Nuo dugno pakeltas laivas „Costa Concordia“ – vaizdas atima žadą

Gremėzdiškas laivas „Costa Concordia“ yra beveik paruoštas savo paskutiniajai kelionei. Jis bus išvilktas iš vandens netoli Italijos, kur prieš 2,5 metų jis kliudė uolą ir nuskendo, nusinešdamas su savimi 32 gyvybes, rašo „Business Insider“.

Milžinas pradeda kelionę iš tragedijos vietos.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Milžinas pradeda kelionę iš tragedijos vietos.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-21 21:53, atnaujinta 2018-02-11 19:59

Surūdijęs laivo priekis, kažkada spindinčio balto prabangaus lainerio, buvo ištrauktas iš vandens sekmadienį. Buvo ketinama išplukdyti laivą pirmadienį, tačiau išvykimas buvo atidėtas dėl nepalankių oro sąlygų.

114500 tonų sveriantis „Costa Concordia“ buvo lėtai keliamas nuo jūros dugno į paviršių visą savaitę, nuo liepos 14 dienos.

Šios operacijos įgula pumpavo orą į 30 metalinių dėžių, kurios buvo pritvirtintos prie korpuso.

„Oras stūmė vandenį iš dėžių - ir taip iškėlėme laivą į paviršių, kuris gulėjo 7,5 metro gylyje. Tačiau dar liko įveikti 6,3 metro,“ - pasakojo vyriausiasis operacijos inžinierius Franco Porcellacchia.

Keturiolikos laivų palyda, kuriai vadovauja pagrindinis vilkikas „Blizzard“, išvilks „Costa Concordia“ į uostą netoli Italijos miesto Genujos. Ten laivas bus supjaustytas į metalo laužą – taip pasibaigs viena didžiausių laivybos operacijų istorijoje.

„Šio laivo išplaukimas bus labai svarbi simbolinė akimirka tiems, kurie buvo laivo viduje jo avarijos metu“, - sakė „Concordia“ išsigelbėjusių prancūzų grupės prezidentė Anne Decre.

„Tai yra galimybė mums visiems pasistengti susiimti ir gyventi toliau. Laivas bus gabenamas tokiu maršrutu į Genują, kuriuo jis turėjo atplaukti daugiau nei prieš dvejus metus,“ - pasakojo A.Decre.

„Tikimės, kad tai padės ir mums sugrįžti į savo kelią,“ - pridūrė moteris.

Laivo kapitonui Francesco Schettino yra vykdomas teismo procesas. Jis yra kaltinamas žmogžudyste, laivo avarijos sukėlimu, nes jis priplaukė per arti kranto, tam, kad pasveikintų uostą. Be to, kapitonas paliko laivą su keleiviais likimo valiai ir spruko į krantą.

Pasak vyriausiojo pareigūno, laivo savininkui ir operatoriui „Costa Crociere“, „Carnival Corp“ skyriui, už šią nelaimę, laivo sudužimą ir padarytus nuostolius Džilijo salai teks sumokėti daugiau nei 1,5 milijardo eurų.

Kruizinis laivas bus išardytas ir susmulkintas į metalo laužą uoste netoli Genujos, tai vykdys susibūrusios bendrovės: naftos produktų gavybos kompanija „Saipem“ ir Genujos kompanijos „Mariotti“ ir „San Giorgio“.

Parengė Julija Melkova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.