Rusijai teks atlaikyti ir Japonijos sankcijas

Japonijai nerimą kelia „Mistral“ pardavimas  

Rusiją vis labiau spaudžia sankcijų našta<br>RIA Novosti nuotr.
Rusiją vis labiau spaudžia sankcijų našta<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:19 PM

„Tokijo naujų sankcijų paskelbimas Rusijai (...), neišvengiamai pakenks dvišaliams santykiams bei sustabdys jų plėtrą“, - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Japonija jau kovą paskelbė pirmąsias sankcijas Rusijai - buvo nutrauktos derybos dėl vizų režimo lengvatų ir atšaukti pokalbiai dėl naujos investicijų sutarties. Balandžio pabaigoje Užsienio reikalų ministerija Tokijuje pareiškė, kad neįsileis į šalį 23 rusų, kurie įtariami pažeidžiantys Ukrainos suverenumą ir teritorinį integralumą.

Japonijai nerimą kelia „Mistral“ pardavimas  

Japonijos gynybos ministras išreiškė „gilų susirūpinimą“ Prancūzijos planais Rusijai parduoti du „Mistral“ klasės desantinius atakos laivus, kurių vienas greičiausiai bus dislokuotas Vladivostoke, skelbia „Reuters“. 

Susitikimo su Prancūzijos gynybos ministru Jean-Yves Le Drianas metu Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera teigė esantis „labai susirūpinęs“ Maskvos ir Paryžiaus sandoriu, nes jis gali turėti pasekmių saugumo situacijai Rytų Azijoje. 

„Gilus susirūpinimas reiškia, jog mes norime, kad sandoris būtų nutrauktas, - po susitikimo spaudos konferencijos metu pareiškė I. Onodera. - Pasaulis nerimauja dėl Ukrainos, ir mes susirūpinę dėl Rusijos karinės galios augimo Tolimuosiuose Rytuose. Jei laivas bus dislokuotas vietovėje, kurios vardu pavadintas (Vladivostoke. - ELTA), tai turėtų kelti nerimą visam pasauliui“. 

J-Y. Le Drianas, savo ruožtu, informavo, kad Rusija jau sumokėjo už du „Mistral“ klasės laivus, tačiau teigė suprantantis Tokijo pareigūnų susirūpinimą. Prancūzijos atstovas tikino, kad Paryžius laikysis „nustatytos politikos“, jei Europos Sąjungos (ES) vadovai tokio pobūdžio sandorius įtrauks į sankcijų sąrašą. Laiške ES lyderiams Europos Vadovų Tarybos (EVT) prezidentas Hermanas Van Rompėjus (Herman Van Rompuy) praėjusią savaitę rašė, kad egzistuoja tam tikras sutarimas dėl esminių sankcijų principų, įskaitant tik būsimų karinių sutarčių nutraukimą. 

1,2 mlrd. eurų vertės karinę sutartį su Maskva 2011 m. pasirašė tuometis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy. Dviejų „Mistral“ laivų pardavimas Rusijai smarkiai supykdė NATO šalių sąjungininkus, kadangi tai buvo pirmas kartas, kuomet Aljanso narė pardavė ginkluotės Rusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.