P. Porošenka pažadėjo Ukrainos žmonėms, kad mūšis bus sėkmingas

Karinių paradų Ukrainoje nerengta nuo 2009 metų.

Ukraina švenčia Nepriklausomybės dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina švenčia Nepriklausomybės dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-08-24 11:36, atnaujinta 2018-02-09 17:01

Prieš parado pradžią Prezidento pulko garbės sargybos kariai iškėlė Ukrainos valstybinę vėliavą. Iškilmės pradėtos Ukrainos valstybės himnu.

Svarbiausioje sostinės aikštėje susirinko visi Ukrainos vadovai. Paradui vadovauja Sausumos kariuomenės vadas Anatolijus Pušniakovas.

Gynybos ministras Valerijus Heletėjus, atviru automobiliu važiuodamas pro išrikiuotus karius, pasveikino parado dalyvius, tarp kurių yra ir 120 antiteroristinės operacijos Ukrainos rytuose dalyvių.

Karinių paradų Ukrainoje nerengta nuo 2009 metų.

P.Porošenka pasmerkė Rusiją ir pažadėjo Ukrainos pergalę

Tūkstančiams žmonių susirinkus emocingai pademonstruoti stiprybės ir pakelti dvasios, armijos kadetai ir karinė technika kirto Kijevo Nepriklausomybės aikštę. 

Minios ukrainiečių, kurių daugelis pasipuošė vėliavos spalvomis – geltona ir mėlyna, giedojo Ukrainos himną, kai buvo keliama valstybinė vėliava. 

„Aišku, kad artimoje ateityje, deja, virš Ukrainos kabos nuolatinė karinė grėsmė“, – prieš paradą sakydamas kalbą miniai pareiškė P.Porošenka. 

„Ir mums reikia ne tik išmokti su tuo gyventi, bet ir būti visuomet pasirengusiems ginti savo šalies nepriklausomybę, – sakė jis. – Esu įsitikinęs, kad mūšis už Ukrainą, už nepriklausomybę, bus mums sėkmingas“. „Karas atėjo pas mus iš už horizonto, (iš) kur jo niekad nebuvo tikimasi“, – sakė prezidentas, turėdamas omenyje Rusiją. 

„21-ajame amžiuje, Europos centre, vykdomas skandalingas bandymas pažeisti suverenios valstybės sieną be karo paskelbimo, – kalbėjo P.Porošenka. – Tarsi pasaulis būtų grįžęs į 4-ąjį dešimtmetį, Antrojo pasaulinio karo išvakares“. 

P.Porošenka pažadėjo per ateinančius trejus metus skirti 40 mlrd. grivinų (2,3 mlrd. eurų) pinigų stokojančiai armijai ir pavadino tai „tik kuklia pradžia“ siekiant Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atgimimo. 

Už tuos pinigus bus perkami karo lėktuvai, karo laivai ir sraigtasparniai, nurodė prezidentas. 

Maidanu vadinamoje Nepriklausomybės aikštėje ir aplinkinėse gatvėse minios buvo susirinkusios pirmą kartą po žiemą vykusių proeuropietiškų mitingų, kurie galiausiai nuvertė buvusį prezidentą Viktorą Janukovyčių. 

„Tai Ukrainos vienybės ir nepriklausomybės pademonstravimas, – sakė Oleksandras Kaplia, iš kurio marškinių kišenės kyšojo Ukrainos vėliavėlė. – Norime pademonstruoti pasauliui, kad esame viena“. 

Tai buvo pirmas karinis paradas Kijeve po penkerių metų pertraukos ir kai kas sako, kad jis padėjo pakelti šalies dvasią, Ukrainos armijai dalyvaujant kruviname konflikte šalies rytuose. 

„Karo metu visuomet vykdavo paradai ... Mus reikia to, kad pakeltume savo kariškių dvasią“, – sakė Romanas Kovalčukas, kuris su žmona ir draugais šia proga atvyko į sostinę iš Pietų Ukrainos. 

Ordinu apdovanojo Rusijoje areštuotą ukrainiečių lakūnę

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ordinu „Už narsą“ („Za mužnistj“) apdovanojo ukrainiečių pilotę Nadeždą Savčenko, kuri tebėra areštuota Rusijoje.

„Apdovanojau Nadeždą Savčenko III laipsnio ordinu „Už narsą“. Nadežda, mes nenurimsime, kol tavęs neišvaduosime“, – sekmadienį savo paskyroje „Twitter“ parašė prezidentas.

31 metų pilotė N.Savčenko kovojo Rytų Ukrainoje kaip savanoriško bataliono „Aidar“ narė ir birželio mėnesį netoli Sčastjės miesto Luhansko srityje pateko į separatistų nelaisvę.

Liepos 8 dieną ji jau buvo Rusijoje, Voronežo tardymo izoliatoriuje. Kaip teigia Rusijos tyrimų komiteto pareigūnai, N.Savčenko be dokumentų, apsimetusi pabėgėle, kirto Rusijos sieną ir buvo sulaikyta vienoje gyvenviečių tapatybės nustatymui.

