Oscaras Pistorius nuteistas dėl netyčinio nužudymo

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) parolimpietis Oscaras Pistorius penktadienį buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės savo draugės Reevos Steenkamp žmogžudystės praėjusių metų Valentino dieną. Teisėja Thokozile Masipa paskelbė, kad atletas savo merginą nužudė suklydęs – palaikęs ją įsibrovėliu, skelbia BBC.

Teisėja paskelbė, kad parolimpinio sporto žvaigždė yra nekaltas dėl draugės Reevos Steenkamp tyčinio nužudymo.<br>„Reuters“ nuotr.
Teisėja paskelbė, kad parolimpinio sporto žvaigždė yra nekaltas dėl draugės Reevos Steenkamp tyčinio nužudymo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2014, 11:28 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:38 PM

Teisėjos Th.Masipos teigimu, O.Pistorius pasielgė „aplaidžiai“, kai paleido keturis šūvius per tualeto duris, bet jis esą „galvojo, kad ten buvo įsibrovėlis“. Tai tapo lengvinančia aplinkybe.

„Protaujantis žmogus būtų numatęs tą galimybę, jog kad ir kas buvo už tų durų, (jį) kulkos galėjo nužudyti, ir būtų ėmęsis žingsnių išvengti pasekmių, o kaltinamasis ... nesuprato šių pasekmių“, – sakė T.Masipa. 

Už netyčinę žmogžudystę gali būti skirta iki 15 metų kalėjimo. 

Be kita ko, parolimpietis pripažintas kaltu dėl aplaidaus elgesio su šaunamuoju ginklu, kuris iššovė restorane, tačiau išteisintas dėl šaudymo pro automobilio stoglangį. 

Th.Masipa, dar ketvirtadienį skaitydama savo nuosprendį jo byloje dėl nužudymo, paskelbė, kad parolimpinio sporto žvaigždė yra nekaltas dėl draugės Reevos Steenkamp tyčinio nužudymo, ir taip atmetė rimčiausią iš jam pateiktų kaltinimų. 

„Aišku, (jog) kaltintojai turėjo be pagrįstų, bet neįrodė, kad kaltinamasis yra kaltas dėl tyčinės žmogžudystės“, – sakė teisėja prieš pereidama prie kiek lengvesnių kaltinimų nužudymu ar nužudymu, dėl kurio kaltas asmuo. 

Teisėja dar gali pripažinti O.Pistorių kaltu dėl nužudymo per neatsargumą. Už tai jam grėstų ilgas kalinimas. 

27-erių O.Pistorius neprisipažino kaltu dėl visų jam pateiktų kaltinimų, įskaitant šaudymą šaunamuoju ginklu viešojoje vietoje ir neteisėtą amunicijos laikymą. 

Kaltintojai nusivylę

Pietų Afrikos Respublikos baudžiamojo persekiojimo administracija penktadienį paskelbė, kad „nusivylė“ verdiktu Oscaro Pistoriaus byloje, pagal kurį sportininkas buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės ir išteisintas dėl žmogžudystės. 

Teisėja Thokozile Masipa nusprendė, kad O.Pistorius yra kaltas dėl netyčinio savo draugės nužudymo, už kurį gali būti skirta iki 15 metų kalėjimo. Nacionalinė baudžiamojo persekiojimo administracija nurodė, jog dėl to, ar teikti apeliaciją, spręs po bausmės sportininkui paskyrimo. 

Norėjo šaudyti

Nors teisėja 27 metų sportininką pavadino „labai prastu“ ir „išsisukinėjančiu“ liudytoju, pasak jos, tai nereiškia, kad jis yra būtinai kaltas byloje, kuri, jos žodžiais, yra pagrįsta vien netiesioginiais įrodymais. 

„Aišku, (jog) kaltintojai be pagrįstų abejonių neįrodė, kad kaltinamasis yra kaltas dėl tyčinės žmogžudystės“, – sakė teisėja prieš pereidama prie kiek lengvesnių kaltinimų nužudymu ar nužudymu, dėl kurio kaltas asmuo. 

Tačiau Th.Masipa pridūrė, kad O.Pistorius „priėmė sąmoningą sprendimą“ apsiginkluoti ir šaudyti. 

„Kaltinamasis aiškiai norėjo panaudoti šaunamąjį ginklą“, – sakė teisėja, skaitydama savo ilgą verdiktą, tačiau nurodė, kad ketinimas šauti nebūtinai apima ketinimą nužudyti. 

Sprendimas, kad kaltintojai neįrodė tyčinės žmogžudystės, buvo tam tikras palengvėjimas O.Pistoriui, kuriam priešingu atveju būtų buvusi skirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė, iš esmės reiškianti 25 metus prieš lygtinį paleidimą.   

Bet ir dabar O.Pistorius dar gali būti įkalintas ilgam laikui, nors teisėja jam greičiausiai skirs solidžią baudą arba lygtinį įkalinimą.

Išvengė įkalinimo iki gyvos galvos

Nuteisimas dėl tyčinės žmogžudystės būtų reiškęs sėdėjimą iki gyvos galvos brutalumu garsėjančiuose PAR kalėjimuose. 

