Škotų pavyzdys įkvepia bavarus?

Škotijai rengiantis referendumui dėl nepriklausomybės, įdėmiai padėtį stebi ir daugiau atsiskirti norinčių Europos regionų. Vilčių teikia ir škotų nuotaikos.

Per pastaruosius vietos rinkimus bavarai nepriklausomybės šalininkus rėmė vangiai, bet labiau negu per pastaruosius penkis dešimtmečius.<br>„Reuters“ nuotr.
Per pastaruosius vietos rinkimus bavarai nepriklausomybės šalininkus rėmė vangiai, bet labiau negu per pastaruosius penkis dešimtmečius.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“, LR, BNS

2014-09-11 06:00, atnaujinta 2018-02-09 16:41

Dar prieš kelias savaites atrodė, jog referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės bus pasmerktas: palaikančiųjų atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės buvo gerokai mažiau nei norinčių išsaugoti jau 300 metų gyvuojančią politinę sąjungą.

Tačiau pastarosiomis dienomis Jungtinės Karalystės valdžią, regis, apėmusi panika – premjeras Davidas Cameronas vienijosi su opozicija ir kone maldaudamas Škotijoje ragino vietos gyventojus referendume pasisakyti „ne“.

Kol kas „taip“ nepriklausomybei sakančių škotų yra daugiau, o vietinių gyventojų nuomonę pakeitė ugninga atsiskyrimo šalininkų kampanija ir pergale patikėjusių „ne“ stovyklos atsainus požiūris į rugsėjo 18 dieną vyksiančią visuotinę apklausą.

Tokios permainos pasitikėjimo įkvėpė ir katalonams, kurie siekia atsiskirti nuo Ispanijos. Pagausėjo ir nepriklausomybės siekiančių bavarų gretos.

Bavarijos regionas istoriškai yra ypatinga vieta vokiečiams – iš čia kilę dauguma stereotipų apie šortus mūvinčius ir alų per „Oktoberfest“ maukiančius ūsuotus vyrus bei didžiakrūtes moteris su pūstomis sukniomis.

Bet savo tarme kalbantys bavarai mėgsta pabrėžti – taip atrodo būtent jie, o ne vokiečiai, nes Bavarijos gyventojai yra atskira tauta. Dar po 1945 metų nemažai kentėję bavarai išties rimtai svarstė, ar nevertėtų atsiskirti nuo du pasaulinius karus sukėlusios Vokietijos, kur pirmuoju smuiku griežė karingieji prūsiškosios dalies politikai.

6-ajame dešimtmetyje Bavarijos nepriklausomybės šalininkai netgi turėjo 17 vietų šalies parlamente. Bet po 1966-ųjų atsiskyrimo šalininkų gretos sumenko ir už Bavarijos nepriklausomybę pasisakantys politikai net nebepatenka į parlamentą.

Tačiau Florianas Weberis, vienas Bavarijos nepriklausomybės šauklių, kurio klausosi bent 5 tūkstančiai bavarų, nenuleidžia rankų. Esą Škotijos pavyzdys rodo, jog viskas yra įmanoma.

Per pastaruosius rinkimus Bavarijos partija surinko varganus 2,1 proc. balsų, bet, nepaisant tokio neįspūdingai atrodančio skaičiaus, tai yra geriausias pasiekimas per pastaruosius 50 metų.

„Iš visos širdies linkime mūsų škotų draugams švęsti pergalę referendume, – teigė F.Weberis, kuris taip pat siekia, kad dėl Bavarijos nepriklausomybės būtų surengtas referendumas, – juk mažesnės už mūsų žemę šalys galėjo atsiskirti, tapti nepriklausomomis ES narėmis.“ 

 Tuo tarpu, kaip rodo trečiadienį vakare paskelbti naujos apklausos duomenys, kitą savaitę Škotijoje vyksiančiame referendume 53 proc. regiono gyventojų ketina balsuoti prieš atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės. 

Apklausa, kurią laikraščio „Daily Record“ užsakymu atliko viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Survation“, parodė, kad 47 proc. škotų ketina pritarti atsiskyrimui. 

10 proc. apklausos dalyvių nurodė dar neapsisprendę, kaip balsuos rugsėjo 18 dieną vyksiančiame referendume.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.