„Malaysia Airlines“ orlaivio sudužimo vietoje griaudi sprogimai

Paskelbė pertrauką

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Australijos ir Nyderlandų ekspertai atvyko į „MH17“ reiso aviakatastrofos vietą.<br>AFP nuotr.
Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Australijos ir Nyderlandų ekspertai atvyko į „MH17“ reiso aviakatastrofos vietą.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2014, 4:11 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:55 PM

Nedidelė olandų ir australų ekspertų grupė, lydima tarptautinių stebėtojų, pasiekė gana plačią Malaizijos lėktuvo kritimo zoną, praėjus kelioms dienoms po įnirtingų, ekspertams trukdžiusių čia atvykti mūšių tarp vyriausybės pajėgų ir separatistų. 

Olandijos teisingumo ministerija nurodė, kad kol kas tai tėra „žvalgomoji“ misija, kuri, vis dėlto, paruoš dirvą kitiems ekspertams, ketinantiems čia apsilankyti netrukus. 

Tačiau, keliomis minutėms vėliau po ekspertų važiavusi naujienų agentūros AFP grupė pranešė girdėjusi garsius sprogimus vos už kelių kilometrų ir mačiusi juodus dūmus, kylančius virš kaimo netoli tos vietos, kur guli dalis lėktuvo nuolaužų. 

Paskelbė pertrauką

Ukrainos kariškiai ketvirtadienį paskelbė parą truksiančią pertrauką įnirtingame puolime, kurio tikslas – likviduoti prorusiškus sukilėlius rytiniame regione, atsižvelgdami į Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) raginimą nutraukti ugnį lėktuvo kritimo vietoje, kur kepinami saulės apie dvi savaites sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje tebeguli dalis iš 298 žuvusiųjų palaikų. 

Tačiau Kijevas, kaltinantis oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofos vietą kontroliuojančius sukilėlius, kad jie blokuoja tyrimą, pažymėjo, jog kovotojai toliau šaudė į vyriausybės pajėgas, sutelktas aplink šią teritoriją. 

Atvyko tirti

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Australijos ir Nyderlandų ekspertai atvyko į „MH17“ reiso aviakatastrofos vietą, po to kai Ukrainos kariškiai paskelbė vienai dienai nutrauksiantys kovines operacijas aplink vietovę, skelbia BBC. Kovos tarp Ukrainos kariuomenės ir Donecko separatistų prieigą prie lainerio liekanų blokavo beveik savaitę. Ukrainoje esantys Rusijos aviacijos ekspertai taip pat tikisi netrukus atvykti prie nuolaužų. Trumpųjų žinučių tinklalapyje „Twitter“ ESBO atstovai pranešė, jog nelaimės vietą pasiekė nauju, iki tol dar nebandytu maršrutu.

Įvykio vietoje esantis „Associated Press“ korespondentas teigia, kad vietovę aplink nuolaužas vis dar kontroliuoja sukilėlių pajėgos. Australijos ir Nyderlandų teismo medicinos ekspertai ir policijos pareigūnai iš avarijos vietos tikisi surinkti likusius žuvusiųjų kūnus ir jų asmeninius daiktus. „Antiteroristinę“ operaciją vykdantys Ukrainos kariškiai pranešė, kad daliniai susilaikys nuo bet kokių kovinių veiksmų Donecko regione vieną dieną, tam, kad tarptautinių ekspertų komanda galėtų atlikti savo darbą.

Atliks pirminę apžiūrą

 „ESBO... stebėtojai pasiekė MH17 sudužimo vietą pirmą kartą per beveik savaitę, lydimi keturių olandų, australų ekspertų. Pasinaudojo nauju priėjimo keliu“, - savo socialinio tinklo paskyroje „Twitter“ nurodė ESBO. 

„Dabar jie atliks tik pirminę apžiūrą, kad galėtų kiek įmanoma greičiau pradėti paieškas per vėlesnį vizitą“, – sakė jis. 

Dauguma tarptautinių ekspertų liko netoliese esančioje regiono sostinėje Donecke, kuris yra pagrindinė sukilėlių tvirtovė Ukrainos rytuose. 

Per Malaizijos lainerio, prieš dvi savaites skridusio iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, katastrofą žuvo iš viso 221 Nyderlandų ir Australijos pilietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas