yra informacijos, kad registratoriai visas šias dienas buvo jų rankose ir kad jie jiems kai ką padarė“.

Paklaustas, ar, jo manymu, sukilėliai kišo nagus prie „juodųjų dėžių“, V.Groismanas sakė esąs tokios nuomonės.

Vienas Ukrainos saugumo šaltinis pirmadienį sakė, jog Kijevas toliau laiko teisinga informaciją, rodančią, kad prorusiški sukilėliai Rytų Ukrainoje radiolokatoriais valdomą raketų sistemą BUK-M1 (SA-11) gavo iš Rusijos ir, greičiausiai, drauge su ją aptarnaujančia komanda.

„Anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė informaciją, kad kovotojai derėjosi dėl rusų sistemų BUK pristatymo“, – sakė šaltinis.

„Kovotojai neturi specialaus parengimo naudotis tokia sudėtinga karine įranga, tad mes, labiausiai tikėtina, kalbame apie etatinę BUK komandą, kuri atvyko iš Rusijos“, – nurodė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.