Italai Šiaurės Korėjoje žavėjosi tvarka ir draugiškumu

Švarios gatvės, vieningi ir draugiški žmonės. Šiaurės Korėją aplankę Italijos dešinieji savo kolegoms tėškė, kad ši totalitarinė valstybė yra pavyzdys Vakarams. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Guardian“.

M.Salvini patiko Šiaurės Korėja, anot jo, valdoma pagal teisingus principus.
M.Salvini patiko Šiaurės Korėja, anot jo, valdoma pagal teisingus principus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:21 PM

Geru žodžiu Šiaurės Korėja minima nedažnai. Ir ne veltui – valstybėje žiauriai gniaužiama bet kokia opozicija, žudomi ir kalinami disidentai, nuolat pažeidžiamos žmogaus teisės.

Šią paslaptingą ir izoliuotą šalį galima aplankyti tik gavus specialų leidimą, o turistai atidžiai stebimi ir vedami tik į iš anksto numatytas vietas.

Tačiau Italijos dešinieji Antonio Razzi ir Matteo Salvini, sugrįžę iš 5 dienų viešnagės Šiaurės Korėjoje, su kitais politikais dalijasi prisiminimais apie gatvėse saugiai žaidžiančius vaikus, švarą, pagarbą senoliams, tautos vienybę ir valstybės teikiamas socialines garantijas.

Italų atmintyje sustingęs Šiaurės Korėjos paveikslas kaip diena ir naktis skiriasi nuo piešiamo tų, kuriems pavyko ištrūkti iš šio kalėjimo.

Žiauraus ir griežto diktatoriaus valdomos paslaptingos valstybės, apipintos gandais apie priverstinį darbą, badą ir asmens kultą, įvaizdį A.Razzi ir M.Salvini keičia pasakojimais apie tokį visuomenės gerovės ir viešosios tvarkos lygį, kokio Italijoje išvysti nebeįmanoma.

Jungtinės Tautos Šiaurės Korėją vadina žmogaus teisių pažeidimo atžvilgiu lygių sau neturinčia valstybe. Bet į Italiją sugrįžę politikai džiaugėsi nepraleidę progos ją pamatyti – A.Razzi Šiaurės Korėją net palygino su Šveicarija.

Žurnalistams priminus apie Pchenjano branduolinę programą ir nuolatinius grasinimus kariniu smūgiu, M.Salvini šaltakraujiškai pareiškė, kad žmogaus laisvė ribojama visame pasaulyje.

„Nesikeisčiau vietomis su Šiaurės Korėjos gyventoju, tačiau mirties bausmė už nusikaltimus skiriama ir JAV.

O dėl spaudos laisvės – taip, čia kalbama tik apie Kim Jong-uną, bet argi Italijoje kiekvieną dieną negiedame apie premjerą Matteo Renzi?“ – klausė M.Salvini.

Politikas, priklausantis skandalinga retorika garsėjančiai Šiaurės lygos partijai, regis, nuoširdžiai džiaugėsi kelione į Šiaurės Korėją. Jis teigė, kad ši izoliuota šalis valdoma remiantis principais, kurių jis nesmerkia.

„Amerikietiškas gyvenimo būdas nėra vienintelis priimtinas pasaulyje, – tikino M.Salvini, kritiškai įvertinęs ir Vakarų Pjenchanui taikomus tarptautinės prekybos apribojimus. – Jie idiotiški – Italijos verslininkai nemato didžiulės galimybės.“

Keistos M.Salvini įžvalgos sukėlė pašaipų ir pasipiktinimo bangą socialinėje žiniasklaidoje.

Vieni tikino, kad tai įrodymas, jog už Šiaurės lygą balsuoti pavojinga, o skaitmeninio žiniatinklio strategas Luca Alagna kandžiai rėžė: „Mielieji, jau pradėjome derybas dėl A.Razzi ir M.Salvini išsiuntimo į Šiaurės Korėją. Susikaupkime.“ („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.