Malaizijos lėktuvo aukos tėvas mirė iš sielvarto

Merel buvo 17, o Markui – 12 metų. 

Sugniuždyti tėvai iš Australijos skrido į dukros žūties vietą<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sugniuždyti tėvai iš Australijos skrido į dukros žūties vietą<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-07-27 10:31, atnaujinta 2018-02-11 17:11

Hendrikas Palmas iš Nyderlandų šiaurėje esančio Rodeno miesto, mirė iš „neapsakomo sielvarto netekęs savo dukters Erlos Palm, žento Robo van der Linde ir vaikaičių Merel ir Marko“, žuvusių per „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą. Tai sakoma šeimos skelbime apie mirtį, išspausdintame regiono laikraštyje „De Stentor“. 

Skelbime sakoma, kad H.Palmas mirė antradienį, penkios dienos po lėktuvo katastrofos, kuri pareikalavo 298 gyvybių, tarp jų – 193 Olandijos piliečių. 

Olandų laikraščiai pranešė, kad minėti keturi asmenys iš Rodeno skrido į Malaiziją atostogauti. 

Merel buvo 17, o Markui – 12 metų. 

Erla Palm buvo vienintelė pagyvenusio, silpnos sveikatos našlio duktė ir svarbi globėja, regiono transliuotojui „RTV Drenthe“ sakė jos pusbrolis. 

Nustatyta pirmoji auka

Teismo medicinos ekspertai identifikavo pirmą iš 298 žmonių, žuvusių Rytų Ukrainoje numušus keleivinį Malaizijos lėktuvą. Tai šeštadienį pranešė Nyderlandų vyriausybė. 

„Šiandien buvo identifikuota pirmoji reiso MH17 katastrofos auka“, – sakoma šeštadienį paskelbtame Teisingumo ministerijos pareiškime. 

„Tai Olandijos pilietis, aukos šeima ir vietovės, kur jie gyveno, meras buvo informuoti“, – priduriama jame. 

Ministerija viešai to žuvusio žmogaus vardo nepaskelbė. 

Olandams pavesta identifikuoti visas liepos 17 dienos katastrofos sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje aukas, kurių 193 buvo olandai. 

„200 specialistų komanda vykdo identifikavimo procesą, bet perspėja, kad visų aukų tapatybei nustatyti gali prireikti mėnesių“, – sakoma pareiškime. 

Kai kurie palaikai dar yra katastrofos vietoje, bet 227 karstai su 17 valstybių piliečių palaikais jau buvo atskraidinti į Nyderlandus identifikuoti.

Atsisakė apsilankymo lėktuvo katastrofos vietoje

Olandų ir australų policininkai, kurie planavo sekmadienį nuvykti į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą Rytų Ukrainoje, dėl saugumo turėjo likti Donecke, sakė Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) atstovas. 

„Tęsiasi kovos. Negalime rizikuoti“, – sakė Alexanderas Hugas, ESBO specialiosios misijos Ukrainoje vyriausiojo stebėtojo pavaduotojas. 

„Saugumo situacija pakeliui į vietą ir pačioje vietoje yra nepriimtina mūsų neginkluotai stebėtojų misijai“, – nurodė jis. 

A.Hugas pridūrė, kad misija rytoj vėl bandys išvykti į lėktuvo katastrofos vietą. 

Tuo tarpu Hagoje olandų pareigūnai patvirtino, kad jų komanda liks Donecke – sukilėlių bastione maždaug 60 km nuo katastrofos vietos. 

„Dėl kovų tame rajone situacija vis dar yra pernelyg nestabili darbui sudužimo vietoje“, – nurodė Nyderlandų teisingumo ministerija. 

AFP fotografas girdėjo intensyvų apšaudymą už maždaug kilometro nuo sukilėlių kontroliuojamo Hrabovės kaimo, esančio netoli katastrofos vietos. 

Siaubo apimti vietos gyventojai bėgo, netoli sudužimo vietos matėsi kylantys juodi dūmai, sakė fotografas, kuris pridūrė, kad sukilėlių kontroliuoti patikrinimo postai yra palikti. 

Išvyko Nyderlandų teismo medicinos ekspertai

30-ies olandų teismo medicinos ekspertų komanda sekmadienį išvyko į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, nors kovos tame regione suintensyvėjo, pranešė olandų pareigūnai. 

Komanda galėjo išvykti po Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) susitarimo su prorusiškais separatistais, sakoma Teisingumo ministerijos pareiškime. 

Olandams yra pavesta identifikuoti aukas ir vadovauti katastrofos priežasčių tyrimui. 

Prancūzijoje - vėliavos nuleistos iki pusės

Prancūzija šeštadienį paskelbė, kad gedint 118 „Air Algerie“ lėktuvo katastrofos aukų, tarp kurių yra 54 Prancūzijos piliečiai, tris dienas nuo pirmadienio vėliavos ant visų visuomeninių pastatų bus nuleistos iki pusės stiebo. 

Prezidentūra nurodė, kad tai yra ne oficialus nacionalinis gedulas, dėl kurio turi būti sprendžiama per vyriausybės posėdžius, o tiesiog gedulo ženklas. 

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as, kuris Paryžiuje susitiko su kai kurių aukų šeimomis, sakė, kad visų ketvirtadienio katastrofos aukų palaikai bus grąžinti į Prancūziją ir kad katastrofos vietoje bus pastatytas memorialas. 

„Bus pastatytas memorialas, kad niekas nepamirštų šiame rajone žuvus 118 žmonių“, – sakė jis reporteriams. 

Pareigūnai, kurie jau pasiekė atokų, nederlingą Gosio rajoną Malyje, apibūdino šiurpią sceną, kurioje mėtosi sumaitoti ir apdegę lėktuvo fragmentai. 

Prancūzija nukentėjo labiausiai – sudužus „McDonnell Douglas 83“, kuris pakilo iš Vagadugu Burkina Fase ir skrido į Alžyrą, žuvo 54 jos piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.