Traukinys su katastrofos aukų kūnais jau pasiekė Charkovą

Prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje paskelbė paliaubas Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo teritorijoje ir šios šalies ekspertams perdavė spėjamai numušto „Boeing 777“ orlaivio „juodąją dėžę“. Taip jie įvykdė prieš tai vienbalsiai priimtos Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos reikalavimus, praneša agentūra AFP.

Juodųjų dėžių perdavimą stebėjo 150 žurnalistų.<br>AP nuotr.
Juodųjų dėžių perdavimą stebėjo 150 žurnalistų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2014, 8:28 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:55 PM

Dalyvaujant maždaug 150 žurnalistų, separatistai naktį į antradienį Donecke Malaizijos atstovams perdavė lėktuvo „juodąją dėžę“, kurioje fiksuojami skrydžio duomenys ir pilotų pokalbių įrašai. Vienas Malaizijos ekspertas padėkojo separatistams. Prietaisas tik nežymiai apgadintas, sakė jis.

Savo ruožtu antradienį apie vidurdienį traukinys, vežantis dalies iš 298 žmonių, žuvusių per praeitą savaitę įvykusią Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą rytų Ukrainoje, jau pasiekė Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Charkovo miestą, pranešė vienas naujienų agentūros „Reuters“ liudininkas.

Ppirmieji palaikai trečiadienį bus atskraidinti į Nyderlandus, antradienį pranešė premjeras Markas Rutte.

„Rytoj pirmasis lėktuvas (su palaikais) išskris į Eindhoveną“ pietų Nyderlanduose, M.Rutte sakė žurnalistams po to, kai į Ukrainos šiaurės rytinį Charkovo miestą atvyko traukinys, atvežęs aukų kūnus iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

Juodąsias dėžes perduos tarptautinei tyrėjų grupei

Malaizija antradienį pranešė laikysianti Ukrainoje sudužusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo juodąsias dėžes, kol bus sudaryta tarptautinė tyrėjų grupė, tuomet perduos jai tuos prietaisus.

„Malaizijos grupė perėmė juodąsias dėžes, kurios atrodo esančios geros būklės. Jos bus saugiai laikomos Malaizijos, kol bus oficialiai sudaryta tarptautinė tyrimo komanda“, – sakoma Malaizijos premjero Najibo Razako pranešime.

„Tuomet perduosime juodąsias dėžes tarptautinės tyrėjų grupės tolesnei analizei“, – pridūrė jis.

„Malaysia Airlines“ lėktuvai skrenda virš Sirijos

Po spėjamo Malaizijos oro bendrovės keleivinio lėktuvo numušimo Rytų Ukrainoje vienas „Malaysia Airlines“ orlaivis sekmadienį buvo nukreiptas skristi pro pilietinio karo siaubiamos Sirijos oro erdvę.

MH4 reisu iš Londono į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis dėl uždarytos oro erdvės virš Ukrainos nuo įprasto savo maršruto buvo nukreiptas skristi virš Sirijos, pranešė bendrovė, kuria remiasi agentūra AFP. 

Alternatyviam skrydžio maršrutui pritarė Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO). Be to, Sirijos oro erdvė nėra uždaryta. 

Portalo „Flightradar24“ duomenimis, MH4 buvo „vienintelis tarpžemyniniu reisu skridęs“ lėktuvas, kurio maršrutas driekėsi per Sirijos oro erdvę. Greičiausiai ir todėl toks sprendimas socialiniuose tinkluose internete sulaukė nuostabos.

Kai kurie internautai kėlė klausimą, ar „Malaysia Airlines“ nori prarasti dar vieną lėktuvą. Prieš tragediją Ukrainoje, kai žuvo 298 žmonės, bendrovė orlaivio neteko ir kovą. Tada mįslingai dingo jos lėktuvas su 239 žmonėmis, skridęs iš Kvala Lumpūro į Pekiną. 

Maskva pasiruošusi kaltinimų Ukrainai

Spaudžiama Maskva smogia atgal, teigdama, jog jos duomenys rodo, kad vienas Ukrainos karinis lėktuvas skrido vos už 3–5 kilometrų nuo „Boeing 777“ prieš jam sudūžtant praėjusį ketvirtadienį. 

„Kokiu tikslu karinis lėktuvas skrido civilinės aviacijos maršrutu praktiškai tuo pačiu metu ir tokiame pačiame aukštyje kaip keleivinis laineris?“ – klausė generolas leitenantas Andreju Kartopolovas. 