Vėliau paaiškėjo, kad ji yra įtariamoji byloje dėl Rusijos valstybinės televizijos ir radijo kompanijos žurnalistų Igorio Korneliuko ir Antono Vološino nužudymo netoli Luhansko; liepos 9 dieną jai buvo oficialiai pareikšti kaltinimai padėjus nužudyti, nurodo Rusijos tyrimų komitetas.

Voronežo srities teismo sprendimu ji yra areštuota iki rugpjūčio 30 dienos.

N.Savčenko savo kaltės nepripažįsta ir tvirtina, kad buvo pagrobta iš Ukrainos teritorijos.

Ukrainos prezidentas P.Porošenka pavedė Generalinei prokuratūrai ir Saugumo tarnybai patikrinti N.Savčenko išvežimo iš Ukrainos į Rusijos teritoriją aplinkybes. Be to, P.Porošenka pavedė Užsienio reikalų ministerijai ir kitoms valstybės institucijoms imtis visų priemonių, kad Rusija be jokių sąlygų paleistų ukrainiečių pilotę ir kad ji grįžtų į Ukrainą.

Liepos 31 dieną N.Savčenko advokatas Markas Feiginas pranešė, kad Rusijos tyrimų komitetas organizavo ikiteisminį patikrinimą dėl N.Savčenko pareiškimo apie jos pagrobimą Ukrainos teritorijoje.

Skirs daugiau kariuomenei 

 Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį pažadėjo per kelerius metus išleisti apie 3 mlrd. dolerių šalies armijai perginkluoti. 

„Pagal 2015-2017 metų planą perginklavimui ir karinės technikos atnaujinimui numatyta skirti daugiau kaip 40 mlrd. grivinų (3 mlrd. dolerių, 2,3 mlrd. eurų)“, – sakė P.Porošenka savo kalboje Kijeve per iškilmes 23-iosioms Nepriklausomybės metinėms pažymėti. 

„Tai leis modernizuoti, užpirkti ir pateikti pajėgoms lėktuvų, sraigtasparnių, kovos laivų ir katerių; ir tai tik kukli pradžia“, – pabrėžė jis.

Ukrainos Nepriklausomybės dienos proga šalies prezidentas Petro Porošenka padėjo gėlių prie Kijevo didžiojo kunigaikščio Vladimiro, poeto Taraso Ševčenkos, Centrinės Rados pirmininko Mychailo Hruševskio paminklų ir Dangaus šimtinės didvyrių kryžiaus. 

Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, gėlių prie Šv.Vladimiro paminklo taip pat padėjo Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas, Kijevo meras Vitalijus Klyčko, buvę Ukrainos prezidentai Leonidas Kravčukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka, Kijevo srities administracijos vadovas Volodymyras Šandra, ministrų kabineto, prezidento administracijos, visuomenės atstovai. 

Instituto gatvėje, kur vasario mėnesį vyko įnirtingi susirėmimai, prezidentas drauge su žmona ir vaikais pagerbė Dangaus šimtinės didvyrių atminimą ir prie paminklinio kryžiaus padėjo žvakeles. Po to P.Porošenka pabendravo su žmonėmis, susirinkusiais Chreščatyke stebėti šventinio parado, ir pasveikino juos su švente. 

Pasveikino JAV prezidentas

JAV prezidentas Barackas Obama  pasveikino Ukrainos žmones ir prezidentą Petro Porošenką su 23-iosiomis Ukrainos nepriklausomybės metinėmis, sekmadienį pranešė Ukrainos valstybės vadovo spaudos tarnyba. 

„Nuo nepriklausomybės įgijimo 1991 metais Ukraina patyrė daugybę išbandymų ir Jungtinės Valstijos visuomet buvo šalia. Tuo periodu dvi mūsų valstybės bendrai dirbo dėl taikos stiprinimo, demokratijos ir ekonomikos augimo Ukrainoje ir už jos ribų“, – sakoma B.Obamos sveikinime. 

JAV prezidentas pažymėjo, kad praėję vieni metai Ukrainai buvo ir teikiantys vilčių, ir ne tokie paprasti. „Bet ir geriausiais laikais, ir pačiais sunkiausiais momentais žmonės Ukrainoje turi žinoti, kad Jungtinės Valstijos yra partneris ir draugas. Mes ryžtingai palaikome Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, mes ryžtingai palaikome Ukrainos teisę rinktis savo ateitį“, – sakoma sveikinime. 

„Ryšium su tuo man buvo malonu matyti, kaip jūsų vyriausybė pasirašė Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. Šis įvykis tapo reikšmingu žingsniu siekiant sukurti demokratiškesnę, labiau klestinčią ir teisingesnę Ukrainą“, – pridūrė JAV prezidentas. 

B.Obama taip pat pabrėžė, kad JAV brangina savo draugystę su Ukrainos liaudimi ir tikisi tolesnio bendradarbiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.