O.Pistorius šniurkščiojo žiūrėdamas, kaip T.Masipa paragino Pretorijos aukštąjį teismą laikytis tvarkos ir skaitė verdiktą. 

Ir gynyba, ir kaltintojai sutinka, kad O.Pistorius nušovė teisės studijas baigusią manekenę, kai paleido keturis šūvius pro užrakintas tualeto duris savo prabangiuose namuose Pretorijoje. 

Tačiau pats sprinteris tvirtina manęs, kad šaudo į įsibrovėlį ir kad R.Steenkamp saugiai guli lovoje. 

Kaltintojai teigia, kad jis draugę nužudė apimtas įtūžio po ginčo su ja. 

Atmetė įrodymus dėl ginčo

Teisėja T.Masipa greitai skelbė savo nuosprendį, atmesdama kaltintojų įrodymus dėl poros ginčo. 

„Nei mylinčių santykių, nei pablogėjusių santykių įrodymai negali padėti šiam teismui nustatyti, ar kaltinamasis turėjo būtiną (kaltinimui tyčine žmogžudyste) ketinimą nužudyti velionę“, – sakė ji. 

Teisėja taip pat peržvelgė įrodymus, kuriuos pateikė kaimynai, paliudiję, kad girdėjo šūvius ir klyksmus. Pasak teisėjos, daugelis „pateikė klaidingus faktus“, o didžiulis žiniasklaidos dėmesys šiai bylai galėjo paveikti kai kuriuos liudininkus. 

„Laikausi nuomonės, kad jie neatskyrė to, ką asmeniškai žinojo ar ką išgirdo iš kitų žmonių, ar surinko iš žiniasklaidos“, – sakė teisėja. 

Tačiau T.Masipa taip pat sakė, kad pats O.Pistorius liudydamas „išsisukinėjo“ ir kad jis buvo „labai prastas liudytojas“. 

Stebėjo visas pasaulis

O.Pistorius apsiverkė, kai Th.Masipa skaitė verdiktą. 66 metų teisėjai pradėjus metodiškai apžvelgti teismo procesą ir kaltinimus, tarp kurių yra trys atskiri, lengvesni kaltinimai dėl šaunamųjų ginklų, O.Pistorius nuleido galvą, iš jo akių plūdo ašaros, pečiai drebėjo. 

Dramatiškas, pusę metų trukęs teismo procesas prikaustė viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį, o tiesioginės transliacijos kone priminė televizijos realybės  šou. 

Ketvirtadienį aplink teismo pastatą budėjo maždaug 20 policininkų. Netoliese esančioje gatvėje laikraščius pardavinėjantis vyras sakė, kad negali patenkinti paklausos. „Galbūt galite ateiti vėliau?“ – sakė 29 metų Thomas Mdlule, skubėdamas skaičiuoti grąžą pirkėjams. 

Proceso metu liudijo beveik 40 liudytojų, tarp jų – pats O.Pistorius, kuris verkė ir vėmė klausydamasis, kaip jo 29 metų šviesiaplaukės draugės galva nuo jo kulkų su ertme smaigalyje „sprogo“ tarsi arbūzas. 

Kaltintojai kojų neturintį bėgiką vadino egoistišku melagiu, kurį yra apsėdę ginklai, greiti automobiliai ir gražios moterys ir kuris atsisako prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. 

Teismas išgirdo telefoninių žinučių stenogramas, kurios rodo, kad pora ginčijosi. R.Steenkamp, pavyzdžiui, rašė: „Kartais aš tavęs bijau, to, kaip tu piktai kalbi su manimi.“

Policijos veiksmai abejonių nekėlė

Gynybos advokatai stengėsi paaiškinti, kad yra du Oscarai: pasaulinės klasės sportininkas ir labai pažeidžiamas asmuo, turintis rimtą negalią, kuris veikė iš baimės, o ne iš pykčio, kai paleido mirtinus šūvius. 

Visą laiką iš sausakimšos lankytojų galerijos procesą stebėjo sportininką palaikanti jo sesuo ir nenumaldoma moteris, merginos, kurią jis nužudė, motina. 

June Steenkamp į teismą atvyko anksti ketvirtadienį ir leidosi apkabinama vienos šalininkės, kuri prie marškinių buvo prisisegusi užrašą „Įkalinti už Reevą“. 

Iš esmės šis teismo procesas buvo paprastas. O.Pistorius teisės studijas baigusią manekenę nušovė keturiais šūviais pro užrakintas tualeto duris savo prabangiuose namuose Pretorijoje. 

Sprinteris to neneigia. Klausimas tik tas, kodėl jis tai padarė.

Jis pats tvirtina manęs, kad šaudo į įsibrovėlį ir kad R.Steenkamp saugiai guli lovoje. 

Kaltintojai teigė, kad jis draugę nužudė apimtas įtūžio po ginčo su ja.

 Th.Masipa,  skaitydama savo nuosprendį jo byloje dėl nužudymo, sakė, jog gynybos tvirtinimai, kad policija sugadino įrodymus ir pašalino kai kuriuos daiktus iš nusikaltimo vietos, „nublanko iki nereikšmingumo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.