Fergusone policija išvaikė demonstrantus

Rasinių

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-08-18 09:08, atnaujinta 2018-01-20 19:59

Kalbėdamas per improvizuotą spaudos konferenciją, surengtą po 1 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku, policijos kapitonas Ronaldas Johnsonas teisino jėgos naudojimą vaikant nevaldomą minią, likus kelioms valandoms iki pirmadienio vidurnaktį turėjusios įsigalioti komendanto valandos.

Mažiausiai du žmonės buvo sužeisti per šaudymą tarp protestuotojų, nurodė R.Johnsonas. Jis nenurodė, kiek žmonių buvo suimti.

„Buvo svaidomi Molotovo kokteiliai. Buvo šaudoma, plėšikaujama, niokojama ir vyko kitoks smurtas, kuris aiškiai atrodė ne spontaniški, o iš anksto apgalvoti nusikalstami veiksmai, siekiant gadinti turtą, žaloti žmones ir išprovokuoti atsaką“, – aiškino kapitonas.

R.Johnsonas tuos veiksmus prilygino „nepaklusnumui, suplanuotai agresijai“.

Policija ėmėsi veiksmų, kai vienas civilis buvo pašautas protestų vietoje apie 20 val. 25 min. vietos (pirmadienį 4 val. 25 min. Lietuvos) laiku. „Po to buvo šauta į pareigūnus, buvo svaidomi Molotovo kokteiliai, o galiausiai buvo išplėštos arba nusiaubtos“ bent penkios verslo įstaigos, pridūrė jis.

Aplinkinėse gatvėse nuaidėjo daugiau šūvių; buvo gauta pranešimų apie aštuonis ginkluotus asmenis.

Prieš 21 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku šimtai protestuotojų pradėjo artėti prie policijos vadavietės, o žmonės minioje svaidė į pareigūnus „daug“ Molotovo kokteilių, butelių ir fejerverkų.

„Susidarius tokioms sąlygoms, neturėjau kitos išeities, tik padidinti mūsų atsako lygmenį“, – aiškino R.Johnsonas.

Ginkluoti riaušių policininkai atsakė ašarinėmis dujomis ir pajudėjo minios link, palaikomi šarvuotų automobilių.

Misūrio gubernatorius Jay Nixonas pirmadienį įsakė Nacionalinei gvardijai atkurti ramybę Sent Luiso priemiestyje Fergusone.

„Šios vilties dienos vakarą maldas ir taikius protestus aptemdė nusikalstami smurto veiksmai, (kuriuose dalyvauja) organizuoti asmenys, kurių skaičius didėja“, - sakoma J.Nixono tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Gubernatorius pridūrė dėl šios priežasties siunčiąs Nacionalinę gvardiją padėti „atkurti taiką ir tvarką šioje bendruomenėje“.

Fergusoną jau kelias dienas krečia smurtas, kurį išprovokavo rugpjūčio 9-ąją įvykęs incidentas, kai baltaodis policijos pareigūnas nušovė neginkluotą 18-metį juodaodį Michaelą Browną.

Į M.Browną buvo šauta bent šešis kartus: dvi kulkos pataikė į galvą, o dar keturios – į dešinę ranką, rašo dienraštis „The New York Times“, remdamasis privačiai atlikto skrodimo preliminariomis išvadomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą