Rusijos ekspertai 4 dienas katastrofos vietoje dirbo slapta?

Įtariama, kad Rusijos ekspertai, apsirengę civilių drabužiais, keturias dienas dirbo numušto Malaizijos lėktuvo katastrofos vietoje. Tuo metu juos saugojo Rusijos remiami teroristai, kurie prie katastrofos vietos neprileido tarptautinių ekspertų, rašo unian.net.

Rusijos remiami separatistai į katastrofos vietą ilgai neįleido ekspertų.<br>AP nuotr.
Rusijos remiami separatistai į katastrofos vietą ilgai neįleido ekspertų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-22 08:52, atnaujinta 2018-02-11 19:55

Apie tai prabilo Ukrainos prezidento administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Henadijus Zubko.

Lėktuvą raketa numušė dar ketvirtadienį, tačiau į katastrofos vietą ekspertai buvo įleisti tik sekmadienį. Be to, separatistai tik fragmentiškai leido jiems apžiūrėti nelaimės vietą. Ekspertų darbą lydėjo teroristų grasinimai, į orą buvo paleistas įspėjamasis šūvis. Ekspertai lėktuvo nuolaužas galėjo apžiūrėti tik ten, kur leido separatistai.

H.Zubko teigia, kad Ukraina turi duomenų apie įvykio vietoje dirbusius ir civilių rūbais apsirengusius Rusijos aviacijos ir karo ekspertus.

Po katastrofos Rusiją ėmė spausti JAV ir Vakarų šalys, taip pat Malaizija, Australija bei Olandija, kurios piliečių numuštame lėktuve buvo daugiausia. Vakarų šalys pasibaisėjo, kai pasirodė pranešimų, kad separatistai vagia žuvusiųjų daiktus, o jų kūnus niekam nieko nesakę naktį išgabeno ir sudėjo į vagonus.

Prorusiškų sukilėlių elgesį lėktuvo sudužimo vietoje JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pavadino „groteskišku“. Anot jo, girti separatistai „be jokių ceremonijų“ krovė aukų kūnus vieną ant kito ir slėpė pėdsakus.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pirmadienį pritarus Rusijai vienbalsiai pasmerkė Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimą ir pareikalavo užtikrinti nevaržomą prieigą prie katastrofos vietos prorusiškų separatistų kontroliuojamuose Ukrainos rytuose.

Separatistai sureagavo į tarptautinės bendruomenės raginimą ir paskelbė paliaubas Malaizijos orlaivio sudužimo vietoje ir perdavė juodąsias dėžes Malaizijos ekspertams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.