Žmonių gyvybes šienaujantis Ebolos virusas – jau Europoje

Gydytojams iš viso pasaulio bandant užkirsti kelią Ebolos viruso plitimui, ši baisi liga Vakarų Afrikoje nusinešė net 672 žmonių gyvybę. Jau baiminamasi, kad užkratas gali greitai paplisti po visą pasaulį, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Telegraph“ ir „The Daily Mail“ informacija.

Ebolos viruso plitimo nesustabdantys medikai baiminasi: liga išplis po pasaulį.<br>„Reuters“ nuotr.
Ebolos viruso plitimo nesustabdantys medikai baiminasi: liga išplis po pasaulį.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2014, 7:55 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:15 PM

Vakarų Afrikos šalys ir tarptautinių organizacijų medikai jau kurį laiką maldauja – padėkite, mes jau nebesusitvarkome su Ebolos plitimu.

Padėti pasišovė vokiečiai

Nepaisydama sustiprintų atsargumo priemonių ir viešų protestų, Vokietija vis dėlto nutarė priimti pacientą, užsikrėtusį pražūtingu virusu.

„Jis bus gydomas izoliuotoje palatoje – ją sups trys atskiros oro kameros.

Palatoje bus palaikomas žemesnis slėgis nei išorėje, kad virusas negalėtų pasklisti, nors nėra manoma, jog Ebolos virusas perduodamas oru“, – sakė vienas Vokietijos ligoninės medikas.

Karščiavimas – tik pradžia

Tokios ekstremalios priemonės tiktai parodo, kokią baimę šis virusas kelia visame pasaulyje.

Liga išties baisi: ji plinta per kraują, kūno skysčius, tarp jų ir prakaitą bei seiles, ir lemia gausų vidinį kraujavimą.

Žmogaus imuninę sistemą atakuojantis Ebolos virusas pirmiausia pasireiškia karščiavimu, galvos ir gerklės skausmu, vėliau sukelia raumenų skausmus, kraujavimą, viduriavimą.

Vėlesniuose ligos etapuose užsikemša kraujagyslės, prasideda kraujavimas iš akių, ausų, burnos. Beveik 90 procentų užsikrėtusiųjų miršta.

Kas paslaptingas pacientas?

Vokietija neatskleidžia paciento tapatybės, tačiau žinoma, kad juo pasirūpinti prašė netgi Pasaulio sveikatos organizacija.

Įtariama, kad paslaptingasis pacientas gali būti vienas geriausių pasaulio Ebolos viruso ekspertų Sheikhas Umaras Khanas – jis užsikrėtė rūpindamasis ligoniais.

Siera Leonės valstybėje pavojingo viruso plitimą bandęs stabdytas Sh.U.Khanas – jau ne pirmas ligos ekspertas, kurį pakirto virusas.

Liberijos gydytojas Samuelis Brisbane’as nuo viruso mirė praėjusią savaitę.

Užsikrėtusių sąrašus papildė taip pat dvi amerikietės medikės, dirbusios savanoriškoje misijoje Liberijoje.

Ligonius skuba izoliuoti

Baimę pasaulyje skleidžia ne tiktai ūmus viruso plitimas Vakarų Afrikoje, bet ir vis užfiksuojami jo atvejai keliaujančiųjų gretose.

Du staiga sunegalavę keleiviai buvo skubiai izoliuoti Honkonge ir Birmingamo mieste Jungtinėje Karalystėje.

Honkongo spauda skelbia, kad moteriai, sugrįžusiai iš kelionės po Afriką, staiga pasireiškė būtent Ebolos virusui būdingi simptomai – galvos ir pilvo skausmai, karščiavimas.

Šiuo metu ji gydoma karantine, mat ligos inkubacinis periodas gali trukti net iki trijų savaičių – per tą laiką žmogus savo negalavimus gali teisinti tiesiog nuovargiu, peršalimu, o vėliau jau būna per vėlu.

Jungtinėje Karalystėje sunegalavęs vyras taip pat skundėsi stipriu karščiavimu.

Britų medikai, net ir negavę patvirtintų tyrimų rezultatų, jau garsiai kalba apie būtinybę supažindinti visuomenę su ligos prevencijos priemonėmis ir pasireiškiančiais simptomais.

Žvilgsniai krypsta į Nigeriją

Naujausias Ebolos viruso paūmėjimas prasidėjo vasarį Gvinėjoje, po to išsiplėtė ir į kaimynines Siera Leonės ir Liberijos valstybes.

Praėjusią savaitę pirmasis mirties nuo viruso atvejis užfiksuotas ir 21 milijoną gyventojų turinčioje Nigerijos sostinėje Lagose, iš kur rengiama daug tarptautinių skrydžių į Europą, Ameriką ir Aziją.

Didžiausiu keleivinio transporto mazgu Afrikoje laikoma Nigerijos sostinė gali tapti puikia terpe virusui plisti.

Pasaulio sveikatos organizacijos specialistams ypač daug nerimo kelią ne tik prasta priežiūra, bet ir tai, kad gydytojai šiuo metu streikuoja dėl mažų algų ir prastų darbo sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.