JAV lyderiai džiaugiasi Ukrainos stiprybe ir grasina Rusijai

Grasina naujomis sankcijomis Rusijai

J.Kerry sveikina Ukrainos žmonių ryžtą kovoti už laisvę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kerry sveikina Ukrainos žmonių ryžtą kovoti už laisvę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2014, 11:31 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:05 PM

„Per pastarąjį vizitą mane įkvėpė didžiulė Ukrainos žmonių stiprybė. Ėjau Instituto gatve ir pagerbiau Euromaidano didvyrius. Mačiau barikadas, sudegusias padangas, kulkų paliktas skyles gatvės žibintuose. Tačiau taip pat mačiau gėles ir nuotraukas žmonių, kurie atidavė savo gyvybes dėl Ukrainos. Kijeve kalbėjausi su vyrais ir moterimis, kurie man pasakojo apie savo pasišventimą kurti labiau klestinčią, taikią ateitį visiems ukrainiečiams“, – sakoma sveikinime, kuris buvo paskelbtas JAV Valstybės departamento tinklalapyje. 

„Nuo jūsų nepriklausomybės paskelbimo, ypač per pastaruosius audringus metus, Jungtinių Valstijų žmonės išdidžiai stovėjo su Ukrainos žmonėmis, jums siekiant taikesnės, demokratinės, klestinčios ir europietiškos ateities. Tiek Kijeve, tiek Kryme arba Donecke Jungtinės Valstijos tvirtai pasiryžusios palaikyti visų Ukrainos žmonių teisę patiems rinktis savo kelią“, – pridūrė J.Kerry. 

Ukrainą taip pat pasveikino JAV ambasada Kijeve, linkėdama ukrainiečiams laimingos 23-osios Nepriklausomybės dienos. Ambasada įkėlė į portalą „YouTube“ vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip jos darbuotojai gieda Ukrainos himną 17 šioje ambasadoje vartojamų kalbų. 

Grasina naujomis sankcijomis Rusijai

JAV pareikalavo Rusijos atšaukti konvojų, kurį Maskva be leidimo pasiuntė į teroristų kontroliuojamą teritoriją rytų Ukrainoje. JAV apkaltino Rusiją tokiais veiksmais šiurkščiai pažeidus Ukrainos suverenitetą ir pagrasino taikyti naujas sankcijas, praneša „Reuters“.

Maskva, kuri prie sienos su Ukraina sutelkė tūkstančius karių, įspėjo nemėginti „trukdyti“ konvojui bei patikino, kad jo tikslas - teikti humanitarinę pagalbą.

Pasak vieno aukščiausių NATO vadų, sunkvežimių judėjimas yra panašus į užslėptą bandymą sustiprinti separatistų pajėgas.

NATO teigimu Rusija suintensyvino Ukrainos teritorijos apšaudymą, panaudodama artileriją - tai žymiausias bandymas suteikti karinę pagalbą prorusiškoms pajėgoms nuo rugpjūčio vidurio ir de facto įrodo, kad Rusija dalyvauja kare.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas Benas Rhodesas teigė, kad jei Rusija neatitrauks konvojaus, jai tai gali „kainuoti dar daugiau“.

„Pastarosiomis dienomis matėme Rusiją naudojant artileriją Ukrainoje,“ atsakė B. Roudsas paprašytas pakomentuoti NATO pranešimą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Rusijos sunkvežimių įvažiavimą be Kijevo leidimo pavadino „sunkiu tarptautinės teisės pažeidimu“. Vis dėlto Ukraina pranešė, kad ji nekliudys konvojui siekdama išvengti provokacijų.

Rusijos mano, kad ji nepažeidžia tarptautinės teisės, o prezidentas Vladimiras Putinas telefono pokalbyje su Vokietijos kanclere Angela Merkel pareiškė, jog Maskva nebegalėjo ilgiau laukti Kijevo leidimo padėti žmonėms, patekusiems į bėdą.

A. Merkel taip pat kalbėjo ir su Ukrainos prezidentu, kurį gyrė dėl išmintingos reakcijos ir kvietė kuo greičiau sudaryti paliaubas ir sutvirtinti sieną su kaimynine šalimi.

Taip pat įvyko pokalbis tarp A. Merkel ir JAV prezidento Baracko Obamos. Abi pusės sutiko, kad konvojaus pasiuntimas yra provokacija ir paragino Rusiją jį atšaukti. Šalys taip pat išreiškė susirūpinimą dėl didelio Rusijos kariuomenės pajėgų sutelkimo prie Ukrainos sienos. Tai ir Ukrainos apšaudymas iš Rusijos pusės „yra pavojus tolesniam situacijos paaštrėjimui“, pranešė Baltieji rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.