Nyderlandų premjeras tiki V. Putino pažadais, Rusijos nespaus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo Nyderlandų premjerui Markui Rutte, kad padės atgauti iš Ukrainos rytuose veikiančių sukilėlių ten sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų palaikus ir lainerio juodąsias dėžės.

Nyderlandų pemjeras M.Rutte kol kas tiki V.Putino pažadais.<br>„RIA Novosti“
Nyderlandų pemjeras M.Rutte kol kas tiki V.Putino pažadais.<br>„RIA Novosti“
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 21, 2014, 8:37 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:28 PM

V.Putinas, kuris neabejotinai daro įtaką prorusiškiems sukilėliams, šį pažadą davė trečiąkart kalbėdamas telefonu su M.Rutte nuo ketvirtadienį įvykusios katastrofos, nurodė Olandijos vyriausybės spaudos tarnyba RVD, didėjant tarptautiniam pasipiktinimui dėl sulaikytų palaikų.

„Be leidimo nevaržomai dirbti katastrofos vietoje, pokalbis buvo sutelktas į praktinius reikalus – konkrečiai į traukinio, kuriame yra dauguma palaikų, išvykimą, taip pat juodųjų dėžių perdavimą“, – AFP agentūrai sakė viena RVD atstovė, prašiusi neviešinti jos vardo.

„Abiem atvejais Putinas žadėjo savo visišką bendradarbiavimą“, – pridūrė atstovė.

Nyderlandų piliečiai sudarė daugumą tarp 298 žmonių, buvusių oro bendrovės „Malaysia Airways“ reiso MH17 lėktuve, kuris tikriausiai buvo numuštas prorusiškų sukilėlių paleistos raketos.

Maždaug 200 aukų palaikai, surinkti iš katastrofos vietos Rytų Ukrainoje, yra laikomi geležinkelio vagonų šaldytuvuose netoliese esančiame mieste, laukiant, kol atvyks tarptautiniai tyrėjai.

Ukrainos sukilėliai taip pat teigė turintys lainerio juodąsias dėžes, kurios būtų itin svarbios šios tragedijos tyrimui.

Įspėjo nepainioti tyrimo su politika

Tuo pat metu V. Putinas pirmadienį perspėjo, kad katastrofos esą nederėtų painioti su politika ir mėginti išnaudoti savo tikslams. Rusijos prezidentas pakartojo Kremliaus poziciją - dėl lėktuvo numušimo esą kalta Ukrainos pusė.

„Dar kartą norėčiau pabrėžti, kaip mes Rusijoje vertiname tai, kas nutiko Ukrainoje. Mes ne kartą kvietėme konflikto puses nutraukti kraujo praliejimą ir sėsti prie derybų stalo. Galiu užtikrinti, kad jei birželio 28-ąją kariniai veiksmai rytų Ukrainoje nebūtų buvę atnaujinti,  ši tragedija nebūtų įvykusi“, - teigė V.Putinas.

Jis perspėjo, kad niekas neturėtų mėginti išnaudoti katastrofos politiniais tikslais, o nelaimę turėtų tirti komisija, prižiūrima Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos.

„Tokie įvykiai turėtų vienyti, o ne skaldyti“, - aiškino V. Putinas, kuris Vakaruose vis drąsiau įvardijamas, kaip labiausiai atsakingas dėl lėktuvo katastrofos, kurią, kaip manoma sukėlė Kremliaus remiami pro rusiški separatistai. Tuo tarpu V. Putinas pabrėžė, kad katastrofos tyrime jau dalyvauja ir vadinamųjų Donecko bei Donbaso liaudies respublikų tyrėjai.

Vyks į sudužimo vietą

Nyderlandai koordinuos Rytų Ukrainoje numušto Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų identifikavimą. Ekspertai pirmadienį vyks į orlaivio sudužimo vietą, sekmadienio vakarą Hagoje pareiškė Nyderlandų ministras pirmininkas M.Rutte.

Ukrainos Charkovo mieste bus įsteigtas koordinavimo centras, sakė M.Rutte. Nyderlandų ginkluotųjų oro pajėgų lėktuvas su įranga ir specialistais sekmadienio vakarą iš Eindhoveno pakilo į Charkovą.

Dabar visos pastangos nukreiptos į tai, kad aukos būtų nugabentos į teritoriją, kurią kontroliuoja Ukraina“, – kalbėjo premjeras.