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka iškart atmetė tą kaltinimą, sakydamas, jog Rusija paskelbė „neatsakingą ir klaidinantį pareiškimą“. 

Iš Rusijos išsijuokė ir internautai. Mat šios šalies pareigūnai pranešė, kad tame pačiame aukštyje, kaip ir „Boeing 777“, skrido ukrainiečių naikintuvas „Su-25“, bet pastarasis 10 kilometrų aukštyje skristi tiesiog negali.

Sielvartui virstant pykčiu, Nyderlandų prokuratūra paskelbė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl lainerio numušimo. 

Įniršis taip pat buvo jaučiamas Nyderlandų piliečio Hanso de Borsto, netekusio per tą katastrofą savo 17-metės dukros Elsemiek (Elsemik), atvirame laiške. 

„Labai ačiū ponui Putinui, separatistų lyderiams arba Ukrainos vyriausybei už mano brangaus ir vienintelio vaiko nužudymą, – jis rašė laiške, kurį paskelbė Nyderlandų žiniasklaida. – Tikiuosi, kad didžiuojatės, sunaikinę jos jauną gyvybę – ir kad galite žiūrėti į save veidrodyje.“ 

Aplink katastrofos vietą - paliaubos

Sukilėlių lyderis Aleksandras Borodajus pareiškė, kad nuo dabar 10 km spinduliu aplink tragedijos vietą galioja paliaubos. Separatistų nuolaidos greičiausiai yra didėjančio tarptautinio spaudimo rezultatas.

„Nusprendėme perduoti juodąsias dėžes Malaizijos ekspertams“, – vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjeras“ Aleksandras Borodajus sakė žurnalistams.

Tuomet Malaizijos ekspertų grupė ir separatistų atstovai pasirašė protokolą, o ryškiai oranžinės spalvos įrenginiai buvo perduoti tyrėjams.

„Malaizijos vyriausybės vardu dėkoju Donecko respublikos vyriausybei už mums perduotas dvi juodąsias dėžes, kurios yra Malaizijos nuosavybė“, – sakė vienas Malaizijos grupės narys.

„Mes neradome juodųjų dėžių iš reiso MH370 (lėktuvo, kovą dingusio virs Indijos vandenyno), todėl džiaugiamės galėdami susigrąžinti šias, – pridūrė jis. – Matau, kad juodosios dėžės nepažeistos, tik nežymiai apgadintos.“

Viename iš tų įrenginių įrašyti visi pokalbiai pilotų kabinoje, o kitoje – visi skrydžio duomenys.

Tačiau neaišku, kiek tie duomenys bus naudingi, tiriant šios katastrofos priežastis, nes Kijevas ir daugelis pasaulio lyderių įsitikinę, kad tas lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė–oras“.

Leido traukiniui su palaikais išvykti

Traukiniui, kurio vagonuose šaldytuvuose sukrauti 280 žmonių, žuvusių per Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą, palaikai, pagaliau buvo leista išvykti iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamo rytinio Ukrainos regiono.

Po kelias dienas trukusių įnirtingų ginčų sukilėliai taip pat leido išgabenti žuvusiųjų palaikus.

Sukrauti vagonuose, jie antradienį bus atvežti į Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Charkovo miestą, o iš ten bus išskraidinti į Nyderlandus.

Malaizijos laineris sudužo skrisdamas iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, o Nyderlandų piliečių buvo daugiausiai tarp šios katastrofos aukų – per ją žuvo 193 olandai.

V.Putinas kalbėjosi su M.Rutte

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti antradienį telefonu pasikalbėjo su Olandijos premjeru Marku Rutte ir aptarė tarptautinį tyrimą dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos Ukrainoje, pranešė Kremlius.

Tai buvo antras kartas per tris dienas, kai V.Putinas kalbėjosi su M.Rutte apie tą lėktuvo katastrofą, per kurią žuvo 298 žmonės, tarp jų – 193 Olandijos piliečiai.

Kremlius sakė, kad buvo aptarta „tiesioginė ir visiška ekspertų prieiga prie tragedijos vietos“ tolesniam Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) tyrimui.

„Atsižvelgiant į tai, vėl buvo pabrėžta skubaus ir besąlygiško ugnies nutraukimo konflikto zonoje būtinybė“, – pridūrė Kremlius.

Vėliau antradienį Rusijos ambasadorė Malaizijoje Liudmila Vorobjova paragino vadovavimą tyrimui dėl lėktuvo numušimo perduoti „tarptautinei bendrijai“, o ne Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?