Virš Amerikos sprogo JAV šnipinėjęs rusų palydovas

Rusijos žiniasklaida praneša, kad dar rugsėjo 2 dieną virš JAV teritorijos sprogo Ameriką šnipinėjęs rusų žvalgybinis karinis palydovas "Kobalt-M". JAV duomenimis, rusų palydovas turėjo grįžti į Rusijos teritoriją su nufotografuota juostele, tačiau įvykus gedimui ėmė kristi į JAV teritoriją, ir susisprogdino.

Palydovas "Kobalt-M" į orbitą buvo iškeltas gegužę, įsiliepsnojus karui Ukrainoje.<br>"Twitter" nuotr.
Palydovas "Kobalt-M" į orbitą buvo iškeltas gegužę, įsiliepsnojus karui Ukrainoje.<br>"Twitter" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 5:44 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:59 PM

"Incidentas kil dar rusgėjo 2-ąją 8 val. 30 min. Maskvos laiku. Skrendant virš Kolorado ir Vajomingo valstijų palydovas 30 laipsnių nukrypo nuo kurso. Nepavyks gražinti palydovo į reikiamą trajektoriją buvo priimtas sprendimas sunaikinti aparatą", - šaltinį cituoja naujienų agentūra "Interfax".

Pranešama, kad, iki šio incidento nuo 2004 m. rugsėjo buvo iškelti 8 palydovai "Kobalt-M". Pastarasis palydovas į 170-360 km orbitą buvo iškeltas praėjusią gegužę, įsiliepsnojus karui Ukrainoje. Rusija buvo priversta paskubinti palydovo paleidimą, mat po virtinės nesėkmių 2013-aisiais, kai pakilimo metu sprogo iškart keli žvalgybiniai palydovai, rusai buvo likę be šio svarbaus, dar nuo Šaltojo karo laikų turėto pajėgumo.

6,6 tonos svorio palydovai skrenda apie 120 parų, po to numeta į Rusijos teritoriją nedidelį konteinerį su fotografine juostele. Konteineris nukrenta į Orienburgo sritį,kur jo ieško speciali rusų grupė. Tarp nufotografavimo ir kapsulės nukritimo praeina beveik mėnuo, dėl to krenta nuotraukų žvalgybinė vertė.

Pastaroji nesėkmė Rusijai - itin apmaudi, mat palydovas "Kobalt-M" turėjo naujausią didelės raiškos fotografavimo įrangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.