Nyderlandų premjeras pareiškė, kad bus svarstomos „visos politinės, ekonominės ir finansinės priemonės“, jeigu tyrėjams nebus užtikrinta prieiga rytų Ukrainos vietovėje, kurioje sudužo Malaizijos keleivinis lėktuvas ir žuvo 298 jame buvę žmonės.

M.Rutte pirmadienį sakė parlamentui, kad jo vyriausybės prioritetas – pargabenti ir atpažinti aukų palaikus. Tuo lėktuvu skrido 193 Nyderlandų piliečiai.

„Aišku, kad Rusija privalo panaudoti savo įtaką (Ukrainos prorusiškiems) separatistams, siekiant pagerinti padėtį (katastrofos) vietoje, – pažymėjo jis. – Jeigu per ateinančias dienas prieiga prie katastrofos vietos išliks netinkama, tuomet bus svarstomos visos politinės, ekonominės ir finansinės priemonės prieš tuos, kurie yra už tai tiesiogiai arba netiesiogiai atsakingi.“

Kalbėjosi V.Putinas su T.Abbottu

Rusijos vadovas pirmą kartą po katastrofos pasikalbėjo su Australijos ministru pirmininku Tony Abbottu.

Nors T.Abbottas neatskleidė pokalbio su V.Putinu detalių, jis pabrėžė, jog dabar Maskvos pareiga imtis veiksmų ir, pasitelkus savo įtaką prorusiškiems separatistams, užtikrinti, kad ekspertai galėtų nevaržomai patekti į katastrofos vietą.

„Jis pasakė viską, kas reikia, ir dabar turi savo žodžius pagrįsti veiksmais“, – sakė premjeras „Macquarie Radio“.

„Neketinu po šio pokalbio pasakyti: na, tai malonu, prezidente Putinai, viskas išsispręs gerai, ir tiesiog su tuo sutikti, – sakė T.Abbotas. – Dabar ketinu siekti, kiek tai įmanoma Australijai, kad šie dalykai vyktų.“ 

Australijos premjeras iš kitų pasaulio lyderių išsiskyrė itin griežta Rusijos kritika už tai, kad ji nepakankamai bendradarbiauja tiriant keleivinio orlaivio katastrofą.

Jis pavadino orlaivio numušimą „nusikaltimu“ ir apkaltino Maskvą, kad ji mėgina išsisukti nuo atsakomybės dėl šios tragedijos ir neužtikrina tinkamos katastrofos vietos apsaugos.

Įrašai - nesuklastoti

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) paskelbti perimti pokalbiai telefonu, kuriuose prorusiški separatistai kalba apie tai, kaip jie numušė MH17 reisu skridusį Malaizijos lėktuvą, yra nesuklastoti, sekmadienį pranešė JAV ambasada Kijeve.

SBU ketvirtadienį paskelbė įrašą, kuriame, jos teigimu, girdėti pokalbiai telefonu tarp sukilėlių ir Rusijos karinės žvalgybos karininko. Įraše jie pripažįsta, jog numušė keleivinį lainerį, per klaidą palaikę jį kariniu lėktuvu.

Šie įrašai buvo paskelbti kaip pagrindinis įrodymas, patvirtinantis Kijevo kaltinimus, kad Rusijos remiami separatistai numušė lainerį. Tuo tarpu sukilėliai dėl šios katastrofos kaltina Ukrainos armiją.

„Garso įrašų duomenis, kuriuos žiniasklaidai pateikė Ukrainos saugumo tarnyba, įvertino JAV žvalgybos bendruomenės analitikai. Jie patvirtino, kad tai yra autentiški žinomų separatistų lyderių pokalbiai“, – rašoma JAV ambasados Ukrainoje paskelbtame pareiškime.

Viename įrašų girdėti, kaip sukilėlių lyderis, pravarde Majoras, sako, kad maištininkai numušė lainerį, ir patikina abejojantį bendražygį, jog tai „100 procentų keleivinis lėktuvas“.

Sekmadienį Ukrainos saugumo agentūra paskelbė naujų separatistų pokalbių įrašų, kuriuose jie tariasi, kaip paslėpti sudužusio orlaivio juodąsias dėžes nuo tarptautinių stebėtojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?