JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl numušto lėktuvo

Kol traukinys su 282 katastrofos aukų kūnais riedėjo į Charkovą, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė rezoliuciją dėl padėties Ukrainoje.

Rezoliuciją palaikė ir veto teisę turinti Rusija.<br>AP nuotr.
Rezoliuciją palaikė ir veto teisę turinti Rusija.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2014, 12:52 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:59 PM

Dokumentu, kurio projektą parengė Australija, reikalaujama suteikti tarptautinę prieigą prie Malaizijos lėktuvo katastrofos vietos Ukrainoje ir paskelbti nelaimės rajone paliaubas. Rezoliuciją parėmė ir Rusija, kuri šiuo metu patiria didžiulį tarptautinės bendruomenės spaudimą.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paprašė JAV Kongresą pripažinti Rusijos remiamus Rytų Ukrainos separatistus teroristais.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte tvirtina, kad visi katastrofos aukų palaikai bus išgabenti į Nyderlandus ekspertizei, o „juodosios dėžės“ bus atiduotos Malaizijos pareigūnams. Tokią žinią olandas paskelbė po pokalbio telefonu su P.Porošenka.

„Kūnus vežantis traukinys ryte turėtų pasiekti Charkovą. Iš ten palaikai bus pervežti į olandų koordinacinį centrą, kur bus identifikuoti", - planą išdėstė M.Rutte. Pasak jo, katastrofos vietoje dirbantys Nyderlandų ekspertai teigia, jog į vagonus prieš parą sukrautų palaikų būklė geresnė negu tikėtasi.

Diplomatai siekia, kad bet kokia karinė veikla, įskaitant ginkluotų grupuočių veiksmus, būtų „nedelsiant nutraukta rajone aplink katastrofos vietą, kad būtų sudarytos sąlygos saugiam tarptautiniam tyrimui“.

Dokumente „griežčiausiai smerkiami“ veiksmai, dėl kurių sudužo Malaizijos oro linijų keleivinis laineris.

Nors dokumente konkrečiai neminima Rusija, jame „visos šalys ir veikėjai tame regione raginami visapusiškai bendradarbiauti atliekant tarptautinį incidento tyrimą“.

Jungtinės Valstijos pateikė, jų teigimu, „stiprius“ įrodymus, kad separatistai numušė orlaivį rusiška raketa „žemė-oras“ ir buvo apmokyti Rusijos.

Rusijos pareigūnai savo ruožtu teigia, kad Ukrainos vyriausybė kalta dėl šios katastrofos, nes ji atsakinga už situaciją, kuriai esant buvo numuštas lėktuvas. Maskva net sukurpė versiją, kad Malaizijos lėktuvą numušė Ukrainos naikintuvas.

Rezoliucijoje prorusiški separatistai raginami suteikti prieigą prie rajono Ukrainos rytuose, kuriame sudužo „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas su 298 žmonėmis, tarp jų 28 australai ir devyni Australijos gyventojai.

Dokumente visų suinteresuotų šalių, tarp jų Rusijos, prašoma visapusiškai bendradarbiauti.

Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop tikėjosi, kad visos 15 Saugumo Tarybos narių pritars jos šalies parengtam rezoliucijos projektui, kurį Kanbera pateikė kartu su Prancūzija ir Lietuva.

„Australija čia daug pastačiusi ant kortos“, - sakė ministrė.

„Tie žmonės buvo nužudyti, ir Australijos vyriausybė nenurims, kol nesugrąžinsime jų palaikų namo, jų laukiančioms australų šeimoms“, - pabrėžė ji.

Australijos užsienio reikalų ministrė J.Bishop per JT Saugumo Tarybos posėdį pabrėžė, kad Rusija turi panaudoti savo įtaką separatistams, kad smurtas Ukrainoje liautųsi.

Rezoliucijoje taip pat reikalaujama, kad katastrofos vietą kontroliuojančios ginkluotų sukilėlių formuotės nejudintų orlaivio nuolaužų, aukų palaikų ir asmeninių žuvusių žmonių daiktų.

Dokumente taip pat reikalaujama, kad „būtų patraukti atsakomybėn tie, kas yra atsakingi už šį incidentą, ir visos šalys visapusiškai bendradarbiautų siekiant patraukti juos atsakomybėn“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.