Tiesa apie „Buk“ ataką lenda pro užtvaras

Prorusiški separatistai toliau įnirtingai neigia turėję zenitinių raketų kompleksą „Buk“, kuriuo buvo numuštas „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas. Bet vienas jų lyderių sukilėliams padarė meškos paslaugą patvirtindamas, kad jie buvo gavę tokią sistemą.

A.Chodakovskis patvirtino, kad raketų sistema „Buk“ buvo atvežta į Donecko sritį.<br>„Reuters“ /„Scanpix“ nuotr.
A.Chodakovskis patvirtino, kad raketų sistema „Buk“ buvo atvežta į Donecko sritį.<br>„Reuters“ /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-25 06:56, atnaujinta 2018-02-11 18:06

Vadinamojo bataliono „Vostok“ vadovas Aleksandras Chodakovskis interviu naujienų agentūrai „Reuters“ pirmą kartą po lėktuvo katastrofos patvirtino, kad separatistai turėjo kompleksą „Buk“. Be to, jo teigimu, sistema po tragedijos buvo išgabenta į Rusiją – kad būtų paslėpti įrodymai, rašo „Lietuvos rytas“.

Žinoma, dalis apžvalgininkų iškart suskubo priminti, kad separatistinės Donecko liaudies respublikos premjeras Aleksandras Borodajus yra atleidęs A.Chodakovskį iš savo saugumo tarnybos vadovo pareigų.

Esą todėl jo teiginiai gali būti melagingas kerštas.

Kita vertus, A.Chodakovskis keršydamas kaip tik neturi priežasties meluoti ir laikytis A.Borodajaus taktikos.

Sistemą išvežė iš Donecko

„Žinau, kad „Buk“ buvo atvežtas iš Luhansko. Tada man sakė, kad kompleksas vežamas su Luhansko liaudies respublikos vėliava“, – pareiškė A.Chodakovskis.

„Apie tą „Buk“ tikrai žinau. Sužinojau apie tą sistemą būtent tą minutę, kai sužinojau apie įvykusią tragediją. Todėl manau, jog sukilėliai išvežė „Buk“ atgal – kad neliktų įrodymų apie kompleksą Donecko srityje“, – pridūrė bataliono „Vostok“ vadovas.

Tiesa, jis iškart pažėrė kaltinimų centrinei Ukrainos valdžiai: „Kijevas turėjo įrodymų, kad ši karinė technika iš Rusijos atsidūrė savanorių rankose. Bet ukrainiečiai patys išprovokavo sukilėlius, kad jie panaudotų ginklą prieš lėktuvą su nekaltais civiliais.“

„Jie žinojo, kad „Buk“ buvo vežamas į Snižnę (iš vietovės prie šio miestelio buvo paleista raketa. – Red.), ir pradėjo atakuoti jiems nesvarbius taikinius, siekdami „Buk“ panaudojimo. Ukraina padarė viską, kad keleivinis orlaivis būtų numuštas“, – karštai aiškino A.Chodakovskis.

Jei pasiūlytų, neatsisakytų

Šis maištininkas – buvęs antiteroristinio dalinio „Alfa“ skyriaus Donecke vadovas. Kitaip nei daugelis separatistų lyderių, jis yra kilęs ne iš Rusijos, o iš Donecko ir, kaip skelbiama, neretai pykstasi su kolegomis, pavyzdžiui, Rusijos agentu Igoriu Strelkovu.

Anot A.Chodakovskio, Donbase visi žino, kad sukilėliai anksčiau yra perėmę sistemų „Buk“ iš Ukrainos pajėgų – tris patikros punktuose, o dar vieną prie Donecko oro uosto. Bet nė vienas ukrainiečių raketų kompleksas neveikė.

„Mano dalinys „Buk“ niekada neturėjo, bet to paties apie savo partnerius negaliu pasakyti. Ar jie turėjo „Buk“? Neturėjo? Negali būti jokių klausimų“, – aiškino sukilėlis. Jis dar pridūrė, kad technika galėjo atkeliauti iš Rusijos.

„Rusija galėjo pasiūlyti šią sistemą kokiai nors vietinei iniciatyvai“, – sakė A.Chodakovskis.

Orlaivį numušė suklydę

Donecko separatistų lyderis A.Borodajus netrukus ir pats davė interviu, kuriame iškart patikino: „Ne, mes negavome „Buk“. Mūsų kontroliuojamoje teritorijoje nebuvo jokių „Buk“.“

Ekspertus, tiesa, labiau sudomino A.Borodajaus prisipažinimas, kad separatistus remia rusai ir kad jis pats dažnai bendrauja su Rusijos specialiųjų tarnybų agentais.

„Bet kas mano vietoje elgtųsi taip pat. Bet šiaip į mūsų gretas įsitraukia daug savanorių, o ir aš pats – Maskvos gyventojas. Tiesiog taip jau atsitiko, kad aš ne sėdžiu apkasuose su automatu, o einu premjero pareigas. Na, tai likimas“, – BBC teigė A.Borodajus.

Tačiau Pentagono atstovė Eileen Lainez pareiškė, kad A.Chodakovskio žodžiai tik patvirtina tai, ką JAV pareigūnai skelbė jau anksčiau: „Rusijos remiami separatistai yra gavę ginklų iš kaimyninės valstybės.“

Amerikietė taip pat pasipiktino „Vostok“ lyderio pažertais kaltinimais vyriausybei Kijeve ir juos pavadino „dar vienu bandymu sudrumsti vandenį ir nukreipti dėmesį nuo faktų“.

Vašingtone manoma, kad prorusiški separatistai „Malaysia Airlines“ orlaivį greičiausiai numušė per klaidą, jį palaikę Ukrainos kariniu lėktuvu. („Reuters“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.